«Μαρία Τσάλλα»: Η τελευταία επικοινωνία της Ρωσίδας κατασκόπου με την Ελλάδα

Νέες πληροφορίες για την πρωτοφανή υπόθεση κατασκοπείας και την illegal Ιρίνα Αλεξάντροβνα-Σμίρεβα, που αποκάλυψε η ΕΥΠ 

Τις τελευταίες ημέρες οι Ελληνες παρακολουθούν μία αληθινή υπόθεση κατασκοπείας, με πρωταγωνίστρια την «παράνομη»  Ιρίνα Αλεξάντροβνα-Σμίρεβα που ζούσε και εργαζόταν από το 2018 ως Μαρία Τσάλλα, φωτογράφος και ιδιοκτήτρια μαγαζιού με είδη πλεκτικής στο Παγκράτι. 

Μάθαμε τι σημαίνει ο σοβιετικός κατασκοπευτικός όρος "illegal" - μία άλλη ζωή με ψεύτικα στοιχεία. Συγκεκκριμένα, η (περίπου) 35χρονη Ιρίνα είχε «διαλέξει» το όνομα νεκρού βρέφους από τον Δεκέμβριο του 1991. 

Ήταν η κοπέλα της διπλανής πόρτας, απλή, καθημερινή και καθόλου προκλητική παρουσία - όπως πρέπει να είναι δλδ ένας κατάσκοπος. 

Διαβάστε σχετικά: «Μαρία Τσάλλα»: Ποια είναι η Ρωσίδα κατάσκοπος «με το βελονάκι» (βίντεο-φωτογραφίες)

kataskopos

Είχε μάλιστα και συντροφο αν και ήταν παντρεμένη με άλλον Ρώσο – επίσης κατάσκοπο – ο οποίος βρισκόταν σε αποστολή στη Βραζιλία, με τα ψεύτικα στοιχεία Daniel Campos. 

Η αντίστροφη μέτρηση για την αποκάλυψη της, ξεκίνησε με τον εντοπισμό απόπειρας πρόσβασης τρίτης χώρας σε στοιχεία Ελλήνων πολιτών που έχουν αποβιώσει, μια διεθνώς διαπιστωμένη πρακτική των Υπηρεσιών Πληροφοριών της Ρωσία για τη δημιουργία της ειδικής κατηγορίας κατασκόπων με το προσωνύμιο "illegals".

Η Ιρίνα - Μαρία, με τον κίνδυνο να αποκαλυφθεί πλήρως, ανακαλέστηκε από τις ρωσικές αρχές και εγκατέλειψε την Ελλάδα στις αρχές Ιανουαρίου. 

Η τελευταία επικοινωνία της με την Ελλάδα

Η τελευταία παρουσία της στην Ελλάδα εμφανίζεται στις 4 Ιανουάριου του 2023 βάση τους κινητού της τηλεφώνου.

Ωστόσο, λίγες ημέρες αργότερα φέρεται να έρχεται σε επαφή τόσο με το σπιτονοικοκύρη της όσο και με την υπάλληλο στο κατάστημα που διατηρούσε όπου και ζήτησε να της στείλει την γάτα της κάτι που δεν κατέστη εφικτό τελικά, καθώς απαιτούνταν ειδικό πιστοποιητικό.

Η διαφορετική διεύθυνση της επιχείρησης
Η ρωσίδα κατάσκοπος πάντως φαίνεται πως προσπάθησε να κρύψει τα ίχνη της και από τις ελληνικές φορολογικές αρχές αφού ως έδρα της ατομικής της επιχείρησης δήλωσε όχι την κατοικία της στην οδό Αρριανού στο Παγκράτι, αλλά την οδό Τζαφέρη 16 στο Γκάζι.

Διαβάστε ακόμα: Στο μικροσκόπιο των Αρχών οι επαφές, τα ταξίδια και οι τραπεζικές συναλλαγές της «Μαρίας Τσάλλα» στην Ελλάδα

Ποιος ήταν ο σύζυγός της

Η «Μαρία Τσάλλα» ωστόσο πέρα από το σύντροφο που είχε στην Ελλάδα ήταν ήδη παντρεμένη με έναν επίσης κατάσκοπο γνωστός ως «Τζέραρντ Ντάνιελ Κάμπος Γουίτιτς», ο οποίος έμενε στη Βραζιλία με πλαστά χαρτιά και ταυτότητα.

Ο «Γουίτιτς» διέθετε διπλή υπηκοότητα: μία Βραζιλίας και μία Αυστρίας.

Φαίνεται ότι το τελευταίο διάστημα βρισκόταν για διακοπές στη Μαλαισία. Ωστόσο, τα ίχνη του έχουν χαθεί και εικάζεται πως και εκείνος κλήθηκε για άμεση επιστροφή στη Ρωσία, μαζί με τη «Μαρία Τσάλλα» από την Αθήνα.

Πηγή: skai.gr