Κορωνοϊός: Γεμίζουν ξανά τα νοσοκομεία - Τα κίνητρα και οι περιορισμοί για ανεμβολίαστους

Τρομάζει τους επιστήμονες η ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού σε ανεμβολίαστους πολίτες ηλικίας από 40 έως 60 ετών που απειλούνται από σοβαρή νόσο. Σε αυτές τις ηλικίες το ποσοστό εμβολιασμού είναι μόλις 65% που σημαίνει ότι ένας στους τρεις κινδυνεύει να κολλήσει και να νοσήσει.

Χαρακτηριστική είναι η τοποθέτηση του καθηγητή πνευμονολογίας, Νίκου Τζανάκη στον ΣΚΑΪ ο οποίος εκτίμησε ότι σε αυτό το κύμα της πανδημίας ο κορωνοϊός θα επισκεφθεί τους πάντες, «μηδενός εξαιρουμένου εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους».

«Το εμβόλιο προστατεύει σε μεγάλο βαθμό από τη μόλυνση. Αν έρθετε σε επαφή δεν θα μολυνθείτε, εάν δε μολυνθείτε έχετε 100% πιθανότητα υπέρ σας να μην πάθετε κριτική σοβαρή νόσο, πνευμονία του ιού, νοσηλεία διασωλήνωση», τόνισε χαρακτηριστικά.

Η ραγδαία εξέλιξη του τέταρτου κύματος της πανδημίας, οφείλεται στην κυρίαρχη πλέον και στη χώρα μας μετάλλαξη Δέλτα. Τις τελευταίες μέρες πάντως καταγράφεται ύφεση της κατακόρυφης αύξησης των κρουσμάτων.

Αυξάνονται οι εισαγωγές στα νοσοκομεία

«Καμπανάκι» για το ΕΣΥ συνιστά η αύξηση των νοσηλειών λόγω κορωνοϊού, καθώς οι κλίνες στα νοσοκομεία αρχίζουν και πάλι να γεμίζουν.

Πάνω από 1.000 άτομα νοσηλεύονται ήδη σε όλη τη χώρα, εκ των οποίων οι περισσότεροι ανεμβολίαστοι. Οι διασωληνωμένοι ασθενείς αυξήθηκαν σε 130.

Στο νοσοκομείο Γ. Γεννηματάς, την περασμένη εβδομάδα έγιναν 5 εισαγωγές ασθενών με Covid, ενώ σήμερα με το τέλος της εφημερίας οι εισαγωγές είχαν φτάσει τις 25.

Αντίστοιχη τάση παρατηρείται και στο νοσοκομείο Ευαγγελισμός. «Παρατηρήσαμε αύξηση των εισαγωγών κατά 30 -40 και 50% των εισαγωγών από εφημερία σε εφημερία. έχουν διπλασιαστεί οι εισαγωγές σε σχέση με πριν από 20- 25 ημέρες. Τις περισσότερες φορές άτομα που δεν έχουν εμβολιαστεί», δήλωσε ο Δημήτρης Πιστόλας, Διευθυντής Νοσηλευτικής Υπηρεσίας Ευαγγελισμού.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ΣΚΑΪ, στο νοσοκομείο Σωτηρία τον Ιούνιο η πληρότητα στις κλίνες covid άγγιζε το 30% ενώ τις τελευταίες ημέρες το ποσοστό εκτοξεύτηκε στο 100%.

Τα κίνητρα σε γιατρούς, φαρμακοποιούς για επιτάχυνση των εμβολιασμών

Καθώς η μετάλλαξη Δέλτα εξαπλώνεται ταχύτατα, η κυβέρνηση έχει ρίξει όλες τις δυνάμεις στην επιτάχυνση των εμβολιασμών. Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσονται τα κίνητρα που ανακοινώθηκαν σε ιδιώτες γιατρούς που θα εμβολιάζουν στα ιατρεία τους ή θα κάνουν εμβολιασμούς κατ’ οίκον αλλά και για φαρμακοποιούς για κάθε νέο ραντεβού εμβολιασμού που θα κλείνουν.

Ειδικότερα:

  • Φαρμακοποιοί και ιατροί θα μπορούν να κλείνουν ραντεβού σε πολίτες με αμοιβή 10 ευρώ το ραντεβού.
  • Από 3 ευρώ ανεβαίνει στα 20 ευρώ η αμοιβή των ιατρών για κάθε εμβολιασμό στο ιατρείο τους.
  • Από 20 ευρώ ανεβαίνει στα 50 ευρώ η αμοιβή των ιατρών για κάθε εμβολιασμό κατάκοιτων συμπολιτών μας στα σπίτια τους.

Στο «τραπέζι» απαγόρευση εισόδου στο λιανεμπόριο

Παράλληλα με τα κίνητρα για την αύξηση των εμβολιασμών και την υποχρεωτικότητα σε συγκεκριμένες κατηγορίες εργαζομένων, η κυβέρνηση προειδοποιεί τους ανεμβολίαστους πως από το φθινόπωρο θα βρεθούν αντιμέτωποι με αρκετούς περιορισμούς στις δραστηριότητές τους.

Ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης, μιλώντας στον ΣΚΑΪ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο απαγόρευσης εισόδου των ανεμβολίαστων σε κλειστούς χώρους όπως τα καταστήματα λιανεμπορίου, αν επιδεινωθεί η κατάσταση το φθινόπωρο.

Πηγή: skai.gr