Lockdown: «Συναγερμός» εν μέσω της αύξησης των κρουσμάτων – Τα σενάρια για σχολεία, αγορά

Τις εισηγήσεις των λοιμωξιολόγων που συνεδριάζουν αυτή την ώρα, αναμένει η κυβέρνηση, για να λάβει τις τελικές της αποφάσεις για τα επόμενα βήματα στο μέτωπο της πανδημίας.

Οι τελικές αποφάσεις της κυβέρνησης μετά και την εισήγηση της Επιτροπής, θα ανακοινωθούν το απόγευμα, κατά την ενημέρωση του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας Νίκου Χαρδαλιά.

Για την Αττική, φαίνεται ότι έχει κλειδώσει η απαγόρευση της κυκλοφορίας από τις 6 το απόγευμα τα Σαββατοκύριακα. Εάν συμβεί αυτό, τα καταστήματα και τα σουπερ μάρκετ θα κλείνουν το Σάββατο στις 5 το απόγευμα. 

 

Σύμφωνα με πληροφορίες αρκετοί λοιμωξιολόγοι επιμένουν να επανεξεταστεί ο τρόπος λειτουργίας του λιανεμπορίου, με κατάργηση το πιθανότερο των αγορών μέσα από το κατάστημα κατόπιν ραντεβού (click inside). Θέμα για τα σχολεία πάντως, δεν έχει τεθεί, παρά τις αλλεπάλληλες αναφορές. 

Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις,  καταστήματα και σχολεία θα εξακολουθήσουν να λειτουργούν όπως λειτουργούν σήμερα, ενώ απορρίπτεται τελικώς και το σενάριο για απαγόρευση μετακίνησης από δήμο σε δήμο στο λεκανοπέδιο. Eπίσης εξετάζεται το θέμα της κατάργησης του click inside και να παραμείνει μόνο το click away. Θέμα για τα σχολεία πάντως, δεν έχει τεθεί. 

Εξετάζεται επίσης αυστηροποίηση των μέτρων σε Πάτρα και Θεσσαλονίκη, η οποία φαίνεται ότι θα μπει ξανά στο «κόκκινο». Κατά τη χθεσινή (Πέμπτη) συνεδρίασή της η υποεπιτροπή των επιδημιολόγων εισηγήθηκε αναβάθμιση του επιπέδου συναγερμού στο κόκκινο για την Θεσσαλονίκη και την Αχαΐα.

Ο γγ. Υπηρεσιών Υγείας, Γιάννης Κωτσιόπουλος, μεταβαίνει στην Πάτρα, που βρίσκεται στο «κόκκινο» όσον αφορά τα στοιχεία της επιδημιολογικής παρατήρησης για τον κορωνοϊό. 

Ο κ. Κωτσιόπουλος θα επισκεφθεί τα δύο νοσοκομεία της πόλης. Τον συνοδεύουν ο πρόεδρος του ΕΚΑΒ/ΚΕΠΥ, Νίκος Παπαευσταθίου, ο διευθυντής Ιατρικών Υπηρεσιών του ΕΚΑΒ, Δημήτρης Πύρρος και τα μέλη της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, Χαράλαμπος Γώγος και Θεοκλής Ζαούτης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η επίσκεψή τους στα δύο νοσοκομεία έχει να κάνει με την προετοιμασία του συστήματος υγείας λόγω τη αύξησης των κρουσμάτων στην πόλη.

Να κλείσουν τα σχολεία όλων των βαθμίδων από τη Δευτέρα ζήτησε μέσω του ΣΚΑΪ ο Νίκος Καπραβέλος Διευθυντής Β' ΜΕΘ του Νοσοκομείου «Παπανικολάου» ενόψει της συνεδρίασης της Επιτροπής, προειδοποιώντας για επιδημιολογική έκρηξη στην αντίθετη περίπτωση. 

Από πλευράς του, ο Γιώργος Παυλάκης, γιατρός – ερευνητής, σχολίασε στον σταθμό μας ότι «αυτή τη στιγμή από άποψη κρουσμάτων ανά εκατομμύριο η Αθήνα μετρά ακριβώς το ίδιο με τις 26 Οκτώβρη λίγο πριν ‘σκάσει’ η Θεσσαλονίκη». «Τότε έπρεπε να γίνει αυστηρό κλείσιμο και την πλήρωσε η Θεσσαλονίκη» σημείωσε.
 

Πηγή: skai.gr