Στο μικροσκόπιο των Αρχών οι επαφές, τα ταξίδια και οι τραπεζικές συναλλαγές της «Μαρίας Τσάλλα» στην Ελλάδα

Δημότης Αλιβερίου δήλωνε η ρωσίδα κατάσκοπος - Οι τελευταίες της συνομιλίες με πρόσωπα στην Ελλάδα και η προσπάθειές της να κρύψει τα ίχνη της και από τις ελληνικές φορολογικές αρχές

Τις επαφές της «Μαρία Τσάλλα» ή αλλιώς της Ιρίνα Αλεξάντροβνα-Σμίρεβα όπως είναι το πραγματικό της όνομα, εδώ στην Ελλάδα καθώς επίσης και τα ταξίδια που πραγματοποίησε το διάστημα της παραμονής της στη χώρα μας, αναζητούν οι ελληνικές αρχές  ενώ τις επόμενες ήμερες αναμένεται να βρεθούν στο μικροσκόπιο των Αρχών τα στοιχεία οικονομικής συμπεριφοράς και οι τραπεζικές συναλλαγές της.

«Φύλλο και φτερό» τα ταξίδια και οι επαφές της

Οι ελληνικές αρχές αναζητούν βήμα προς βήμα τη διαδρομή της νεαρής γυναίκας στην Ελλάδα, από την στιγμή που βρέθηκε σε ελληνικό έδαφος μέχρι και την τελευταία επικοινωνία της με οικεία της πρόσωπα στη χώρα μας.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ, οι Αρχές έχουν μια σαφή εικόνα για όσα ταξίδια πραγματοποίησε η «Μαρία Τσάλλα» με πλαστό διαβατήριο το οποίο αντιστοιχούσε σε πρόσωπο που ζούσε στη Λατινική Αμερική. Ωστόσο, από την στιγμή που απέκτησε ελληνική ιθαγένεια οι δυσκολίες αυξάνονται καθώς τα ταξίδια της εντός της ΕΕ δεν καταγράφονται. 

Φαινόταν δημότης Αλιβερίου

Η ρωσίδα κατάσκοπος κατά την άφιξή της στη χώρα μας προσπάθησε αρχικά να γραφτεί στο δημοτολόγιο του Αλιβερίου κάτι που αρχικά δεν ήταν εύκολο. Για το λόγο αυτό ήρθε σε επαφή με δύο δικηγόρους της περιοχής προκειμένου να διαβεβαιώσουν ότι είτε τη φιλοξενούσα, είτε τη γνώριζαν επειδή μένει στη συγκεκριμένη περιοχή. Τελικά, σύμφωνα με το έγγραφο που φέρνει στη δημοσιότητα ο ΣΚΑΪ στις 21 Δεκέμβριου του 2018 η ρωσίδα πράκτορας καταφέρνει και γίνεται δημότης Αλιβερίου. 

Η τελευταία επικοινωνία της με την Ελλάδα

Η τελευταία παρουσία της στην Ελλάδα εμφανίζεται στις 4 Ιανουάριου του 2023 βάση τους κινητού της τηλεφώνου. Ωστόσο, λίγες ημέρες αργότερα φέρεται να έρχεται σε επαφή τόσο με το σπιτονοικοκύρη της όσο και με την υπάλληλο στο κατάστημα που διατηρούσε όπου και ζήτησε να της στείλει την γάτα της κάτι που δεν κατέστη εφικτό τελικά, καθώς απαιτούνταν ειδικό πιστοποιητικό.

Η διαφορετική διεύθυνση της επιχείρησης

Η ρωσίδα κατάσκοπος πάντως φαίνεται πως προσπάθησε να κρύψει τα ίχνη της και από τις ελληνικές φορολογικές αρχές αφού ως έδρα της ατομικής της επιχείρησης δήλωσε όχι την κατοικία της, αλλά την οδό Τζαφέρη 16 στο Γκάζι.

Ποιος ήταν ο σύζυγός της

Η «Μαρία Τσάλλα» ωστόσο πέρα από το σύντροφο που είχε στην Ελλάδα ήταν ήδη παντρεμένη με έναν επίσης κατάσκοπο γνωστός ως «Τζέραρντ Ντάνιελ Κάμπος Γουίτιτς», ο οποίος έμενε στη Βραζιλία με πλαστά χαρτιά και ταυτότητα. Ο «Γουίτιτς» διέθετε διπλή υπηκοότητα. Μία Βραζιλίας και μία Αυστρίας. Φαίνεται ότι το τελευταίο διάστημα βρισκόταν για διακοπές στη Μαλαισία. Ωστόσο, τα ίχνη του έχουν χαθεί και εικάζεται πως και εκείνος κλήθηκε για άμεση επιστροφή στη Ρωσία, μαζί με τη «Μαρία Τσάλλα» από την Αθήνα.

Συζυγος

Πρώην Πράκτορας της CIA αναλύει την υπόθεση

Για την υπόθεση της «Μαρίας Τσάλλα» αλλά και για την γενικότερη δράση των κατασκόπων μίλησε στο ΣΚΑΪ, o ελληνοαμερικανός Μαρκ Πολυμερόπουλος ο οποίος υπηρέτησε για 26 χρόνια στην CIA πριν την αποστρατεία του το 2019.

«Πρόκειται για κλασσική ρωσική μεθοδολογία. Είναι κάτι που βλέπουμε από τις ρωσικές μυστικές υπηρεσίες στη διάρκεια της ιστορίας τους» αναφέρει χαρακτηριστικά και εξηγεί πως υπάρχουν δύο είδη κατασκοπείας. 

«Υπάρχουν δύο πράγματα στον κόσμο της κατασκοπείας. Έχεις τους αξιωματούχους πληροφοριών που έχουν έδρα τους σε μια πρεσβεία και δραστηριοποιούνται υπό διπλωματική κάλυψη παρουσιαζόμενοι ως στελέχη υπουργείων Εξωτερικών αλλά στην πραγματικότητα είναι μέλη μυστικών υπηρεσιών και έχεις και αυτούς που ονομάζονται "παράνομοι", που μοιάζουν ως ιδιώτες» επισημαίνει.

Σχετικά με την υπόθεση της «Μαρίας Τσάλλα» ανέφερε: «Αυτό που προσπαθούν να κάνουν είναι να στείλουν αυτούς που αποκαλούνται "παράνομοι" σε μια άλλη χώρα. Να τους κρύψουν σε μιαν άλλη χώρα».

«Ας υποθέσουμε ότι οι Ρώσοι έχουν στρατολογήσει έναν Έλληνα αξιωματούχο. Ο Ρώσος "παράνομος" θα είναι ο χειριστής του συλλέγοντας τις πληροφορίες. Στη συνέχεια, χρειάζεται ένα μηχανισμό για να τις μεταφέρει στη ρωσική κατασκοπεία στη Μόσχα. Αλλά το κάνεις αυτό φυσικά χωρίς κάποια επαφή με την ρωσική πρεσβεία».

Ο ίδιος μάλιστα εξηγεί πως βασικό πλεονέκτημα των παράνομων είναι ότι μπορούν να ταξιδεύουν σε ολόκληρη την Ε.Ε. κάτω από το ραντάρ των μυστικών υπηρεσιών  

«Με το ευρωπαϊκό διαβατήριο έχουν ευχέρεια να ταξιδέψουν σε όλη την Ευρώπη σχεδόν αόρατοι και γι' αυτό το δίκτυο των παρανόμων μπορεί να είναι επιτυχημένο». 

Όπως λέει ο Μαρκ Πολυμερόπουλος η αποκάλυψη της δράσης της «Μαρίας Τσάλλα» στέλνει ένα πολύ ισχυρό μήνυμα στους Ρώσους. «Για πολύ καιρό η Ρωσία θεωρούσε την Ευρώπη "παιδική χαρά" και αυτό που βλέπουμε μετά την 24η Φεβρουαρίου είναι μια συλλογική δράση όλων των ευρωπαϊκών χωρών που έχει αλλάξει τα δεδομένα. Πάνω από 400 Ρώσοι κατάσκοποι εκδιώχθηκαν από την Ευρώπη με αποτέλεσμα να περιοριστεί η δυνατότητα χειρισμού των πρακτόρων τους και αυτό είναι πολύ καλό αλλά φυσικά θα βασιστούν περισσότερο στο δίκτυο των παρανόμων».


 

Πηγή: skai.gr