Μηταράκης: Έκτιση ποινής κι απέλαση για τους υπεύθυνους εμπρησμού στη Μόρια

Μηταράκης: Έκτιση ποινής κι απέλαση για τους υπεύθυνους εμπρησμού στη Μόρια

Της Ναντίν Χαρδαλιά

 «Οι υπαίτιοι του εμπρησμού, που έθεσε χιλιάδες ζωές σε κίνδυνο, θα βρεθούν αντιμέτωποι με την Ελληνική δικαιοσύνη. Θα λογοδοτήσουν, θα εκτίσουν τις ποινές τους και μετά θα απελαθούν», διαμήνυσε από τη Βουλή ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, με στόχο να βάλει φρένο σε πρόκληση ανάλογων επεισοδίων.

 10.000 στη νέα προσωρινή δομή στο Μαυροβούνι Λέσβου - κλειστές δομές παντού

 Ενημερώνοντας την αρμόδια Επιτροπή της Βουλής για τα θέματα αρμοδιότητά τους, ο Νότης Μηταράκης τόνισε ότι «Η Μόρια τελείωσε», δήλωσε ότι στην προσωρινή δομή στο Μαυροβούνι έχουν ήδη μπει 10.000 αιτούντες άσυλο και πρόσθεσε πως σύντομα θα ξεκινήσει η κατασκευή νέας μόνιμης δομής, επαναλαμβάνοντας την απόφαση της κυβέρνησης για δημιουργία κλειστών ελεγχόμενων δομών σε όλη τη χώρα. «ΚΥΤ σύγχρονα, ασφαλή και αξιοπρεπή τόσο για την εικόνα της χώρας όσο και για τους αιτούντες».

 Ο ίδιος διαβεβαίωσε ότι σύντομα θα καταβληθούν και οι αποζημιώσεις στους κατοίκους της Λέσβου που υπέστησαν ζημιές από τη φωτιά στη Μόρια. «Ο δρόμος και το παλιό ΚΥΤ της Μοριας θα καθαριστούν άμεσα και περιμένω σύντομα την απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής για να προχωρήσουμε σε αποζημιώσεις προς τους κατοίκους που είδαν τις περιουσίες τους να καταστρέφονται. Παράλληλα, σκοπεύουμε να προχωρήσουμε σε αναδάσωση του ελαιώνα πέριξ του ΚΥΤ», ανέφερε.

 Μηταράκης: Άσυλο ακόμα και σε καταδικασμένο διακινητή επί ΣΥΡΙΖΑ

 Ο κ. Μηταράκης εξαπέλυσε δριμεία επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ, κατηγορώντας τον ότι ως κυβέρνηση έκανε τη χώρα μας θελκτικό προορισμό για μετανάστες και δημιούργησε εσκεμμένα συνθήκες συμφόρησης, καταγγέλλοντας μάλιστα ότι επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ χορηγήθηκε άσυλο ακόμα και σε καταδικασμένο για διακίνηση.

 «Υπήρχαν φαινόμενα δογματισμού. Σας αναφέρω ότι εκδόθηκε θετική απόφαση ασύλου, σε τελεσίδικα καταδικασμένο για κακούργημα, για διακίνηση ανθρώπων. Υπόθεση για την οποία, έχει διαταχθεί πρόσφατα Ένορκη Διοικητική Εξέταση», σημείωσε ο Νότης Μηταράκης.

 Ως προς τη συνολική εικόνα του μεταναστευτικού, ο Υπουργός Μετανάστευσης, υπογράμμισε πως η κατάσταση έχει αλλάξει ριζικά τους τελευταίους μήνες με σημαντική μείωση αφίξεων, αποσυμφόρηση των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου, μείωση δομών και δημιουργία νέων κλειστών κέντρων φιλοξενίας, που σηματοδοτούν ότι η χώρα μας ανακτά τον έλεγχο.

 Συνεχίζεται η αποσυμφόρηση των νησιών

Ως προς την αποσυμφόρηση μάλιστα ο κ. Μηταράκης υποστήριξε ότι μόνο φέτος έχουν μεταφερθεί 25.000 από τα νησιά. Αποσυμφόρηση που  γίνεται με τρόπο ομαλό και οργανωμένο. Που δε θα λαμβάνει χώρα λόγω της τεχνητής πίεσης ορισμένων , αλλά θα αποφασίζεται από το κράτος και την Ε.Ε. Και μετακινήσεις που δεν θα καλλιεργήσουν  λανθασμένες προσδοκίες και ομάδες υποψήφιων εμπρηστών στα νησιά μας», υπογράμμισε.

 Παράλληλα, διαβεβαίωσε για τον πιστό σεβασμό των δικαιωμάτων όσων δικαιούνται διεθνούς προστασίας, ξεκαθαρίζοντας όμως ότι η κυβέρνηση δεν προτίθεται να τους παράσχει εφ όρου ζωής στέγη και επιδόματα.

 Μείωση ροών κατά 89% το καλοκαίρι

Αναφορικά με την πορεία των μεταναστευτικών ροών, ο Νότης Μηταράκης, υποστήριξε ότι αυτές μειώθηκαν κατά 89% το τρίμηνο του καλοκαιριού όπου αφίχθησαν 2.076 άτομα σε σχέση με 18.519 την αντίστοιχη περίοδο πέρσι και κατά 65% από τον Ιανουάριο μέχρι τον Αύγουστο, ενώ παρέθεσε και τα εξής στοιχεία ανά νησί συγκριτικά με το 2019:

 •   Σάμος

2020: 1.267 αφίξεις - 3.668 αναχωρήσεις

2019: 6.812 αφίξεις 6.812 - 3.731 αναχωρήσεις

•  Λέσβος

2020:  4.155 αφίξεις - 13.605 αναχωρήσεις

2019: 16.159 αφίξεις - 5.281 αναχωρήσεις

•  Χίος

2020: 866 αφίξεις - 3.263 αναχωρήσεις

2019: 4.486 αφίξεις - 1.494 αναχωρήσεις

 Επίσης, σύμφωνα με τον Υπουργό Μετανάστευσης κι Ασύλου οι αποφάσεις έκδοσης ασύλου έχουν αυξηθεί κατά 109% σε σχέση με το 2019. Οι εκκρεμείς αιτήσεις βέβαια παραμένουν σε υψηλά επίπεδα και συγκεκριμένα είναι 95.284 έναντι των 138.653 εκκρεμών αποφάσεων που υπήρχαν τον Δεκέμβριο του 2019. )

 Σύγχρονες και ασφαλείς οι νέες κλειστές δομές

 Αναφερόμενος στον τρόπο λειτουργίας των νέων κλειστών δομών, ο κ. Μηταράκης σημείωσε ότι αυτές θα παραμένουν κλειστές κατά τη διάρκεια της νύχτας και εκεί θα υπάρχουν:

 •  Ανθρώπινες και αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης,

•  διπλή περίφραξη τύπου ΝΑΤΟ, με δρόμο ανάμεσα για κίνηση οχημάτων ασφαλείας,

•  τουρνικέ με κάρτες εισόδου / εξόδου για τον έλεγχο όλων των εισερχομένων και εξερχομένων, με παράλληλο έλεγχο προσώπων και αποσκευών που εισέρχονται,

• ασφαλείς γειτονιές για ασυνόδευτα ανήλικα & οικογένειες,

•  συστήματα παρακολούθησης και πυρασφάλειας,

•  υγειονομική μονάδα,

•  διοικητικούς και κοινόχρηστους χώρους.

 Κανένα ασυνόδευτο ανήλικο σε ΚΥΤ

Αναφορικά με το ζήτημα των ασυνόδευτων ανηλίκων, ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, σημείωσε ότι «μες τον Σεπτέμβριο δεν θα υπάρχει κανένα ασυνόδευτο ανήλικο σε κέντρο υποδοχής» και με το βλέμμα στην Ευρώπη, μίλησε για ένα πρόβλημα «ευρωπαϊκό που απαιτεί ευρωπαϊκές λύσεις», τονίζοντας ότι πέραν της υλικής βοήθεια οι ευρωπαίοι εταίροι οφείλουν να δείξουν έμπρακτο ενδιαφέρον με αποδοχή μετεγκατάστασης στις χώρες τους. 

Πηγή: skai.gr