Κλείσιμο

Ασφυκτικές συνθήκες στην αίθουσα της δίκης για τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι - Δεν χωρούσαν ούτε οι κατηγορούμενοι- Αναβολή για τις 7 Νοεμβρίου

Στο κτίριο 9, όπου δόθηκε η έναρξη της δίκης, οι μάρτυρες, κάποιοι εξ αυτών εγκαυματίες, όταν αντίκρισαν τον χώρο που διατέθηκε φώναζαν «ντροπή».

 Σε μία ασφυκτικά γεμάτη αίθουσα, η οποία δεν χωρούσε ούτε καν τους 21 κατηγορούμενους και τους δικηγόρους τους, ξεκίνησε σήμερα η δίκη για τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι στις 23η Ιουλίου 2018

Δεκάδες κάτοικοι της περιοχής, συγγενείς των εγκαυματιών και των 101νεκρών, δικηγόροι, μάρτυρες και δημοσιογράφοι βρέθηκαν από νωρίς το πρωί στην αίθουσα του ΣΤ' Τριμελούς Πλημμελειοδικείου που θα δικάσει την υπόθεση, στο κτίριο 9.

Η αίθουσα ήταν τόσο μικρή που τα βίας χωρούσε τους κατηγορούμενους ενώ δικηγόροι και δημοσιογράφοι καθόταν ακόμα και έξω από τη αίθουσα. 

Χαρακτηριστικό των εικόνων αποτέλεσε η φράση δικηγόρου που βρισκόταν έξω από το κτίριο, ο οποίος δήλωσε «παρίσταμαι εκτός αιθούσης».

Οι μάρτυρες, κάποιοι εξ αυτών εγκαυματίες, όταν αντίκρισαν τον χώρο που διατέθηκε φώναζαν «ντροπή».

Οι συγγενείς των θυμάτων που έχουν πάει να παρακολουθήσουν την διαδικασία διαμαρτυρήθηκαν εντόνως ενώ οι δικηγόροι ζήτησαν να δωθεί από τα δικαστήρια μεγαλύτερη αίθουσα.

Στη δίκη αναμένεται να καταθέσουν 213 μάρτυρες. 

Στην κεντρική πύλη των δικαστηρίων τα θύματα της τραγωδίας έχουν τοποθετήσει ένα πανό που γράφει «104 νεκροί, ουρλιάζουν γιατί, ζητούν δικαίωση».

Η πρόεδρος του δικαστηρίου ανακοίνωσε από έδρας στο όρθιο ακροατήριο ότι κατά τη διάρκεια της σημερινής ημέρας θα μπορέσει να γίνει μόνο η δήλωση παράστασης των συνηγόρων των κατηγορουμένων. Παράλληλα, το δικαστήριο, εν Συμβουλίω, θα εξετάσει την αίτηση αποχής που δήλωσε ο αναπληρωτής εισαγγελέας.

Σε επόμενες συνεδριάσεις θα καλούνται ανά 40 ή 50 άτομα, συγγενείς των θυμάτων, για να δηλώσουν παράσταση προς υποστήριξη της κατηγορίας και αφού ολοκληρωθεί αυτός ο κύκλος θα ξεκινήσει η ουσιαστική διερεύνηση της υπόθεσης.

Η δικη διεκόπη για τις 7 Νοεμβρίου ενώ αναμένεται να δωθεί μεγαλύτερη αίθουσα προκειμένου να συνεχιστεί ομαλά η διαδικασία.

Οι επόμενες δικάσιμοι που έδωσε η πρόεδρος είναι για τις 8, 11 και 14 Νοεμβρίου.

Πηγή: skai.gr