Μπαμπινιώτης στον ΣΚΑΪ: Να εφαρμοστεί το μέτρο της εισόδου με κάρτα στα ΑΕΙ

Μπαμπινιώτης στον ΣΚΑΪ: Να εφαρμοστεί το μέτρο της εισόδου με κάρτα στα ΑΕΙ

Την αναγκαιότητα να τεθεί σε εφαρμογή το μέτρο των καρτών εισόδου στα πανεπιστημιακά ιδρύματα προκειμένου να παταχθούν τα φαινόμενα ανομίας και παραβατικότητας εντός αυτών, προέταξε ο καθηγητής, πρώην υπουργός Παιδείας και Πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών, Γεώργιος Μπαμπινιώτης μιλώντας στον ΣΚΑΙ.

«Πιστεύω ότι οι Πρυτάνεις πρέπει να πάρουν τις πικρές, σκληρές αποφάσεις για έλεγχο στην είσοδο και έξοδο από τα πανεπιστήμια.», τόνισε ξεκαθαρίζοντας πως πρόκειται για απόφαση την οποία μπορούν να πάρουν απευθείας, χωρίς αυτή να εξαρτάται από το Υπουργείο Παιδείας.

Ο πρώην Πρύτανης εξήγησε πως κάθε φοιτητής, πανεπιστημιακός ή διοικητικός πρέπει να έχει μια κάρτα- ηλεκτρονική ταυτότητα για την είσοδο του στα ακαδημαϊκά ιδρύματα.

Σύμφωνα με τον Καθηγητή Μπαμπινιώτη με αυτόν τον τρόπο είναι δυνατόν να ελεγχθεί και να διαπιστωθεί πως μέσα στο πανεπιστήμιο βρίσκονται μόνο όσοι έχουν λόγο να βρίσκονται κι όχι εξωπανεπιστημιακοί.

Όπως επεσήμανε εξάλλου τα φαινόμενα παθογένειας εντός των πανεπιστημιακών χώρων δεν προκύπτουν από τους φοιτητές, οι οποίοι ακόμα κι αν αντιδρούν- διαμαρτύρονται δεν προβαίνουν σε αγριότητες ή εξαλλοσύνες.

« Αυτά είναι από άτομα εξωπανεπιστημιακά άρα πρέπει να βρούμε έναν τρόπο να εμποδίσουμε την είσοδο σε αυτά.» επεσήμανε δηλώντας σε κάθε περίπτωση αντίθετος με τις παρεμβάσεις της αστυνομίας αφού κάτι τέτοιο θα πρέπει να είναι ένα έσχατο μέσο.

Εξηγώντας περαιτέρω πως μπορεί να τεθεί σε εφαρμογή το παραπάνω ο πρώην υπουργός συμπλήρωσε πως αν οι υπάλληλοι των πανεπιστημίων και της πανεπιστημιούπολης εν γένει αντιληφθούν δυνητικά την παρουσία εξωπανεπιστημιακών θα μπορούν, σε συνεννόηση πάντα με τις πρυτανικές αρχές, να καλούν την ασφάλεια.

Ο πρώην Πρύτανης του ΕΚΠΑ εξέφρασε την εκτίμηση πως το πρόβλημα δεν πρόκειται να λυθεί ούτε με παρεμβάσεις της αστυνομίας εντός του πανεπιστημιακού χώρου ούτε γενικώς μέσω των μέτρων που έχουν υιοθετηθεί μέχρι στιγμής, υποστηρίζοντας πως από την στιγμή που η κυβέρνηση προέβη στην εφαρμογή της άρσης του πανεπιστημιακού ασύλου, πρέπει να βρει κατά συνέπεια τους τρόπους να διασφαλίσει την επιλογή της αυτή.

Ταυτόχρονα έκανε λόγο για μια γενικότερα πρωτοφανή κατάσταση η οποία πήρε μεγάλη οξύτητα με τα ακραία φαινόμενα στην ΑΣΟΕΕ.

«Ελπίζαμε όλοι ότι με την άρση του πανεπιστημιακού ασύλου θα μπει μια τάξη στα πανεπιστήμια», ανέφερε ο κος Μπαμπινιώτης υπογραμμίζοντας πως πλέον το κύριο ζήτημα που θα πρέπει να μας απασχολήσει είναι το τι θα γίνει τώρα.

Βλέπουμε τις συγκρούσεις, δήλωσε τονίζοντας πως πρόκειται για απαράδεκτες καταστάσεις για να λαμβάνουν χώρα σε πανεπιστήμια.

« Δεν είναι δυνατόν να συνεχιστούν» υπογράμμισε.

Όπως είπε ο κος Μπαμπινιώτης, από την στιγμή που η Πρυτανεία της ΑΣΟΕΕ αποφασίζει το κλείσιμο της σχολής, με αφορμή τα όσα υφίστανται εντός του πανεπιστημιακού χώρου και κάποιοι αψηφούν την απόφαση εισβάλλοντας στο κτίριο σπάζοντας αλυσίδες και παρεμβαίνει η αστυνομία, η κατάσταση αρχίζει πια να μην ελέγχεται.

«Το θέμα είναι να βάλουμε όλα αυτά σε μια σειρά και να τα προλάβουμε», επανέλαβε.

Με το μέτρο των καρτών εισόδου θα μπορούσε σταδιακά να επικρατήσει μια ομαλότητα για τα πανεπιστήμια και να ισχύσει και για την Ελλάδα ό,τι ισχύει για τα ακαδημαϊκά ιδρύματα όλου του κόσμου, εκτιμά ο πρώην Πρύτανης ενθυμούμενος πως επισκεπτόμενος το Πανεπιστήμιο της Σορβόνης, στο πλαίσιο των ακαδημαικών του δραστηριοτήτων, τόσο εκείνος όσο και συνάδελφος του ο οποίος υπηρετούσε ως τακτικός καθηγητής στο εν λόγω ίδρυμα, δεν μπορούσαν να εισέλθουν χωρίς την απαραίτητη ειδική άδεια και ταυτότητα αντίστοιχα.

«Εδώ μπαίνει ο καθένας μέσα κι έτσι δημιουργούνται αυτές οι καταστάσεις», αντιπαρέβαλε.

Σύμφωνα με τον κο Μπαμπινιώτη τέλος, το ζήτημα των καρτών εισόδου δεν είχε μελετηθεί περισσότερο στο παρελθόν καθώς αφενός η οξύτητα δεν είχε πάρει τη μορφή που έχει τώρα κι αφετέρου ίσχυε το πανεπιστημιακό άσυλο. Την ίδια ώρα, οι πρυτανικές αρχές δεν μπορούν να φέρουν ευθύνη για την ισχύουσα κατάσταση στο σήμερα καθώς προ της άρσης του ασύλου, η διαδικασία που θα έπρεπε να ακολουθηθεί προκειμένου να παρέμβουν οι αρχές ήταν πολύπλοκη.

Πηγή: skai.gr