Μάχη με τις φλόγες σε Αχαΐα και Κρήτη- 15.000 στρέμματα γης, στάχτη σε λιγότερο από 24 ώρες στο Ρέθυμνο

Σοβαρά πύρινα μέτωπα εκδηλώθηκαν στην Αχαία και την Κρήτη με την πυροσβεστική να δίνει τιτάνιο αγώνα για να τιθασσεύσει τις πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν. Για μεγάλη οικολογική καταστροφή στην Κρήτη κάνουν λόγο ειδικοί.

Σε επιφυλακή παραμένει η Πυροσβεστική μετά την εκδήλωση των σοβαρών πυρκαγιών που σημειώθηκαν νωρίτερα σε Κρήτη και Αχαϊα.

Οι νεότερες πληροφορίες κάνουν λόγο για βελτιωμένη εικόνα σε σύγκριση με τις προηγούμενες ώρες στην Αχαία με τις φλόγες να έχουν απομακρυνθεί, σε αυτή τη φάση, από την κατοικημένη περιοχή. Παράλληλα έχουν ελεχθεί τα δύο μέτωπα της φωτιάς, στα χωριά Αγιος Γεώργιος και Σακτούρια. Σε κάθε περίπτωση οι δυνάμεις της πυροσβεστικής είναι επί ποδός για τον κίνδυνο αναζωπυρώσεων στο Ρέθυμνο δεδομένου ότι οι άνεμοι στην περιοχή παραμένουν ισχυροί.

Σε κάθε περίπτωση,ανεπανόρθωτη καταστροφή έχει προκαλέσει ήδη η φωτιά που ξέσπασε το μεσημέρι του Σαββάτου στο νότιο Ρέθυμνο μεταξύ Ορνέ και Κρύας Βρύσης με παράλληλο μέτωπο στο Ροδάκινο, τα οποία νωρίς το απόγευμα σήμερα η πυροσβεστική κατάφερε να ελέγξει.

Νωρίτερα εκκενώθηκε για προληπτικούς λόγους ο οικισμός Ορνέ καθώς η φωτιά έφτασε πολύ κοντά σε αυτόν.

Μιλώντας  στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ 100,3 , ο δήμαρχος Αγίου Βασιλείου Ιωάννης Ταταράκης έκανε λόγο για βιβλική καταστροφή, επισημαίνοντας ότι έχουν αποτεφρωθεί χιλιάδες στρέμματα με ελαιόδεντρα, πολλά μελίσσια, πρόβατα και αμπέλια.

Απηύθυνε έκκληση σε όσες εταιρείες με ζωοτροφές μπορούν να βοηθήσουν καθώς οι κτηνοτρόφοι δεν έχουν πλέον που να βοσκήσουν τα ζώα τους.

Νωρίτερα μάλιστα είχε εκφράσει την εκτίμηση πως οι φωτιές προκλήθηκαν από εμπρησμό.

Στο μεταξύ, οι επιστήμονες του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών Σ. Ντάφης, Γ. Κύρος και Κ. Λαγουβάρδος με άρθρο τους στην επίσημη σελίδα της υπηρεσίας, δημοσίευσαν δορυφορική εικόνα υψηλής ανάλυσης, η οποία αποκαλύπτει όπως αναφέρουν: «…το μέγεθος της καταστροφής από τη δασική πυρκαγιά στο Νότιο Ρέθυμνο. Σχεδόν 15.000 στρέμματα γης έγιναν στάχτη σε λιγότερο από ένα 24ωρο, με τη δορυφορική μέτρηση του ευρωπαϊκού δορυφόρου να πραγματοποιείται στις 12:10 το μεσημέρι του Σαββάτου 16/7, ενώ υπήρχαν ακόμη ενεργές εστίες (κίτρινα και πορτοκαλί στίγματα)».

Όπως σημειώνουν: «Μεγάλη οικολογική και οικονομική καταστροφή προκάλεσε η δασική πυρκαγιά στο Νότιο Ρέθυμνο που ξεκίνησε το μεσημέρι της Παρασκευής 15 Ιουλίου 2022 κοντά στη Κρύα Βρύση. Οι θυελλώδεις βόρειοι άνεμοι που συνεχίζουν να πνέουν το απόγευμα του Σαββάτου 16/7 δυσχεραίνουν το έργο των πυροσβεστικών μέσων, καθώς σημειώνονται συνεχώς αναζωπυρώσεις. Στον παρακάτω χάρτη παρουσιάζονται οι θερμικές ανωμαλίες στο έδαφος όπως καταγράφηκαν από δορυφόρους το βράδυ της Παρασκευής 15/7 και το Σάββατο 16/7. Οι δορυφορικές μετρήσεις δείχνουν ότι τα ενεργά μέτωπα το απόγευμα του Σαββάτου έχουν περιοριστεί σημαντικά σε έκταση, με τον κίνδυνο των αναζωπυρώσεων όμως να παραμένει υψηλός λόγω των ισχυρών ανέμων. Εκτίμηση της καμένης έκτασης θα πραγματοποιηθεί το βράδυ του Σαββάτου αξιοποιώντας δορυφορικά δεδομένα υψηλότερης ανάλυσης».

Πηγή: skai.gr