Κλείσιμο

Σφίγγει ο κλοιός για τους ανεμβολίαστους: Τι αλλάζει από σήμερα- Πού απαιτείται rapid test

Σε ισχύ τίθενται από σήμερα τα μέτρα για τον περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού, αυστηροποιώντας το πλαίσιο για τους ανεμβολίαστους.

Όπως αναφέρεται στο ΦΕΚ, που δημοσιεύτηκε χθες αργά το βράδυ στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, τα έκτακτα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας προβλέπουν την είσοδο σε δημόσιες υπηρεσίες, τράπεζες και καταστήματα με την επίδειξη αρνητικού rapid test ή PCR για τους ανεμβολίαστους. 

Αναλυτικά: 

- Ανήλικοι: Για παιδιά και εφήβους έως και 17 ετών η πρόσβαση σε μικτούς & αμιγείς χώρους θα γίνεται με αρνητικό self test
- Ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι: Με αρνητικό Rapid test ή PCR πρόσβαση σε δημόσιο & ιδιωτικό τομέα
- Ανεμβολίαστοι καταναλωτές: Με αρνητικό Rapid test ή PCR οι αγορές εντός καταστημάτων
- Είσοδος σε δημόσιες υπηρεσίες & τράπεζες: Με αρνητικό Rapid test ή PCR

Υποχρεωτική θα είναι επίδειξη μοριακού ή rapid τεστ για την είσοδο σε:

- εμπορικά κέντρα και καταστήματα
- κομμωτήρια
- τράπεζες
- μεικτούς χώρους διασκέδασης (πχ: ο εξωτερικός χώρος ενός καφέ)

Για όσους δε θέλουν να υποβληθούν σε τεστ, όπως αποκάλυψε χθες ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης, θα μπορούν να πραγματοποιούν τις αγορές τους με click away. 

Δεν θα απαιτείται επίδειξη pcr (μοριακού) ή rapid τεστ για την είσοδο σε καταστήματα τροφίμων (super market), φαρμακεία, θρησκευτικούς χώρους, για τους οποίους ωστόσο υπάρχει ισχυρή σύσταση από την Ιερά Σύνοδο οι πιστοί να υποβάλλονται σε εργαστηριακά τεστ.

Δύο τεστ (rapid ή μοριακά) εβδομαδιαίως θα είναι υποχρεωμένοι να κάνουν με δικό τους κόστος οι εργαζόμενοι σε δημόσιο τομέα, ιδιωτικό τομέα κι εκκλησίες.

Στο μεταξύ, μπαράζ ελέγχων ξεκινά από σήμερα, για τους οποίους επιστρατεύονται 8.000 αστυνομικοί και 400 στελέχη της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας. Σημειώνεται ότι για την πρώτη παράβαση ενός καταστήματος προβλέπεται πρόστιμο 5.000 ευρώ και αναστολή λειτουργίας.

Πηγή: skai.gr