Αλλαγή σκυτάλης στην ΕΛ.ΑΣ.: O Κωνσταντίνος Σκούμας o νέος αρχηγός

Με σημερινή Απόφαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Εξωτερικών και Άμυνας (ΚΥ.Σ.Ε.A.), νέος Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας επελέγη ο Αντιστράτηγος Κωνσταντίνος Σκούμας.

Επίσης, το ΚΥ.Σ.Ε.Α. απένειμε στον Μιχαήλ Καραμαλάκη το βαθμό του Στρατηγού της Ελληνικής Αστυνομίας και τον τίτλο του επίτιμου Αρχηγού του Σώματος και στον Ανδρέα Δασκαλάκη, ο οποίος αποστρατεύεται με τον τίτλο του επίτιμου Υπαρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας.

Μήνυμα του απερχόμενου αρχηγού της ΕΛΑΣ στο προσωπικό του Σώματος

Με μια φράση του Δημόκριτου αποχαιρέτησε ο απερχόμενος αρχηγός της ΕΛΑΣ Μιχάλης Καραμαλάκης, τους άνδρες και τις γυναίκες του Σώματος, τους οποίους ευχαρίστησε θερμά για την συνεργασία τους και τους κάλεσε να στηρίξουν τον νέο αρχηγό Κωνσταντίνο Σκούμα και να επιδιώκουν πάντα «μεγάλα και λαμπρά υπηρεσιακά επιτεύγματα και κατακτήσεις» μέσα από συστηματική προσπάθεια.

   «Σήμερα ολοκληρώνεται για εμένα μια πορεία 40 ετών στην Ελληνική Αστυνομία και ως παραδίδων αρχηγός του Σώματος νιώθω την ανάγκη να ευχαριστήσω όλους εσάς, για την κοινή πορεία και συμπόρευσή μας, αλλά και για τον ζήλο και την υπευθυνότητα που επιδεικνύετε διαρκώς για την εκπλήρωση της ύψιστης αποστολής του Σώματος, τη διαφύλαξη και την προστασία του αγαθού της ασφάλειας», αναφέρει στο μήνυμα του προς το προσωπικό της ΕΛΑΣ ο κ. Καραμαλάκης και προσθέτει:

   «Εύχομαι σε όλους καλή δύναμη στο έργο σας, με υγεία προσωπική και οικογενειακή, και ευδοκίμηση του συνόλου των τεθέντων στόχων σας, πάντα έχοντας ως πρόταγμα τη φράση του Δημόκριτου "Τους πόνους διώκειν, αφ' ών τα μεγάλα και λαμπρά γίγνονται τοις ανθρώποις"».

   Ο απερχόμενος αρχηγός χαρακτηρίζει τους άνδρες και τις γυναίκες της ΕΛΑΣ «θεμέλιο λίθο του Σώματος και η παραγωγική δύναμή του» και σημειώνει: «Είμαι βέβαιος ότι θα συνδράμετε το νέο αρχηγό και θα συνεχίσετε να θέτετε στέρεες βάσεις και ανοιχτούς ορίζοντες σε καινοτομίες και πρωτοτυπία, αντικατοπτρίζοντας σιγουριά και εμπιστοσύνη σε ασφαλείς πολίτες».

Ο νέος αρχηγός

   Ο νέος αρχηγός Κωνσταντίνος Σκούμας, γεννήθηκε στο Τετράκωμο του Νομού 'Αρτας, το έτος 1962 και αποφοίτησε από το Λύκειο Φοίνικα Θεσσαλονίκης, το έτος 1981.

   Κατά τα έτη 1980-81 φοίτησε στην Ανωτέρα Σχολή Δοκίμων Αξιωματικών ΕΝ Πλοιάρχων Νέας Μηχανιώνας, αλλά το 1982 κατατάχθηκε στο Σώμα της πρώην Χωροφυλακής και αποφοίτησε από τη Σχολή Αξιωματικών της Ελληνικής Αστυνομίας, το έτος 1990.

   Σύμφωνα με το βιογραφικό του, ο κ. Σκούμας το 2002 παρακολούθησε το Τμήμα Επαγγελματικής Μετεκπαίδευσης Επιτελών Στελεχών της Αστυνομικής Ακαδημίας, ενώ συμμετείχε σε σειρά εκπαιδευτικών σεμιναρίων και παρακολούθησε διάφορα συνέδρια, ημερίδες και διαλέξεις σε εξειδικευμένα θέματα Υπηρεσιών της Ελληνικής Αστυνομίας.

   Ως αξιωματικός υπηρέτησε σε διάφορες μάχιμες υπηρεσίες της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Ηπείρου.

   Από τον Απρίλιο του 2014, με την προαγωγή του στο βαθμό του ταξιάρχου, τοποθετήθηκε ως διευθυντής της Διεύθυνσης Αστυνομίας 'Αρτας, μέχρι και τον Φεβρουάριο του 2016.

   Τον Φεβρουάριο του 2016 ανέλαβε τη θέση του γενικού διευθυντή της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Ηπείρου, ενώ τον Ιανουάριο του 2017 προήχθη στον βαθμό του υποστρατήγου, παραμένοντας στην ίδια θέση.

   Την 23/07/2019 προήχθη στο βαθμό του αντιστρατήγου και ανέλαβε καθήκοντα γενικού Επιθεωρητή Αστυνομίας Βορείου Ελλάδος, μέχρι σήμερα, 31/3/2022, που με απόφαση του ΚΥΣΕΑ ανέλαβε την αρχηγία της Ελληνικής Αστυνομίας.

   Είναι έγγαμος και πατέρας δύο παιδιών.

Πηγή: skai.gr