Κρίση στην Ουκρανία: Ανησυχία για τις ελληνικές εξαγωγές αγροτικών προϊόντων ύψους 36 εκατ. ευρώ

Της Γωγώς Κατσέλη

Ανησυχία έχουν προκαλέσει στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης οι εξελίξεις στο Ουκρανικό υπό την απειλή της ρωσικής εισβολής, καθώς η Ουκρανία είναι ένας από τους μεγαλύτερους εξαγωγικούς προορισμούς για τα ελληνικά αγροτικά προϊόντα και σύμφωνα με πληροφορίες του ΣΚΑΪ οι εξαγωγές φρούτων, λαχανικών και παρασκευασμάτων το 2020 άγγιξαν τα 36 εκατ. ευρώ. 

Εάν σε αυτά υπολογιστούν και οι απώλειες ύψους 14 εκατ. ευρώ  από την αγορά της Ρωσίας από το εμπάργκο που ισχύει από το 2013, το πλήγμα για τους Έλληνες εξαγωγείς είναι τεράστιο. 

Όπως σημειώνουν στον ΣΚΑΪ οι ίδιες πηγές, σε περίπτωση ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, πέρα από τις άμεσες συνέπειες στις εξαγωγές στην Ουκρανία, θα προκληθεί ντόμινο επιπτώσεων και από τις γύρω περιοχές, καθώς πολλές χώρες όπως η Λιθουανία, η Πολωνία κλπ. που εισάγουν αγροτικά προϊόντα από την Ελλάδα, χρησιμοποιούν την Ουκρανία ως «κόμβο» για να εξάγουν τα εν λόγω προϊόντα στη Ρωσία. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, το θέμα τέθηκε μεταξύ άλλων και στη συνάντηση που είχε την περασμένη Παρασκευή ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον νέο υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Γιώργο Γεωργαντά, ενώ μέσα στις επόμενες ημέρες θα ακολουθήσει και νέα συνάντηση μεταξύ των δυο. 

Πηγές της Βάθης επισημαίνουν ότι είναι μια δύσκολη περίοδος για τους αγρότες λόγω των εξωγενών παραγόντων, κυρίως της ενεργειακής κρίσης, και αν δεν υπήρχαν αυτοί ο παραγωγικός κλάδος θα βρισκόταν σε «ανάταση».

Στο μέτωπο των μπλόκων, οι ίδιες πηγές εκφράζουν την ικανοποίησή τους για το γεγονός ότι δεν καταγράφονται «εξάρσεις» και «ακρότητες» στα σημεία που έχουν συγκεντρωθεί αγρότες τονίζοντας ότι είναι μια «αποδεκτή συμπεριφορά εφόσον δεν εμποδίζουν τα δικαιώματα των άλλων ανθρώπων». 

Πηγή: skai.gr