Ναυτική συμμαχία Ελλάδας, Ιτάλιας, Γαλλίας και Κύπρου στην ανατολική Μεσόγειο έναντι τουρκικών απειλών

«Ασπίδα» των 4 χωρών για να διαφυλαχθεί το διεθνές δίκαιο στην αν. Μεσόγειο - Προβλέπει την αύξηση της ναυτικής παρουσίας στην ανατολική Μεσόγειο έναντι τουρκικών απειλών και την αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης.

Νέα σημαντική ναυτική τετραμερής συμμαχία «χτίζεται» στη Μεσόγειο.

Πρόκειται για μια πολύ σημαντική πρωτοβουλία που αναλαμβάνουν οι υπουργοί Άμυνας της Ελλάδας, Ιταλίας, Γαλλίας και Κύπρου και αφορά στην ενίσχυση της ναυτικής παρουσίας στην ανατολική Μεσόγειο.

Η πρωτοβουλία αυτή συζητήθηκε στο περιθώριο του Συμβουλίου των αρμόδιων Υπουργών στις Βρυξέλλες και αυτό που αποφάσισαν ουσιαστικά είναι ένα νέο επιχειρησιακό σχέδιο για την ανατολική Μεσόγειο που προβλέπει την αύξηση της ναυτικής παρουσίας στην ανατολική Μεσόγειο έναντι τουρκικών απειλών και την αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης. 

Αεροναυτική άσκηση «Μέδουσα» Νοτιοανατολικά Κρήτης μέχρι την Αλεξάνδρεια

Την ίδια ώρα σε δύο μέρες ξεκινά η αεροναυτική άσκηση «Μέδουσα» Νοτιοανατολικά Κρήτης μέχρι την Αλεξάνδρεια όπου Ελλάδα, Αίγυπτος, ΗΠΑ, Κύπρος, και Σαουδική Αραβία θα δώσουν ένα δυναμικό παρών με αεροσκάφη, πλοία κλπ στέλνοντας ένα σημαντικό μήνυμα αποτροπής στην Τουρκία. 

Μακρόν σε Ερντογάν: Πρέπει να αποφευχθεί οποιαδήποτε ένταση στην ανατολική Μεσόγειο

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν κάλεσε νωρίτερα τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, με τον οποίο συναντήθηκε στο περιθώριο της συνόδου της Ομάδας των 20 (G20) στο Μπαλί της Ινδονησίας, να αποφευχθεί οποιαδήποτε αναθέρμανση των εντάσεων στην ανατολική Μεσόγειο και να υπάρξει σε μόνιμη βάση η δυναμική αποκλιμάκωσης του προηγούμενου έτους.

Όπως αναφέρει το Ελιζέ, κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκε το ουκρανικό, όπου ο Εμανουέλ Μακρόν εξέφρασε τη μεγάλη του ανησυχία αναφορικά με τις επιλογές της Ρωσίας, ενώ οι δύο πρόεδροι επανέλαβαν την ανάγκη σεβασμού της εδαφικής ακεραιότητας και κυριαρχίας της Ουκρανίας. Ως προς το ζήτημα της εξαγωγής των ουκρανικών σιτηρών οι δύο πρόεδροι συμφώνησαν πως, προς το συμφέρον της παγκόσμιας επισιτιστικής ασφάλειας, οι εξαγωγές θα πρέπει να συνεχιστούν τόσο μέσω της Μαύρης Θάλασσας, όσο και μέσω των ευρωπαϊκών ποταμών.

Ο Γάλλος πρόεδρος τόνισε επίσης ότι υπολογίζει στη βοήθεια της Τουρκίας σε σχέση με την αντιμετώπιση κάθε απόπειρας αποφυγής των κυρώσεων που έχει επιβάλει η Ευρωπαϊκή Ένωση κατά της Ρωσίας και της Λευκορωσίας. Συζητήθηκε επίσης το θέμα των υποψηφιοτήτων της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, με τον Γάλλο πρόεδρο να τονίζει πως ελπίζει ότι το ζήτημα θα λήξει σύντομα, κάτι που, όπως είπε, θα συμβάλει σημαντικά στην ενίσχυση της Ατλαντικής Συμμαχίας.

Ως προς τα θέματα του Καυκάσου, τα οποία επίσης απετέλεσαν σύμφωνα με το Ελιζέ αντικείμενο διαβούλευσης, ο Γάλλος πρόεδρος κάλεσε τον Τούρκο πρόεδρο να εργαστεί προς την κατεύθυνση της επανάληψης των διαπραγματεύσεων ανάμεσα στην Αρμενία και το Αζερμπαϊτζάν ενώ εκ παραλλήλου τάχθηκε και υπέρ της διαδικασίας εξομάλυνσης των σχέσεων ανάμεσα στην Τουρκία και την Αρμενία. Τέλος, ο Γάλλος πρόεδρος συλλυπήθηκε τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και όλο το τουρκικό λαό αναφορικά με το τρομοκρατικό χτύπημα στην Κωνσταντινούπολη και διαβεβαίωσε την τουρκική πλευρά ότι η Γαλλία της συμπαραστέκεται στον αγώνα της ενάντια στην τρομοκρατία.

Πηγή: skai.gr