Κλείσιμο

Μήνυμα ισχύος από την Αθήνα: Οι στρατιωτικές συμμαχίες και τα γυμνάσια του Ισραήλ νότια της Κρήτης

Έτοιμη για κάθε ενδεχόμενο η Αθήνα - Το Ισραήλ δεσμεύει 2 περιοχές νότια της Κρήτης για στρατιωτική εκπαίδευση - Συνεκπαίδευση Ελλήνων με γαλλική φρεγάτα 

Με την Τουρκια να έχει προαναγγείλει έναρξη εργασιών του γεωτρύπανου ''Αμντουλ Χα-μίτ Χαν'' στις 9 Αυγούστου η Ελλάδα ενισχύει συνεχώς τις στρατιωτικές της συμμαχίες στέλνοντας μηνύματα αποφασιστικότητας και ισχύος με τα βλέμματα να στρέφονται στην Ισραηλινή Στρατιωτική Άσκηση στα Νότια της Κρήτης. 

Το γεωτρύπανο ''Αμντουλ Χα-μίτ Χαν'' βρίσκεται ακόμη ακίνητο έξω από το λιμάνι της Μερσίνης. 

Σε περίπτωση που η Τουρκία κάνει πράξη τις απειλές της και οδηγήσει το πλοίο σε περιοχές ελληνικών συμφερόντων ένα από τα σχέδια αντίδρασης που έχει η Αθήνα είναι να διοργανώσει ασκήσεις, όπως συνέβη και το 2020, με συμμαχικές δυνάμεις. Μάλιστα, είναι ενδεικτικό ότι αυτές τις ημέρες και μέχρι τις 5 Αυγούστου έχουν δεσμευτεί από το Ηράκλειο 2 περιοχές νοτίως της Κρήτης προκειμένου το ισραηλινό πολεμικό ναυτικό να κάνει άσκηση η οποία ενδεχομενως να ενισχυθεί και με συμμετοχή ελληνικών μονάδων. Είναι αρκετά σημαντικό ότι το Ισραήλ ζήτησε την παρέμβαση της Ελλάδας προκειμένου να δεσμέυσει αυτές τις περιοχές νότια της Κρήτης που θεωρητικά βρίσκεται το τουρκολιβυκό μνημόνιο.

Παράλληλα, συνεκπαίδευση ADEX (Air Defence Exercise) δύο μαχητικών αεροσκαφών F-16 Block 52+ της Πολεμικής Αεροπορίας με τη γαλλική φρεγάτα «FS Provence» διεξήχθη στις 29 Ιουλίου, στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή νοτιοανατολικά της Καρπάθου.

Όπως ανακοινώθηκε, πραγματοποιήθηκαν σενάρια αντιαεροπορικής άμυνας, τα οποία συνέβαλαν στην προαγωγή του επιπέδου της επιχειρησιακής ετοιμότητας, μαχητικής ικανότητας και συνεργασίας των συμμετεχόντων σε διμερές και συμμαχικό πλαίσιο.

Άσκηση στο Αιγαίο

Η συνεκπαίδευση, εντάσσεται στο πλαίσιο υλοποίησης των «Κατευθυντήριων Οδηγιών για την Αναβάθμιση της Ελληνογαλλικής Στρατιωτικής Συνεργασίας» που υπεγράφησαν από τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο και τον αρχηγό του Επιτελείου Άμυνας της Γαλλίας στρατηγό Thierry Burkhard.

Άσκηση στο Αιγαίο

Πηγή: skai.gr