Μπαράζ πυρκαγιών τις τελευταίες ώρες - Στο Πόρτο Γερμενό το μεγάλο μέτωπο- Μάχη με τις φλόγες σε Άγιο Ιωάννη Κορίνθου

Η επίσημη ενημέρωση της Πυροσβεστικής για τις πυρκαγιές - Ισχυρές εναέριες και επίγειες δυνάμεις δίνουν μάχες σε πολλά μέτωπα με σοβαρότερα αυτά στο Πόρτο Γερμενό, την Κορινθία και τον Άραξο.

Σε συναγερμό βρίσκεται η Πυροσβεστική, καθώς τις τελευταίες ώρες πύρινα μέτωπα ξεσπούν σε αρκετές περιοχές της χώρας.

Το σημαντικότερο πύρινο μέτωπο εστιάζεται σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση των αρχών στο Πόρτο Γερμενό με ισχυρές επίγειες και εναέριες δυνάμεις να παραμένουν στο σημείο.

Σε εξέλιξη, με ένα μέρος του μετώπου να έχει περιοριστεί, παραμένει και η φωτιά στον Άγιο Ιωάννη Κορίνθου.

Στο Πόρτο Γερμενό, οι ισχυροί άνεμοι που πνέουν στην περιοχή καθιστούν εξαιρετικά δύσκολη την κατάσταση.

Στις φλόγες παραδόθηκε ένα σπίτι, το οποίο καταστράφηκε.

Μάλιστα, στη 1.25 το μεσημέρι εστάλη μήνυμα από το 112 για εκκένωση του οικισμού Μύτικας προς την Ψάθα.

Εκκένωση

Οι πυροσβεστικές δυνάμεις ενισχύονται συνεχώς και αυτή τη στιγμή επιχειρούν 130 πυροσβέστες με 35 οχήματα, 6 πεζοπόρα τμήματα 5 αεροσκάφη και 6 ελικόπτερα , εκ των οποίων το ένα είναι συντονιστικό. Συνδρομή παρέχουν επίσης εθελοντές πυροσβέστες, υδροφόρες και μηχανήματα έργου ΟΤΑ, καθώς και δυνάμεις της ΕΛ.ΑΣ.

Στην προσπάθεια κατάσβεσης της φωτιάς συμβάλλουν και Ρουμάνοι πυροσβέστες.

Σε γενική επιφυλακή έχει τεθεί το προσωπικό των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών της Περιφέρειας Αττικής ενώ με εντολή του αρχηγού του Π.Σ, αντιστράτηγου Αλέξιου Ράπανου, κλιμάκιο της ΔΑΕΕ βρίσκεται στην περιοχή της πυρκαγιάς για τη διερεύνηση των αιτιών της.

Η φωτιά εκδηλώθηκε κοντά στο κάστρο στο Πόρτο Γερμενό και πλησίον της οδού Αιγοσθενών. Επεκτείνεται πολύ γρήγορα καθώς καίει πυκνή βλάστηση.

Οι πυροσβεστικές δυνάμεις, επίγειες και εναέριες, επιχειρούν πλήρως και συντονισμένα, όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας του δήμου Μάνδρας, Παναγιώτης Κολοβέντζος.

 «Η φωτιά είναι μέσα στη χαράδρα και καίει δασικές εκτάσεις» είπε και πρόσθεσε: «Οι δυνάμεις επιχειρούν πλήρως και σε όλο το μέτωπο, όμως οι συνεχείς εναλλαγές του αέρα δυσκολεύουν πολύ το έργο τους. Αν δεν είχε αυτή την δύναμη ο αέρας, θα την είχαμε θέσει υπό έλεγχο, όμως αλλάζει συνεχώς και κάποιες στιγμές δυναμώνει πολύ».

Μέχρι στιγμής δεν έχει αναφερθεί ότι κάηκε κάποιο σπίτι, ωστόσο επειδή το μέτωπο κινείται προς τον Μύτικα, οι Αρχές προχώρησαν έγκαιρα σε εκκένωση. «Εκκενώθηκε προληπτικά ο Μύτικας, με εντολή να κινηθούν προς την Ψάθα. Από εκεί και πέρα, είμαστε σε πλήρη κινητοποίηση με όλες τις δυνάμεις μας», ανέφερε ο κ. Κολοβέντζος.

Πόρτο Γερμενό

Πόρτο Γερμενό

Πηγή βίντεο: Facebook «Πυρκαγιά Ενημέρωση». - Facebook «Forecast Weather Greece»

Φωκίδα: Αναζωπύρωση στο Σερνικάκι

Σε κινητοποίηση βρίσκονται οι πυροσβεστικές δυνάμεις και στη Φωκίδα λόγω αναζωπύρωσης που ξέσπασε στην περιοχή Σερνικάκι.

Η πυρκαγιά που μαινόταν από χθες στην Ιτέα, δεν είχε ενεργό μέτωπο σήμερα ωστόσο ήταν υπαρκτός ο φόβος των αναζωπυρώσεων.

Νέο μέτωπο στον Άγιο Ιωάννη Κορινθίας

Λίγο πριν από τις 3 το μεσημέρι, συναγερμός σήμανε για μία ακόμη πυρκαγιά, στην περιοχή Άγιος Ιωάννης, του δήμου Σαρωνικού, στην Κορινθία. Δέκα οχήματα της πυροσβεστικής έχουν σπεύσει στο σημείο, με την πυρκαγιά να καίει ρεματιά με πουρνάρια.

Σύμφωνα με ενημέρωση της πυροσβεστικής στην περιοχή επιχειρούν 30 πυροσβέστες, μια ομάδα πεζοπόρου τμήματος. Οι πυροσβεστικές δυνάμεις έχουν ενισχυθεί και με εναέρια μέσα και συγκεκριμένα με έξι αεροσκάφη, ενώ στην περιοχή πνέουν άνεμοι της τάξεως των 3 μποφόρ.

Τέσσερις Tractores σηκώθηκαν από Τατόι λόγω του έντονου αέρα.

Σύμφωνα με την πυροσβεστική, η φωτιά δεν απειλεί μέχρι τώρα κατοικημένες περιοχές.

Νέα φωτιά έχει ξεσπάσει και στο Καλαμάκι βόρεια του Άραξου. Κινητοποιήθηκαν επίγεια μέσα και ΑΒ214 από τον Άραξο.

Φωτιά ξέσπασε και σε αγροτική έκταση, στην περιοχή Παλαιοπαναγιά Λακωνίας, η οποία οριοθετήθηκε ευτυχώς άμεσα από τις πυροσβεστικές δυνάμεις.

Επίσημη ενημέρωση της Πυροσβεστικής για τις πυρκαγιές

Η Πυροσβεστική πραγματοποίησε ενημέρωση αναφορικά με την εικόνα από τα πύρινα μέτωπα τονίζοντας πως σημαντικότερο εξ αυτών είναι αυτό που μένεται στο Πόρτο Γερμενό με ισχυρές εναέριες και επίγειες δυνάμεις να παραμένουν στο σημείο.

Η ένταση της φωτιά παρατηρείται πως έχει σταθερή μείωση και σε ορισμένα σημεία μάλιστα έχει εκμηδενιστεί.

Όσον αφορά το μέτωπο στον Άγιο Ιωάννη Κορινθίας, έχει ελεγχεί ένα μέρος του. Παραμένει σε εξέλιξη και δεν απειλεί κατοικημένη περιοχή.

Παράλληλα η φωτιά στο Καλάμι Αχαίας, ελέγχθηκε με ισχυρές δυνάμεις να παραμένουν σε κάθε περίπτωση σε επιφυλακή. 

Όσον αφορά την πυρκαγιά που ξέσπασε νωρίτερα επί της Μαραθώνος στο Πικέρμι, ελέγχθηκε μέσα σε 20 λεπτά.

Όπως επισημάνθηκε κατά την ενημέρωση το τελευταίο εικοσιτετράωρο ξέσπασαν στην χώρα μας 65 δασικές πυρκαγιές.

Πηγή: skai.gr