Στη Μαλακάσα οι διασωθέντες από το ναυάγιο - Το μεταναστευτικό ξανά στο προσκήνιο

Βαρύ κατηγορητήριο για τους 9 Αιγύπτιους που υποδείχθηκαν ως διακινητές των εκατοντάδων ανθρώπων που μπήκαν στο αλιευτικό του θανάτου - Γκουτέρες: Το πρόβλημα της μετανάστευσης είναι ευρωπαϊκό, όχι ελληνικό

Στη Μαλακάσα έφτασαν οι 71 διασωθέντες από το πολύνεκρο ναυάγιο στα ανοιχτά της Πύλου- εκεί θα ολοκληρωθεί η διαδικασία της καταγραφής και ταυτοποίησης, ώστε στη συνέχεια όσοι το επιθυμούν να υποβάλουν αίτημα για άσυλο, ενώ οι ανήλικοι θα μεταφερθούν ακολούθως σε αντίστοιχες δομές. Την ώρα που οι συνεχιζόμενες έρευνες για τους αγνοούμενους δεν έχουν κανένα αποτέλεσμα, οι εννέα κατηγηορούμενοι για τη διακίνηση των εκατοντάδων μεταναστών με το αλιευτικό του θανάτου, πήραν προθεσμία για να απολογηθούν τη Δευτέρα. 

Νωρίτερα σήμερα το πρωί, στο λιμάνι της Καλαμάτας η αγκαλιά ανάμεσα σε δύο αδέλφια από τη Συρία, τον Φάρντι που ήρθε από την Ολλανδία και τον Μοχάμεντ που είναι ανάμεσα στους διασωθέντες του ναυαγίου, λύγισε τους πάντες.

Καλαμάτα- αδελφια

Σε βάρος των εννέα Αιγύπτιων, ηλικίας από 20 έως 46 ετών, που υποδείχθηκαν ως οι διακινητές των μεταναστών το κατηγορητήριο είναι κακουργηματικού χαρακτήρα. Κατηγορούνται για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης που αφορά την παράνομη είσοδο μεταναστών, πρόκληση ναυαγίου και έκθεση ζωής σε κίνδυνο. Οι οκτώ κατηγορούμενοι κρατούνται στο αστυνομικό τμήμα της Καλαμάτας και ο ένατος νοσηλεύευεται φρουρούμενος στο νοσοκομείο της πόλης. 

Κατηγορούμενοι- ναυάγιο

Την ίδια ώρα πάντως, εξακολουθούν να παραμένουν ερωτήματα σχετικά με όσα προηγήθηκαν του ναυαγίου και ειδικά για το αν το Λιμενικό θα έπρεπε ή όχι να είχε επέμβει. Οι πληροφορίες ότι έγινε προσπάθεια πρόσδεσης του αλιευτικού προκειμένου να ρυμουλκηθεί διαψεύδονται, ενώ το Λιμενικό επαναλαμβάνει ότι οι επιβάτες του αλιευτικού αρνήθηκαν τη βοήθεια κατ' επανάληψη λέγοντας ότι θέλουν να συνεχίσουν τη ρότα τους προς την Ιταλία.

Ωστόσο, η πολύνεκρη τραγωδία στα ανοιχτά της Πύλου ξαναβάζει το προσκήνιο το προσφυγικό- μεταναστευτικό ζήτημα και τον τρόπο που το αντιμετωπίζει η Ευρώπη. 

Σ' αυτό το πλαίσιο έκκληση στην Ευρώπη να ενωθεί ώστε να χαράξει μια αποτελεσματική μεταναστευτική πολιτική που θα αποτρέψει την επανάληψη ενός τόσο τραγικού δυστυχήματος στο μέλλον, απηύθυνε εχθές ο ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, απαντώντας σε ερώτηση του τηλεοπτικού σταθμού Star, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην έδρα του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη.

Όπως σημείωσε χαρακτηριστικά, "είμαστε σε επαφή με τις ελληνικές αρχές, αλλά ας είμαστε ειλικρινείς. Αυτό δεν είναι ένα ελληνικό πρόβλημα. Είναι ευρωπαϊκό. Νομίζω ότι είναι ώρα η Ευρώπη να μπορέσει, με αλληλεγγύη, να καθορίσει μια αποτελεσματική μεταναστευτική πολιτική έτσι ώστε να μην επαναληφθεί ένα τέτοιο ατύχημα".

Πηγή: skai.gr