Κλείσιμο

Κορωνοϊός: Εξετάζεται διευρυμένο ωράριο και Κυριακές ανοιχτά τα σούπερ μάρκετ

Σε νέα δέσμη έκτακτων μέτρων για τον περιορισμό της κίνησης στα εμπορικά καταστήματα, με διευκόλυνση της λειτουργίας των σούπερ μάρκετ, αλλά και για την αντιμετώπιση φαινομένων αισχροκέρδειας αναμένεται προχωρήσει σύμφωνα με πληροφορίες εντός ολίγων ωρών η κυβέρνηση, στο πλαίσιο της προσπάθειας περιορισμού της εξάπλωσης του κορωνοϊού.

Πλαφόν στα αντισηπτικά βάζει η κυβέρνηση προκειμένου να αποφευχθούν φαινόμενα πρόσκαιρης εξάντλησης των αποθεμάτων στα ράφια όπως τόνισε νωρίτερα στον ΣΚΑΪ ο Άδωνις Γεωργιάδης. «Δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα επάρκειας. Δεν υπάρχει λόγος να πηγαίνετε κάθε λίγο στο σουπερ μάρκετ, μη συνωστίζεστε, ας βάλουμε όλοι λίγο πλάτη» ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός Ανάπτυξης από τη Χαλκηδόνα όπου βρέθηκε για να επισκεφθεί σούπερ μάρκετ.

Σε εγκύκλιό του την Κυριακή το υπουργείο Ανάπτυξης διευκρίνισε πως:

-Ο ανεφοδιασμός των καταστημάτων γίνεται καθ’ όλη την διάρκεια του εικοσιτετράωρου
-Οι επιχειρήσεις μπορούν να λειτουργούν όλα τα καταστήματα τους και τις Κυριακές, αποκλειστικά για την εκτέλεση παράδοσης αγαθών κατ’ οίκον (delivery) στους καταναλωτές, για παραγγελίες που έχουν πραγματοποιηθεί από ηλεκτρονικό κατάστημα τους

Σύμφωνα με τις πληροφορίες  είναι στην τελική ευθεία η σύνταξη Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου η οποία μεταξύ άλλων θα ορίζει:

- Γενίκευση σε όλα τα καταστήματα, και όχι μόνο στα σούπερ μάρκετ που ισχύει σήμερα, του περιορισμού εισόδου πελατών με βάση τη σχέση 1 πελάτης ανά 10 τ.μ. του καταστήματος. Παράλληλα θα ζητείται η τήρηση κανόνων υγιεινής, όπως η υποχρεωτική απόσταση 2 μέτρων μεταξύ καταναλωτών και υπαλλήλων, η διάθεση αντισηπτικών υγρών, η χρήση γαντιών κοκ

- Διευρυμένο ωράριο, 7 με 10 το βράδυ, για τις επόμενες Κυριακές. Ήδη έχει επιτραπεί να γίνονται παραδόσεις κατ’ οίκον τις Κυριακές, η νέα ρύθμιση θα αφορά τη λειτουργία των ίδιων των καταστημάτων.

- Η ΠΝΠ θα συμπεριλαμβάνει και ρύθμιση για την αντιμετώπιση φαινομένων αισχροκέρδειας. Στο πλαίσιο αυτό σημαντικό στοιχείο είναι το γεγονός ότι η ρύθμιση θα περιγράφει επαρκώς σε ποιο βαθμό οι ανατιμήσεις θα θεωρούνται αισχροκέρδεια. Σύμφωνα με πληροφορίες αυτό θα προσδιορίζεται με βάση το όφελος που θα υπολογίζεται με βάση τις τιμές κτήσης και πώλησης.

Όλες αυτές τις ημέρες τα στελέχη της ΓΓ Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή υπό τον ΓΓ κ. Πάν. Σταμπουλίδη εργάζονται νυχθημερόν προκειμένου να μην υπάρξουν προβλήματα στην αγορά και ταυτόχρονα να παρακολουθούν τη συνολική εικόνα ώστε να παρέμβει ο κρατικός μηχανισμός όπου υπάρξουν προβλήματα.

Το ίδιο και η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου με τον αρμόδιο Υπουργό Ανάπτυξης Άδωνι Γεωργιάδη το πρωί να διαβεβαιώνει για την ομαλότητα της τροφοδοσίας της αγοράς.

Αιτήματα για κλείσιμο όλων των καταστημάτων

Στο μεταξύ, αυξάνονται τα αιτήματα του εμπορικού κόσμου να επεκταθεί η απαγόρευση λειτουργίας και στα εμπορικά καταστήματα τις επόμενες μέρες. Επιστολή προς τον πρωθυπουργό για το θέμα απέστειλε ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών ενώ σχετική τοποθέτηση έκανε και ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών Γιάννης Χατζηθεοδοσίου.

Πηγή: skai.gr