Ισχυρός σεισμός στην Κρήτη

Ισχυρός σεισμός μεγέθους 6,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ ταρακούνησε την Κρήτη.

Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο το επίκεντρο του σεισμού εντοπίζεται 23 χλμ ανατολικά της Ζάκρου και το εστιακό του βάθος είναι 8,2 χιλιόμετρα. Οι ειδικοί δεν αποκλείουν να εκδηλωθεί μικρό τσουνάμι.

 

Παπαδόπουλος σε ΣΚΑΪ 100,3 για σεισμό Κρήτης: Αν υπάρξει τσουνάμι θα είναι μικρό

Καθησυχαστικός εμφανίστηκε στον ΣΚΑΪ 100,3  ο σεισμολόγος και μέλος της Επιτροπής Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου, Γεράσιμος Παπαδόπουλος.

Όπως είπε: «Η εστία του συγκεκριμένου σεισμού είναι μέσα στη θάλασσα και όχι στην ξηρά όπως στο Αρκαλοχώρι». 

Αναφερόμενος στην προειδοποίηση για τσουνάμι που εξέδωσε το Ευρωμεσογειακό Ινστιτούτο, τόνισε ότι είναι προληπτική και εκτίμησε ότι εάν υπάρξει πράγματι τσουνάμι, θα είναι μικρό.

Κατέρρευσε εκκλησάκι στον Ξηρόκαμπο Σητείας

Κατέρρευσε υπό την πίεση των 6,3 Ρίχτερ του σεισμού στην Κρήτη, το εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου, στον Ξηρόκαμπο Σητείας.

Όπως φαίνεται στις φωτογραφίες του cretalive, το μικρό εκκλησάκι δεν άντεξε τον ισχυρό σεισμό.

Λέκκας για Κρήτη: Καμία σχέση μεταξύ των σεισμών σε Ζάκρο και Αρκαλοχώρι

Ο σημερινός σεισμός 6,3 Ρίχτερ ανατολικά της Ζάκρου δεν συνδέεται με τον σεισμό των 5,8 Ρίχτερ στο Αρκαλοχώρι. Προέρχονται από δύο διαφορετικά κέντρα, όπως δήλωσε στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο καθηγητής και πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμιος Λέκκας.

Ο καθηγητής εξήγησε ότι πρόκειται για έναν επιφανειακό και αβαθή σεισμό, που έγινε αισθητός σε μεγάλη έκταση στην Κρήτη, τα Δωδεκάνησα και την ευρύτερη περιοχή.

Σύμφωνα με τον κ. Λέκκα, το επίκεντρο του σημερινού σεισμού είναι 80 χιλιόμετρα μακριά από αυτόν του Αρκαλοχωρίου και προέρχεται από διαφορετικό κέντρο.

Καρακώστας: Υπάρχει διέγερση στον ευρύτερο χώρο της Κρήτης

Ο καθηγητής Σεισμολογίας του ΑΠΘ Βασίλης Καρακώστας δήλωσε στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων πως ο συγκεκριμένος σεισμός «βρίσκεται σε απόσταση περίπου 100 χιλιόμετρα ανατολικότερα από τους σεισμούς στο Αρκαλοχώρι, εκεί όπου συνεχίζεται έως και σήμερα η μετασεισμική ακολουθία. Δεν υπάρχει άμεση σχέση μεταξύ των δύο, είναι διαφορετικό ρήγμα, αρκετά μακριά και δεν μπορούμε να συσχετίσουμε αυτούς τους δύο σεισμούς».

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των σεισμολόγων του ΑΠΘ, ο σεισμός που έγινε στο Αρκαλοχώρι πριν από περίπου δύο εβδομάδες, δεν ήταν τόσο μεγάλος ώστε να μπορέσει σε αυτή την απόσταση να προκαλέσει τη διέγερση ενός νέου ισχυρού σεισμού. Ωστόσο, όπως είπε ο κ. Καρακώστας, φαίνεται πως υπάρχει «μια διέγερση στον ευρύτερο χώρο».

Σεισμός και στην Κάρπαθο λίγα λεπτά μετά την Κρήτη

Σεισμική δόνηση μεγέθους 4,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στην Κάρπαθο, λίγα λεπτά μετά τον ισχυρό σεισμό των 6,3 Ρίχτερ στην Κρήτη.

Ο ισχυρός σεισμός στην Κρήτη συνέβη στις 12.24 και ο σεισμός στην Κάρπαθο στις 12.32.

Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο, το επίκεντρο του σεισμού εντοπίζεται 9 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της Καρπάθου και το εστιακό του βάθος είναι στα 12.6 χιλιόμετρα.

Η λύση του Γεωδυναμικού για το σεισμό στην Κρήτη:

Η λύση του Γεωδυναμικού για το σεισμό στην Κάρπαθο

Πηγή: skai.gr