Μαγιορκίνης για μη λειτουργία του βιολογικού καθαρισμού στη Λάρισα: Δυνητικά επικίνδυνα και μολυσματικά τα νερά που έχουν έρθει σε επαφή με αποχέτευση

Zήτησε από όποιο πολίτη εμφανίσει συμπτώματα όπως πυρετό, έμετο,  διάρροια ή δερματικά εξανθήματα, να απευθυνθεί σε γιατρό.

Ιδιαίτερα ανησυχητικές είναι οι εκτιμήσεις που έκανε το πρωί της Τετάρτης στο onlarissa.gr ο επίκουρος καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας, Γκίκας Μαγιορκίνης, σχετικά με τα λιμνάζοντα νερά που «έπνιξαν» τη Λάρισα, αλλά και την πολυήμερη διακοπή λειτουργίας του βιολογικού καθαρισμού της πόλης.


Όπως χαρακτηριστικά εξήγησε, όλα τα λιμνάζοντα νερά που έχουν έρθει σε επαφή με αποχέτευση και αστικά λύματα είναι «δυνητικά επικίνδυνα και μολυσματικά». «Πιθανόν, πρόσθεσε, να έχουν χημικά μέσα τους, πετρελαιοειδή, εντομοκτόνα και λιπάσματα. Είναι λοιπόν δυνητικά επικίνδυνα και μολυσματικά. Οφείλουμε να  αποφεύγουμε την άμεση επαφή με το δέρμα μας και να χρησιμοποιούμε μόνον αδιάβροχο εξοπλισμό».

Μιλώντας για τον επιδημιολογικό κίνδυνο που ελλοχεύει στις συνθήκες υπό τις οποίες βρίσκεται τμήμα της πόλης της Λάρισας και άλλες παρακείμενες περιοχές, ο κ. Μαγιορκίνης σημείωσε πως οι σημαντικότερες ασθένειες που ενδέχεται να παρουσιαστούν είναι «γαστρεντερίτιδα, υπάρχει πιθανότητα για ηπατίτιδα Α και Ε, ενώ επειδή μπορεί να έχουν παρασυρθεί και τρωκτικά υπάρχει πιθανότητα εμφάνισης λεπτοσπείρωσης.

Σε ότι αφορά την ποιότητα του νερού, είπε πως «εάν σε κάποια περιοχή το νερό από τη βρύση έχει χρώμα ή μυρίζει – όχι χλωριο – πρέπει να αναφερθεί στο δίκτυο για να κάνουν τους κατάλληλους ελέγχους.


Τέλος, ζήτησε από όποιο πολίτη εμφανίσει συμπτώματα όπως πυρετό, έμετο,  διάρροια ή δερματικά εξανθήματα, να απευθυνθεί σε γιατρό.

Πηγή: onlarissa.gr