Στη «μάχη» καθαρισμού των θαλασσών οι ψαράδες στην Κρήτη

Από την έναρξη της δράσης οι αλιείς του Ηρακλείου συγκέντρωσαν περισσότερα από 1500 κιλά πλαστικών και χρησιμοποιημένου αλιευτικού εξοπλισμού.

Κάθε χρόνο περισσότεροι από 200.000 τόνοι πλαστικών καταλήγουν στη Μεσόγειο ενώ η πλειοψηφία της θαλάσσιας ρύπανσης προέρχεται από τα χαμένα ή με άλλο τρόπο απορριπτόμενα αλιευτικά εργαλεία. Εάν δεν ληφθούν σημαντικά μέτρα για την αντιμετώπιση της κακής διαχείρισης των αποβλήτων, που αποτελεί και τη βασική αιτία της θαλάσσιας μόλυνσης, αυτή η ποσότητα αναμένεται να διπλασιαστεί κατ’ ελάχιστον  μέχρι το 2040. 

Στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων για την συλλογή πλαστικών και άλλων υλικών από την θάλασσα, οι αλιείς παραδίδουν τα πλαστικά που συλλέγουν από το βυθό της θάλασσα κατά τη διάρκεια του ψαρέματος τους. Στη συνέχεια τοποθετούνται σε έναν ειδικό κάδο που βρίσκεται στο λιμάνι και μετά οδηγούνται για ανακύκλωση σε συνεργασία με πιστοποιημένους φορείς ανακύκλωσης.

Από την έναρξη της δράσης οι αλιείς του Ηρακλείου συγκέντρωσαν περισσότερα από 1500 θαλάσσιων πλαστικών και χρησιμοποιημένου αλιευτικού εξοπλισμού. Ιδιαίτερες ευχαριστίες εκφράζει ο Οργανισμός, προς τους συνεργαζόμενους αλιείς του Ηρακλείου Εμμανουήλ Καρανδινάκη, Κατερίνα Κεχαγιαδάκη και Αντώνη Κανέλο για την συμμετοχή και την δέσμευση στη δράση.

δικτυα

Η Εναλεία συνεργάζεται με πιστοποιημένους φορείς ανακύκλωσης, έτσι ώστε το πλαστικό που συλλέγεται να εντάσσεται στην κυκλική οικονομία 

Χάρη στο δίκτυο κυκλικής οικονομίας της «Εναλεία» που αποτελείται από πιστοποιημένους συνεργάτες ανακύκλωσης, το θαλάσσιο πλαστικό που συλλέγεται διαχειρίζεται και το μεγαλύτερο μέρος του ενσωματώνεται στην κυκλική οικονομία. Συγκεκριμένα, το θαλάσσιο πλαστικό που συλλέγεται πιστοποιείται από την Keep Sea Blue μέσω του προγράμματος πιστοποίησης και της διαδικτυακής πλατφόρμας Blockchain, η οποία διασφαλίζει την πλήρη διαφάνεια και ιχνηλασιμότητα του υλικού. Tα δίχτυα nylon 6 αξιοποιούνται από την Healthy Seas και τους συνεργάτες της για την δημιουργία βιώσιμων προϊόντων, όπως κάλτσες και μαγιό.

Το πλαστικό PET (πχ πλαστικά μπουκάλια), αξιοποιείται από το Ecoalf Foundation, για να μεταμορφωθεί σε βιώσιμα προϊόντα μόδας, όπως μπουφάν και παπούτσια. Ένα μέρος του συλλεχθέντος μικτού πλαστικού και των συλλεχθέντων αλιευτικών εργαλείων αξιοποιείται από την The Gravity Wave, για να φτιαχτούν βιώσιμα προϊόντα, όπως έπιπλα. Σε συνεργασία με την Skyplast, η Εναλεία έχει καταφέρει να ανακυκλώνει πάνω από το 60% του συλλεγόμενου θαλάσσιου πλαστικού σε πλαστικά σφαιρίδια. Με αυτή την πρώτη ύλη, μπορεί να παραχθεί σχεδόν κάθε είδους βιώσιμο προϊόν.

Η Εναλεία είναι ένας κοινωνικός, μη κερδοσκοπικός οργανισμός με όραμα να καταστήσει το θαλάσσιο οικοσύστημα βιώσιμο μέσω λύσεων κυκλικής οικονομίας. Ξεκίνησε ως η πρώτη σχολή βιώσιμης αλιείας στην Ελλάδα και τώρα δραστηριοποιείται σε θέματα έρευνας, εκπαίδευσης και καθαρισμών των θαλασσών από πλαστικά, από το "Mediterranean CleanUp" στη Μεσόγειο Θάλασσα μέχρι το "Bahari Safi" στον Ινδικό Ωκεανό.

Συνεργάζεται πλέον με περισσότερους από 1.500 αλιείς και δραστηριοποιείται σε 36 τοποθεσίες στην Ελλάδα καθώς και σε 4 τοποθεσίες στην Ιταλία.

Αποτελέσματα Δράσης Mediterranean Clean Up

Από την έναρξη του "Mediterranean CleanUp" (2018) οι αλιείς της Μεσογείου έχουν συλλέξει περισσότερα από 435.000 Kg θαλάσσιου πλαστικού. Αξίζει να σημειωθεί πως σχεδόν η μισή ποσότητα του θαλάσσιου πλαστικού, συλλέχθηκε μέσα στον τελευταίο χρόνο.

Το "Mediterranean CleanUp" είναι υπό την αιγίδα του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής και του Υπουργείου Περιβάλλοντος & Ενέργειας. Η Εναλεία  έχει επίσης υπογράψει Μνημόνιο Συνεργασίας με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. 

Με το "Mediterranean CleanUp", ο Συνιδρυτής και Διευθυντής της Εναλεία, Λευτέρης Αραπάκης, έχει λάβει τον τιμητικό τίτλο του "Πρεσβευτή για τις ακτές της Μεσογείου" για το 2021-22 και έχει ανακηρυχθεί "Νέος Πρωταθλητής της Γης" για το 2020 από το Περιβαλλοντικό Πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών (UNEP).

Πηγή: Cretalive.gr