Κορωνοϊός: Δημοσιεύθηκε το ΦΕΚ με τα νέα μέτρα – Τα μέτρα αναλυτικά

Δημοσιεύθηκε το βράδυ της Παρασκευής η ΚΥΑ με τα μέτρα περιορισμού της έξαρσης της πανδημίας, που θα ισχύσουν από αύριο, Σάββατο 6 Νοεμβρίου. 

Η δημοσίευση των μέτρων για τους ανεμβολίαστους έρχεται στη σκιά του νέου αρνητικού ρεκόρ κρουσμάτων του κορωνοϊού που έφθασαν τα 6909.

Για το Μέγαρο Μαξίμου, τα μέτρα αποτιμώνται ως ρεαλιστικά και εφαρμόσιμα. «Οι έλεγχοι θα εντατικοποιηθούν», είχε τονίσει ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης κατά την ανακοίνωση των μέτρων, προειδοποιώντας ότι δεν θα υπάρχει «ανοχή σε όσους δέχονται ανεμβολίαστους στους αμιγείς χώρους».

Το ΦΕΚ με τα μέτρα αναλυτικά 

Στο πλαίσιο αυτό, αναμένονται σαρωτικοί έλεγχοι από 8.000 αστυνομικούς από διάφορες υπηρεσίες. Θα υπάρχουν ειδικά κλιμάκια σε κάθε περιφερειακή διεύθυνση. Να σημειωθεί ότι για την πρώτη παράβαση ενός καταστήματος προβλέπεται πρόστιμο 5.000 ευρώ. Λουκέτο από 7-60 ημέρες σε περίπτωση υποτροπής και 300 ευρώ για πελάτες που δεν έχουν τα απαραίτητα πιστοποιητικά.

Όπως αναφέρεται στο ΦΕΚ, που δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, τα έκτακτα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας από τον κίνδυνο περαιτέρω διασποράς του κορωνοϊού COVID-19 στο σύνολο της Επικράτειας αφορούν το διάστημα από το Σάββατο, 6 Νοεμβρίου 2021 και ώρα 06:00 έως και τη Δευτέρα, 22 Νοεμβρίου 2021 και ώρα 06:00.

Τι αλλάζει από το Σάββατο για τους ανεμβολίαστους σε όλη την επικράτεια

- Ανήλικοι: Για παιδιά και εφήβους έως και 17 ετών η πρόσβαση σε μικτούς & αμιγείς χώρους θα γίνεται με αρνητικό self test
- Ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι: Με αρνητικό Rapid test ή PCR πρόσβαση σε δημόσιο & ιδιωτικό τομέα
- Ανεμβολίαστοι καταναλωτές: Με αρνητικό Rapid test ή PCR οι αγορές εντός καταστημάτων
- Είσοδος σε δημόσιες υπηρεσίες & τράπεζες: Με αρνητικό Rapid test ή PCR

Υποχρεωτική θα είναι επίδειξη μοριακού ή rapid τεστ για την είσοδο σε

- εμπορικά κέντρα και καταστήματα
- κομμωτήρια
- τράπεζες
- μεικτούς χώρους διασκέδασης (πχ: ο εξωτερικός χώρος ενός καφέ)

Δεν θα απαιτείται επίδειξη pcr (μοριακού) ή rapid τεστ για την είσοδο σε καταστήματα τροφίμων (super market) φαρμακεία θρησκευτικούς χώρους, για τους οποίους ωστόσο υπάρχει ισχυρή σύσταση από την Ιερά Σύνοδο οι πιστοί να υποβάλλονται σε εργαστηριακά τεστ.

Δύο τεστ (rapid ή μοριακά) εβδομαδιαίως θα είναι υποχρεωμένοι να κάνουν με δικό τους κόστος οι εργαζόμενοι σε

- δημόσιο τομέα
- ιδιωτικό τομέα
- εκκλησίες

Καταστήματα τροφίμων (π.χ. σούπερ μάρκετ, μίνι μάρκετ, φούρνοι, κρεοπωλεία, ιχθυοπωλεία, ζαχαροπλαστεία, κάβες), φαρμακεία, πρατήρια υγρών καυσίμων, pet shop, καθαριστήρια, καταστήματα πώλησης καπνικών/ατμιστικών προϊόντων δεν χρειάζονται πιστοποιητικό εμβολιασμού,  πιστοποιητικό νόσησης, αρνητικό διαγνωστικό έλγχο για κορωνοϊό COVID-19 (PCR ή rapid test). 

Αντίθετα, η λειτουργία επιχειρήσεων λιανεμπορίου, συμπεριλαμβανομένων των εμπορικών κέντρων (mall) και των εκπτωτικών χωριών, καθώς και των καταστημάτων λιανικού εμπορίου που λειτουργούν με συμφωνίες συνεργασίας τύπου "κατάστημα εντός καταστήματος" (shops in a shop), εισέρχονται κατόπιν υποχρεωτικής επίδειξης κατά την είσοδο στο κατάστημα: πιστοποιητικού εμβολιασμού,  πιστοποιητικού νόσησης, αρνητικού διαγνωστικού ελέγχου για κορωνοϊό COVID-19 (PCR ή rapid test). Οι ανήλικοι από τεσσάρων έως και 17 ετών δύνανται να προσκομίζουν, εναλλακτικά, δήλωση αρνητικού αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self-test). 

Πηγή: skai.gr