Κορωνοϊός - τουρισμός: Οι ελληνικές ανησυχίες και οι διακρατικές συμφωνίες - "σωσίβιο"

Το θέμα των διακρατικών συμφωνιών για τον τουρισμό φαίνεται να προκρίνει σε αυτή τη φάση η κυβέρνηση για να διασωθεί ό,τι είναι δυνατό να διασωθεί από τη φετινή τουριστική σεζόν. 

Το επικρατέστερο σενάριο είναι να ξεκινήσουν σταδιακά οι πτήσεις από τις 10 Ιουνίου και μετά, ωστόσο αυτό είναι το κάλο σενάριο, καθώς την Τρίτη αεροπορική εταιρεία χαμηλού κόστους ανακοίνωσε ότι  σχεδιάζει πτήσεις στην Ελλάδα από τον Ιούλιο και μετά. Μεγάλη ανησυχία επικρατεί στην κυβέρνηση και για εισαγόμενα κρούσματα από πτήσεις. Όπως αποκάλυψε ο ΣΚΑΪ, στις 30 Απριλίου υπήρξε παρέμβαση για να μην έρθει πτήση από την Αυστρία με προορισμό τη Θεσσαλονίκη. 

Στην κυβέρνηση επικρατεί ανησυχία και για τους αργούς ρυθμούς της Ευρώπης σε ό,τι αφορά τη θέσπιση κοινών κανόνων για την επανεκκίνηση των πτήσεων. Στο πλαίσιο αυτό, έχουν ήδη ξεκινήσει επαφές για διακρατικές συμφωνίες με χώρες που βρίσκονται κοντά και έχουν πάει καλά στην αντιμετώπιση της πανδημίας (Αυστρία, Βουλγαρία, Κύπρος, Ισραήλ). Επαφές για επανεκκίνηση πτήσεων έχει ο υπουργός Μεταφορών κ. Καραμανλή και με τον ομόλογό του της Ιταλίας, ωστόσο η γείτονα αποτελεί ειδική περίπτωση λόγω των πολλών κρουσμάτων. 

Πιο εύκολη υπόθεση φαίνεται η επανεκκίνηση των ακτοπλοϊκών δρομολογίων η οποία αναμένεται να γίνει μετά την αργία του Αγίου Πνεύματος, δηλαδή κάποια στιγμή γύρω στα μέσα Ιουνίου. 

Πηγή: skai.gr