Πώς θα λάβετε τα χρήματα του market pass

Ποια είναι η διαδικασία που απαιτείται 

Του Χρυσόστομου Τσούφη

Γρηγορότερα και περισσότερα λεφτά με την άυλη κάρτα, με χρονοβόρα διαδικασία και αλλά και λιγότερα λεφτά μέσω κατάθεσης στον τραπεζικό λογαριασμό.

Αυτή είναι η ιδέα που φαίνεται ότι διαπνέει τον τρόπο με τον οποίο θα δομηθεί το 6μηνο market pass που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός από το βήμα της Βουλής και οι λεπτομέρειες του οποίου θα ανακοινωθούν τις επόμενες ημέρες από το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.

Για να λάβει κάποιος τα χρήματα θα πρέπει όπως συνέβη και με τα fuel pass να υποβάλει αίτηση μέσω της πλατφόρμας που θα δημιουργηθεί.

Στην πλατφόρμα θα δει ότι έχει στη διάθεση του δύο τρόπους. Ο πρώτος είναι μέσω άυλης κάρτα στο κινητό του. Όποιος κάνει αυτήν την επιλογή, εξυπακούεται ότι πρέπει να έχει κινητό τηλέφωνο το οποίο να υποστηρίζει το σύστημα ανέπαφων πληρωμών.

Τα χρήματα του δικαιούχου θα μπαίνουν κάθε μήνα και όχι όλα μαζί. Και για κάθε αγορά που θα κάνει σε κάποιο σούπερ μάρκετ,minimarket, φούρνο, ζαχαροπλαστείο, ιχθυοπωλείο, κρεοπωλείο θα αφαιρείται το 10% μέχρι να φτάσει το όριο των αγορών του (ο άγαμος π.χ. τα 220€ ) και να εξαντληθεί το ποσό (των 22€) που δικαιούται.

ΠΡΟΣΟΧΗ, αν κάποιος δεν φτάσει το όριο των αγορών του σε ένα μήνα, τα χρήματα που του έχουν περισσέψει ΔΕΝ μεταφέρονται στον επόμενο αλλά χάνονται.

Η δεύτερη επιλογή είναι η πίστωση των χρημάτων σε τραπεζικό λογαριασμό μια επιλογή που θέλει να αποθαρρύνει όσο γίνεται περισσότερο η κυβέρνηση καθώς διαπίστωσε ότι στο Fuel pass 2 την επέλεξαν δύο στους 3 , ενώ στο fuel pass 1 την είχε επιλέξει το 70% . Γι'αυτό το λόγο τα χρήματα εδώ είναι κατά 20% λιγότερα και όχι μόνο δεν πιστώνονται αμέσως ( ανά τρίμηνο κι άρα 2 πληρωμές στο εξάμηνο) αλλά θα απαιτείται μια διαδικασία που τις μεγαλύτερες ειδικά ηλικίες θα τις δυσκολέψει. Κι αυτό γιατί σύμφωνα με τον υπουργό Ανάπτυξης Άδωνι Γεωργιάδη, αυτός που θα επιλέξει τα λεφτά στην τράπεζα θα πρέπει να μπαίνει στην πλατφόρμα και χρησιμοποιώντας το ΑΦΜ του να φτάνει στην καρτέλα του και στη συνέχεια να ανεβάζει με φωτογραφίες τις αποδείξεις των αγορών του. Στο τέλος κάθε τριμήνου θα γίνεται η εκκαθάριση και μόνο τότε θα πιστώνονται τα λεφτά στον λογαριασμό του. Με αυτόν τον τρόπο εξασφαλίζεται ότι κάποιος που θα πάρει τα χρήματα μέσω τραπέζης , θα έχει κάνει αγορές, και δεν θα τα κρατήσει απλά ή θα τα τζογάρει ή θα τα χρησιμοποιήσει αλλού όπως κατά κόρον παρατηρήθηκε με τα χρήματα των fuel pass.

Τα χρήματα του μέτρου δεν είναι επιδότηση μελλοντικών -πολλές φορές άσχετων - αγορών που θα κάνει κάποιος αλλά αγορών που τις έκανε ήδη -σχολίαζαν χαρακτηριστικά στελέχη του υπουργείου Ανάπτυξης.

Γίνεται σαφές ότι οι αγορές δεν αφορούν μόνο τρόφιμα αλλά και γλυκά , χαρτικά ακόμη και ρούχα και παπούτσια αφού αυτά πωλούνται και στα σούπερ μάρκετ, εξού και market pass κι όχι food pass. Είναι πολύ πιθανό το μέτρο να συμπεριλάβει και τις αγορές στις λαϊκές αγορές ενώ αποκλείονται τα περίπτερα και τα ταχυφαγεία.

Όπως και σχεδόν σε κάθε τέτοια ενίσχυση – τα 650€ των σωμάτων ασφαλείας είναι άλλης κατηγορίας – τα χρήματα είναι ακατάσχετα κι αφορολόγητα και ο δικαιούχος πρέπει να έχει υποβάλει και φορολογική δήλωση και Ε9.

Το μέτρο του market pass θα λειτουργήσει συμπληρωματικά με το καλάθι του νοικοκυριού και η κυβέρνηση υπολογίζει ότι κάποιος που θα παρει τα χρήματα και θα τα αξιοποιήσει μόνο σε αγορές από το καλάθι θα έχει ένα μηνιαίο όφελος 120€

Πηγή: skai.gr