Κώτσηρας σε ΣΚΑΪ για Κουφοντίνα: Yπάρχει πλήρες πλαίσιο -Δεν μπορεί να γίνει εξαίρεση για οποιονδήποτε κρατούμενο

Κώτσηρας σε ΣΚΑΪ για Κουφοντίνα: Yπάρχει πλήρες πλαίσιο -Δεν μπορεί να γίνει εξαίρεση για οποιονδήποτε κρατούμενο

Για την υπόθεση του καταδικασμένου για τρομοκρατία και απεργού πείνας, Δημήτρη Κουφοντίνα και την στάση της πολιτείας απέναντι σε αυτή μίλησε στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ υφυπουργός Δικαιοσύνης για θέματα Διεθνούς Συνεργασίας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Γιώργος Κώτσηρας.

Τόνισε ότι υπάρχει πλήρες πλαίσιο που πρέπει να εφαρμοστεί και ότι δεν μπορεί να γίνει εξαίρεση για οποιονδήποτε κρατούμενο. «Το μείζον  αυτή τη στιγμή είναι ότι η τήρηση του νόμου περνάει από τους αρμόδιους φορείς. Δεν αντιλαμβάνομαι λοιπόν για ποιο λόγο αυτή τη στιγμή γίνεται αυτή η προσπάθεια μιας κατ' εξαίρεση διαδικασίας. Από την άλλη είδα με πολλή προσοχή και την ανακοίνωση των συγγενών των θυμάτων από εγκληματικές πράξεις οι οποίοι αναφέρουν και αυτοί ρητά ότι το ορθό είναι να πάψει η απεργία πείνας του συγκεκριμένου κρατουμένου, να τηρηθούν οι διαδικασίες και αν τυχόν κρίνει ο ίδιος ότι υπάρχει παραβίαση δικαιωμάτων του να κριθεί από τα αρμόδια όργανα».

Υπογράμμισε πως τηρούνται τα δεδομένα. «Από κει και πέρα αν νομίζουμε ότι μπορεί κατ' εξαίρεση να εφαρμόζεται ο νόμος για κάποιον  αύριο μεθαύριο να έρθει κάποιος άλλος κρατούμενος που θα έχει κάποιο άλλο ζήτημα που κρίνει ότι παραβιάζει τα δικαιώματα του δεν θα προσφύγει στη δικαιοσύνη δεν θα πάει διοικητικές αρχές και θα ζητάει κάτι αντίστοιχο. Έτσι δεν μπορεί να προχωρήσει ένα κράτος  δικαίου συντεταγμένα». 

Ο ίδιος ανέφερε ότι η σωφρονιστική πολιτική δεν ανήκει πλέον στο Υπουργείο Δικαιοσύνης από το 2019 και έπειτα. Η Γενική Γραμματεία η αρμόδια έχει μεταφερθεί στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. «Εγώ διάβασα με πολύ λεπτομέρεια την ανακοίνωση της γενικής γραμματέας αντεγκληματικής πολιτικής της κυρίας Νικολάου η οποία θέτει πολύ συγκεκριμένα τα ζητήματα πως τηρήθηκε η διαδικασία,  πως τηρήθηκε ο νόμος μέχρι στιγμής. Γνωρίζετε ότι σε ένα κράτος δικαίου αρμόδιοι φορείς για να αξιολογήσουν τέτοια ζητήματα υπάρχουν. Είναι η ελληική δικαιοσύνη, είναι οι αρμόδιες διοικητικές αρχές». 

Πηγή: skai.gr