Η τραγωδία της Πύλου πάγωσε τον προεκλογικό χρόνο – Στο προσκήνιο και πάλι το δυσεπίλυτο μεταναστευτικό

Όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί ακύρωσαν τον προεκλογικό προγραμματισμό τους, αναβάλλοντας περιοδείες, συγκεντρώσεις, ομιλίες και κάθε είδους δράση εντός και εκτός Αττικής, προς τιμήν της μνήμης των θυμάτων της τραγωδίας που συντελέστηκε στα νερά της Μεσογείου.

Της Πηνελόπης Γκάλιου

Η ανείπωτη τραγωδία στα ανοιχτά της Πύλου, με το ναυάγιο που πήρε μαζί του πιθανότατα εκατοντάδες ανθρώπους που αναζητούσαν μία καλύτερη ζωή μακριά από την πατρίδα τους, έριξε βαριά τη σκιά του στην ελληνική προεκλογική περίοδο και την δραστηριότητα όλων των κομμάτων που πάγωσε με την ταυτόχρονη κήρυξη του τριήμερου εθνικού πένθους στη χώρα, μέχρι και το Σάββατο 17 Ιουνίου.

Όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί ακύρωσαν τον προεκλογικό προγραμματισμό τους, αναβάλλοντας περιοδείες, συγκεντρώσεις, ομιλίες και κάθε είδους δράση εντός και εκτός Αττικής, προς τιμήν της μνήμης των θυμάτων της τραγωδίας που συντελέστηκε στα νερά της Μεσογείου.

Μία τραγωδία που επαναφέρει στο προσκήνιο με τον πλέον τραγικό τρόπο το μεταναστευτικό ζήτημα και την πολιτική που εφαρμόζει η ΕΕ, η οποία αντιμετωπίζει αυτό το φλέγον ζήτημα με "οικονομικές ασπιρίνες" κυρίως, εξασφαλίζοντας οικονομικά πακέτα σε συγκεκριμένες χώρες προκειμένου να μην "επιβαρυνθούν" οι χώρες του βορά από τις ορδές μεταναστών των τελευταίων ετών, αρνούμενη να αντιμετωπίσει ολιστικά μία υπόθεση που όσο θα υπάρχουν πόλεμοι, βία και διωγμοί, θα υφίσταται και θα χρονίζει. Ένα ακόμη ναυάγιο το οποίο εκτός του ότι αναδεικνύει με τον πιο σκληρό και απάνθρωπο τρόπο το ζήτημα των εγκληματικών κυκλωμάτων διακινητών, προβάλει επιτακτική την ανάγκη να υπάρξει μία ενιαία ευρωπαϊκή απάντηση.

Την ανάγκη μίας συνεκτικής ευρωπαϊκής πολιτικής υπογράμμισε και ο Κυριάκος Μητσοτάκης , ο οποίος δήλωσε πως "είμαστε όλοι συγκλονισμένοι από το τραγικό ναυάγιο στα διεθνή ύδατα της Μεσογείου, νοτιοδυτικά της Πελοποννήσου" και εξέφρασε τη θλίψη του για την απώλεια τόσων αθώων ζωών, σημειώνοντας πως, "είναι στιγμές αλληλεγγύης και ανθρωπιάς", καθώς "τώρα προέχει η σωτηρία όσο το δυνατόν περισσότερων ζωών".

Ωστόσο σημείωσε πως "το νέο περιστατικό, αναδεικνύει με τρόπο δραματικό ότι το μεταναστευτικό παραμένει πρόβλημα, το οποίο απαιτεί συνεκτική ευρωπαϊκή πολιτική. Ώστε τα άθλια δίκτυα των εγκληματιών που διακινούν απελπισμένους ανθρώπους να βρουν, επιτέλους, την αποφασιστική απάντηση που τους αξίζει".

Για μία μεγάλη κρίση του πολιτισμού μας μίλησε και ο Αλέξης Τσίπρας, τονίζοντας ότι "Πρόκειται για μια ανθρώπινη τραγωδία, η οποία αποτυπώνει με τον πιο θλιβερό τρόπο την απελπισία όσων αναζητούν άσυλο στην Ευρώπη. Η στιγμή απαιτεί να προτάξουμε την ανθρωπιά και να σταθούμε δίπλα στους επιζήσαντες του ναυαγίου, εντείνοντας παράλληλα κάθε προσπάθεια εντοπισμού των αγνοουμένων". Τόνισε επίσης πως "δυστυχώς, η ανθρώπινη ζωή στις μέρες μας δεν έχει την ίδια αξία για όλους τους ανθρώπους.Έχει να κάνει σε πολύ μεγάλο βαθμό από το χρώμα σου, τη ράτσα σου, την καταγωγή σου" παρατηρώντας πως " πολιτισμός μας περνάει μια πολύ μεγάλη κρίση.

"Η Ευρωπαϊκή Ένωση και η χώρα μας πρέπει να λάβουν τα μέτρα τους, διότι συνεχίζουμε να έχουμε τραγικά αποτελέσματα" σχολίασε και ο Νίκος Ανδρουλάκης εξαιτίας της τραγωδίας του πολύνεκρου ναυαγίου και αφού εξέφρασε τη θλίψη του τόνισε πως, για άλλη μια φορά, "αυτοί οι έμποροι ψυχών οδήγησαν εκατοντάδες ανθρώπους σε μια τραγωδία στη Μεσόγειο".

Ο Δημήτρης Κουστούμπας που μετέβη στην Καλαμάτα υποστήριξε ότι ο ελληνικός λαός "με την ευαισθησία που έχει, με την αλληλεγγύη που έχει και την έχει δείξει όλα αυτά τα χρόνια, δεν θα πρέπει να νιώθει ως «κανονικότητα» αυτό το συνεχιζόμενο έγκλημα στις θάλασσες του Αιγαίου και της Μεσογείου" ενώ έβαλε κατά της μεταναστευτικής πολιτικής της ΕΕ σημειώνοντας ότι η ανείπωτη τραγωδία συνέβη "σε μέρες κατά τις οποίες συζητιέται και επιταχύνονται οι διαδικασίες για την αλλαγή του Συμφώνου της ΕΕ για τους πρόσφυγες και το άσυλο, που θα σημάνει και τον οριστικό ενταφιασμό της Συνθήκης της Γενεύης για τους πρόσφυγες με ανείπωτες συνέπειες, με ένταση της καταστολής. Και βέβαια με το άνοιγμα της «όρεξης» παραπέρα των εγκληματικών κυκλωμάτων διακινητών, που φέρνουν τους ξενιτεμένους σε αυτούς τους υγρούς τάφους και χάνουν τις ζωές τους τα γυναικόπαιδα".

"Η τραγωδία με το ναυάγιο στην Πύλο καταδεικνύει τις ευθύνες των κυβερνήσεων με την ανοχή που επιδεικνύουν στους απάνθρωπους δουλέμπορους και στους συνεργούς τους", σχολίασε σε ανακοίνωσή της η Ελληνική Λύση.​

Πηγή: skai.gr