Μιχαηλίδου σε ΣΚΑΪ: Κακοποιούνται παιδιά σε δομές - Αυστηρότερο πλαίσιο για τους εργαζόμενους

Μιχαηλίδου σε ΣΚΑΪ: Κακοποιούνται παιδιά σε δομές - Αυστηρότερο πλαίσιο για τους εργαζόμενους

Νομοσχέδιο που θα διασφαλίζει ότι δεν θα εργάζονται σε δημόσιες και ιδιωτικές δομές με παιδιά, άτομα που δεν έχουν λευκό ποινικό μητρώο, θέτει εντός της εβδομάδας σε διαβούλευση το υπουργείο Εργασίας, όπως ανακοίνωσε η αρμόδια υφυπουργός Δόμνα Μιχαηλίδου μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ και την εκπομπή «Αταίριαστοι».

Η κ. Μιχαηλίδου παραδέχτηκε ότι  υπάρχουν περιστατικά κακοποίησης παιδιών σε δομές και επεσήμανε ότι ακόμα πιο δύσκολες είναι οι περιπτώσεις που αφορούν άτομα με αναπηρία, «γιατί πολλές φορές δεν μπορούν να επικοινωνήσουν και την κακοποίηση στην οποία είναι θύματα».

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο που θα τεθεί σε διαβούλευση, στις μονάδες που απασχολούν παιδιά όπως βρεφονηπιακοί σταθμοί, παιδικές κατασκηνώσεις, κέντρα δημιουργικής απασχόλησης και ορφανοτροφεία, δεν θα μπορεί να εργάζεται κάποιος παρά μόνο αν έχει λευκό ποινικό μητρώο για τα αδικήματα περί γενετήσιας αξιοπρέπειας, εμπορίας ανθρώπων, εμπορίας ναρκωτικών και ενδοοικογενειακής βίας.

Έως τώρα δεν υπήρχε η προϋπόθεση του λευκού ποινικού μητρώου για εργασία σε δομές με παιδιά με αποτέλεσμα να μπορούν να εργάζονται άτομα που μπορεί να έχουν καταδικαστεί.

Δημιουργείται ένα σύστημα αναφοράς σε κάθε δομή με σημείο αναφοράς έναν κοινωνικό λειτουργό στον οποίο θα καταγγέλλονται περιστατικά κακοποίησης εντός ή εκτός της δομής, είτε από τα ίδια τα παιδιά είτε από φίλους τους, γονείς είτε από άτομα εκτός δομής.

Ο κοινωνικός λειτουργός θα μεταβιβάζει τα στοιχεία στις αρμόδιες αρχές, δηλαδή την εισαγγελία και την αστυνομία.

Ηλεκτρονικό μητρώο θα διασφαλίζει ότι δεν θα γίνει προσπάθεια κουκουλώματος περιστατικών. Σε περίπτωση που διαπιστωθεί προσπάθεια συγκάλυψης θα αίρεται το πιστοποιητικό της δομής.

Με τη νέα σχολική χρονιά θα ξεκινήσει να εφαρμόζεται το σύστημα αναφορών. Θα δοθεί χρονικό διάστημα τριών μηνών στις δομές ώστε να καταθέσουν λευκά ποινικά μητρώα όλοι οι εργαζόμενοι που ήδη δουλεύουν εκεί και μετά το πέρας του διαστήματος αυτού θα πρέπει να απομακρυνθούν.

Χίλιοι προσωπικοί βοηθοί για άτομα με αναπηρία από το 2022

Η υφυπουργός Εργασίας ανακοίνωσε επίσης ότι από το πρώτο τρίμηνο του 2022 θα ξεκινήσει να λειτουργεί πιλοτικά η υπηρεσία του προσωπικού βοηθού για άτομα με αναπηρία.

Όπως είπε πρόκειται για μια ενεργητική και όχι επιδοματική πολιτική. Ο βοηθός, ο οποίος θα επιλέγεται από τα ίδια τα άτομα με αναπηρία, θα προσφέρει βοήθεια για ορισμένες ώρες την εβδομάδα.

Το πρόγραμμα θα ξεκινήσει πιλοτικά με χίλιους προσωπικούς βοηθούς ατόμων ΑμεΑ το πρώτο τρίμηνο του 2022 και ακόμη χίλιους το πρώτο τρίμηνο του 2023. Η κ. Μιχαηλίδου εξήγησε ότι είναι μια υπηρεσία δύσκολη στην οργάνωσή της και χρειάζεται να εξεταστεί πως θα προχωρήσει πριν εφαρμοστεί καθολικά.

Πηγή: skai.gr