Ναυάγιο Ζακύνθου: Σάλος με τη φωτογραφία με τα σκουπίδια - «Μπαλάκι» οι ευθύνες για τον καθαρισμό τους

Ναυάγιο Ζακύνθου: Αντιδράσεις για τη φωτογραφία με τα σκουπίδια - Δήμος: Δεν είναι ευθύνη μας

Τον γύρο του διαδικτύου κάνει τις τελευταίες ώρες φωτογραφία από την παραλία «Ναυάγιο» στη Ζάκυνθο, όπου απεικονίζονται δύο τουρίστες να βγάζουν selfie δίπλα από σωρό με σκουπίδια.

Βουνό από πλαστικά μπουκάλια, κουτάκια από αναψυκτικά, σακούλες με σκουπίδια  σε μια από τις πιο δημοφιλεις παραλίες της χώρας το ναυάγιο της Ζακύνθου απεικονίζονται στην φωτογραφία που δημοσίευσε ο περιβαλλοντολόγος Μιχάλης Μπάκας προκαλώντας αντιδράσεις. 

«Το άσχημο στην υπόθεση για μένα είναι αφενός πρώτα απ΄ όλα για τους επισκέπτες γιατί για να πας εκεί πληρώνεις ένα χρηματικό ποσό αρά σημαίνει πως  δεν βρίσκεσαι εκεί τυχαία, εκτιμάς και αξιολογείς αυτό το υπέροχο τοπίο, θα βρεθείς εκεί για μια δύο ώρες, ξέρεις ότι θα μείνεις για λίγο χρόνο οπότε δεν έχεις και πολλά πράγματα μαζί σου, οπότε πρέπει να σέβεσαι ουσιαστικά φεύγοντας από εκεί πρέπει να σκέφτεσαι ποιος θα μαζέψει αυτά τα πράγματα», ο περιβαλλοντολόγος, Μιχάλης Μπάκας.

«Είχαμε όλοι προφανώς ένα μπουκάλι νερό, ε δεν είναι τόσο το ίδιο μπουκάλι νερό όταν το πιείς να το βάλεις μέσα στην τσάντα σου και επιστρέφοντας να το αφήσεις σε ένα κάδο απορριμμάτων», προσθέτει ο περιβαλλοντολόγος, Μιχάλης Μπάκας.

«Μπαλάκι» ευθυνών

Από την μεριά του ο Δήμος ξεκαθαρίζει με ανακοίνωση του πως δεν μπορεί να επέμβει στην κατάσταση και πως υπάρχει αρμόδια επιτροπή για αυτό το θέμα. 

"Εμείς ως δήμος δεν έχουμε κάποιο δικαίωμα για να επέμβουμε σε κάτι. Υπάρχει αρμόδια Επιτροπή που είναι υπεύθυνη για την οργάνωση και τον καθαρισμό της παραλίας σε καθημερινή βάση. Η πρόεδρος της Επιτροπής, Παναγιώτα Διονυσοπούλου έχει τοποθετησεί σεκιούριτι στο σημείο, οπότε έπρεπε να είχε ήδη ενημερωσεί το υπουργείο Τουρισμού για το πρόβλημα που υπάρχει με τα σκουπίδια στο Ναυάγιο".

Ωστόσο, απο την άλλη πλευρά η Επιτροπή Πρότυπης Τουριστικής Αξιοποίησης και Προστασίας του Ναυαγίου Ζακύνθου με επιστολή της τονίζει πως η αποκομιδή των απορριμμάτων δεν εμπίπτει στις αρμοδιότητές της η οποία είναι μια διαδικασία που ήταν και παραμένει ευθύνη της Δημοτικής Αρχής.

Δείτε αναλυτικά την επιστολή της επιτροπής

Αξιότιμε κε Δήμαρχε,

Τις τελευταίες ώρες κυκλοφορεί μέσω του διαδικτύου μια φωτογραφία που απεικονίζει σωρό από απορρίμματα σε μια από τις πιο γνωστές παγκοσμίως παραλίες της χώρας μας , αυτή του Ναυαγίου Ζακύνθου .  Όπως γνωρίζετε στις αρμοδιότητες της  Επιτροπής Πρότυπης Τουριστικής Αξιοποίησης και Προστασίας του Ναυαγίου Ζακύνθου , βάση του άρθρου 68, ν. 4875/2021 (Α΄250) όπως ισχύει δεν εμπίπτει η αποκομιδή των απορριμμάτων, διαδικασία που ήταν και παραμένει ευθύνη της Δημοτικής Αρχής.

Με εκτίμηση

ΠΑΠΑΛΙΑΚΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ
Πολιτικός Μηχανικός ΕΜΠ
Msc "Διαχείριση Τεχνικών Έργων"

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ
ΠΡΟΤΥΠΗΣ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗΣ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗΣ
ΚΑΙ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΝΑΥΑΓΙΟΥ ΖΑΚΥΝΘΟΥ

Η σημερινή εικόνα στο σημείο μετά τις αντιδράσεις για την φωτογραφία με τα σκουπίδια

Ναυάγιο Ζακύνθου

Η παραλία Ναυάγιο συγκεντρώνει κάθε χρόνο πλήθος τουριστών, όμως πολλοί είναι εκείνοι που δε σέβονται τον χώρο και αφήνουν τα σκουπίδια τους με αποτέλεσμα να μένουν εκεί χωρίς κανείς να τα μαζεύει. 

Πηγή: skai.gr