Κρήτη: Πάνω από 50 επιχειρήσεις και δεκάδες σπίτια υπέστησαν ζημιές από τη φονική πλημμύρα

Η διαδικασία υποβολής αιτημάτων από τους επιχειρηματίες και τους πολίτες συνεχίζεται, ενώ σε εξέλιξη είναι και οι αυτοψίες

Περισσότερες από 50 επιχειρήσεις, αλλά και δεκάδες σπίτια, σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία, έχουν υποστεί ζημιές από την φονική πλημμύρα του περασμένου Σαββάτου στην Περιφερειακή Ενότητα Ηρακλείου.

Η διαδικασία υποβολής αιτημάτων από τους επιχειρηματίες και τους πολίτες συνεχίζεται, ενώ σε εξέλιξη είναι και οι αυτοψίες. Στην Αγία Πελαγία, όπου είχαμε και τα δύο θύματα, βρίσκεται και σήμερα από το πρωί ο αντιπεριφερειάρχης Ηρακλείου Νίκος Συριγωνάκης, καθώς κλιμάκια της Περιφέρειας διενεργούν αυτοψίες στις πληγείσες επιχειρήσεις. Όπως δήλωσε στην ΕΡΤ Ηρακλείου, μέχρι τώρα έχουν υποβληθεί 52 αιτήματα από επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στις πληγείσες περιοχές των δήμων Μαλεβιζίου, Χερσονήσου και Ηρακλείου.

«Εμείς ελέγχουμε εμπορεύματα και εξοπλισμό και θα στείλουμε τα στοιχεία στην Διεύθυνση Κρατικής Αρωγής. Η ζημιά, όπως φαίνεται από τις αυτοψίες, είναι μεγάλη, ανυπολόγιστη» ανέφερε ο ίδιος.

«Πληγές» εκτός από τους επιχειρηματίες μετρούν και οι ιδιοκτήτες σπιτιών. Μόνο στο δήμο Χερσονήσου, όπως ανέφερε στην ΕΡΤ Ηρακλείου ο δήμαρχος Γιάννης Σέγκος, εκτιμάται ότι έχουν υποστεί ζημιές από τις πλημμύρες τουλάχιστον 50 σπίτια, ενώ στο δήμο Μαλεβιζίου, όπως δήλωσε στην ΕΡΤ ο δήμαρχος Μενέλαος Μποκέας, υπολογίζεται ότι τα αιτήματα από ιδιοκτήτες σπιτιών που έχουν υποστεί ζημιές θα ανέλθουν στα περίπου 50, καθώς υπάρχουν ακόμη πολίτες που απουσίαζαν και δεν έχουν ακόμη σαφή εικόνα της κατάστασης των ιδιοκτησιών τους.

Η διαδικασία υποβολής αιτήσεων και συμπλήρωσης των απαιτούμενων δικαιολογητικών έχει ξεκινήσει και για τη διευκόλυνση των δημοτών αποφασίστηκε να υπάρχουν κλιμάκια στις πληγείσες περιοχές, τα οποία θα βοηθούν τους πληγέντες. «Η διαδικασία από εμάς θα τρέξει με πολύ γρήγορους ρυθμούς και μόλις συγκεντρώσουμε όλα τα στοιχεία θα τα στείλουμε στο αρμόδιο υπουργείο για να γίνει η οριοθέτηση των πληγεισών περιοχών και αμέσως μετά να δοθούν το πρώτο βοήθημα των 600 ευρώ και η ενίσχυση για την οικοσκευή ύψους μέχρι 6.000 ευρώ». 

Πηγή: skai.gr