Κώστας Μπακογιάννης στον ΣΚΑΪ 100,3: Δεν θα μετακυληθούν στους πολίτες οι αυξήσεις από το ενεργειακό κόστος

Οι αυξήσεις που αντιμετωπίζει και ο Δήμος Αθηναίων, όπως όλα τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις, από την ενεργειακή κρίση δεν πρόκειται να μετακυληθούν στους δημότες, αυτό δεν το συζητάμε, ξεκαθάρισε ο δήμαρχός Αθηναίων, Κώστας Μπακογιάννης, μιλώντας στον ΣΚΑΪ 100,3.

Ο κ. Μπακογιάννης ανέφερε ότι και οι λογαριασμοί του Δήμου Αθηναίων έχουν πάρει φωτιά και στόχος είναι να μην μετακυλήσουμε αυτές τις αυξήσεις στους δημότες.

«Προτιμάμε να κόψουμε από αλλού από το να μετακυλήσουμε τις αυξήσεις» ανέφερε και συμπλήρωσε ότι οι πολίτες πιέζονται ήδη πολύ και έχουν φτάσει στα όριά τους.

«Οι απώλειες φτάνουν και δύο μισθούς, δεν δικαιούμαστε να το υποτιμούμε αυτό» είπε.

Επίσης, κάλεσε την κυβέρνηση να υλοποιήσει την προεκλογική της δέσμευση και να μεταφέρει τα έσοδα από τον ΕΝΦΙΑ στους ΟΤΑ.

Είπε ειδικότερα ο κ.Μπακογιάννης:

Βασίλης Χιώτης: Καταρχάς έχω την απορία πώς τα βγάζετε εσείς πέρα με αυτή την ενεργειακή κρίση γιατί όταν αυξάνουν οι  ανάγκες και το κόστος, το ενεργειακό στα απλά νοικοκυριά φαντάζομαι τι θα γίνεται σε ένα δήμο. Αυτό για έναν δήμο όπως ο Δήμος Αθηναίων είναι αντιμετωπίσιμο; Μπορείτε να το χαλιναγωγήσετε ή θα μετακυληθεί κι αυτό στους πολίτες;

Κώστας Μπακογιάννης: Φωτιά έχουν πάρει και οι λογαριασμοί που πληρώνουμε εμείς, όπως φωτιά έχουν πάρει και οι λογαριασμοί που πάνε στα νοικοκυριά και τις  επιχειρήσεις. 
Εμάς προφανώς ο νούμερο ένα στόχος μας είναι να μην μετακυλήσουμε αυτές τις αυξήσεις στους δημότες και εδώ θέλω να είμαι πάρα, πάρα  πολύ ξεκάθαρος

Βασίλης Χιώτης: Γιατί αυτό που λέτε είναι ο στόχος μου σημαίνει ότι δεν αποκλείεται και να μετακυληθεί 

Κώστας Μπακογιάννης: Μα ακριβώς γι αυτό θέλω να είναι πάρα πολύ σαφής, οι αυξήσεις δεν πρόκεται, το «δεν» με κεφαλαία, μεγάλα γράμματα να μετακυλίστουν στους πολίτες τελεία και παύλα. 
Είναι κάτι το οποίο δεν το συζητάμε, προτιμάμε να κόψουμε από αλλού αλλά επιπλέον κόστη στους πολίτες από εμάς δεν πρόκειται να υπάρξουν πόσο μάλλον τώρα που να συμφωνήσουμε ότι όλοι έχουμε φτάσει στα όρια μας γιατί μιλάμε για πολύ μεγάλες απώλειες, μιλάμε για απώλειες  που φτάνουν έως και δύο μισθούς και νομίζω το ότι είναι αντικειμενικά ένα παγκόσμιο πρόβλημα δεν σημαίνει ότι δικαιούμαστε να το υποτιμούμε, είναι ένα πολύ λάθος μήνυμα που στέλνουμε στην κοινωνία

Βασίλης Χιώτης: Κάποιος μου είπε ότι δημοτικά τέλη πληρώνουν μόνο οι δημότες αλλά όχι οι επιχειρήσεις που βρίσκονται στο Δήμο Αθηναίων.Είναι αλήθεια αυτό;

Κώστας Μπακογιάννης: Όχι δεν είναι αλήθεια, αυτό το οποίο η αλήθεια είναι ότι κατά τη διάρκεια της πανδημίας εμείς βάλαμε πλάτη, βάλαμε πλάτη με μία σειρά από αποφάσεις. Ενδεικτικά να σας πω ότι ο Δήμος Αθηναίων ξεκλείδωσε δεκάδες εκατομμύρια ευρώ, ευρωπαϊκών πόρων τα οποία απορροφήθηκαν από τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. 
Να σας πω ότι όλες οι επιχειρήσεις οι οποίες  έκλεισαν στα lock down δεν πλήρωσαν τίποτα στο Δήμο Αθηναίων, όχι απλώς παγώσαμε αλλά διαγράψαμε τα τέλη και ταυτόχρονα είμαστε και ο μόνος Δήμος στην Ευρωπαΐκή Ένωση που κατάφερε να αναβαθμιστεί ως προς την πιστοληπτική του ικανότητα από τη Moody’s. 


Έχοντας πει βεβαίως όλα αυτά νομίζω καταλαβαίνετε ότι δεν μπορούμε οι δήμοι και ξέρω ότι μιλάω και για την ΚΕΔΕ αυτή τη στιγμή  να πληρώνουμε τα σπασμένα της πανδημίας.
Προφανώς αντιλαμβανόμαστε τη δημοσιονομική πραγματικότητα αλλά η κυβέρνηση χρειάζεται να πάρει γενναίες αποφάσεις καθώς μπορεί πάντα εναλλακτικά να υλοποιήσει μία προεκλογική της δέσμευση που είναι να μεταφέρει τον ΕΝΦΙΑ στην αυτοδιοίκηση, σ’ αυτή την περίπτωση θα βοηθήσει και πάρα πολύ με την αυτονομία και την ανεξαρτησία των δήμων.

Πηγή: skai.gr