«Κολαστήριο» στην ενόργανη καταγγέλλουν 22 αθλητές - Σοκάρουν οι καταγγελίες τους

Σοκαριστική καταγγελία 22 αθλητριών και αθλητών της ενόργανης γυμναστικής για εκβιασμούς, τιμωρίες και προσβολή της γενετήσιας αξιοπρέπειας.

Οι αθλητές με ανοιχτή τους επιστολή προς την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου ζητούν την παρέμβαση της πολιτείας και τονίζουν ότι είναι στη διάθεση των αρμόδιων φορέων.

Σύμφωνα με την Εφημερίδα των Συντακτών, τραβούσαν μικρά κορίτσια από το αιδοίο για να τους δείξουν «πως να κάνουν σωστά την άσκηση», άρπαζαν από τα μαλλιά αθλήτριες και τις έσερναν ενώ εκείνες έκλαιγαν ασταμάτητα, υπάρχουν καταγγελίες για υποσιτισμό μέχρι λιποθυμίας, σωματική βία με κλωτσιές και σφαλιάρες στο πρόσωπο, ενώ αφαιρούσαν ακόμη και τα προστατευτικά στρώματα κατά τη διάρκεια της άσκησης ώστε να τραυματιστεί ο αθλητής.

Η χρονική περίοδος στην οποία αναφέρονται οι καταγγέλλοντες ξεκινά το 1985 και καλύπτει διαφορετικές εποχές, ωστόσο οι ίδιοι χαρακτηρίζουν ως διαχρονικό «κοινό μυστικό» τις προπονητικές μεθόδους που «έφτασαν στο όριο του βασανισμού, με σωματικές τιμωρίες, υποχρεωτικές νηστείες, ψυχολογική κακοποίηση και εξευτελισμούς, μέχρι και σεξουαλικές παρενοχλήσεις».

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, ίσως το πλέον σοκαριστικό είναι πως οι αθλητές κάνουν λόγο όχι μόνο για πρακτικές που ακολουθούσε «μεγάλη μερίδα προπονητών», αλλά για «σύστημα», όπου «οι μέθοδοι δεν εφαρμόζονται μόνο στις ομάδες και τους αθλητές που κάνουν υψηλό πρωταθλητισμό αλλά και σε αρχικά στάδια εκμάθησης του αθλήματος σε συλλόγους, γεγονός που αποδεικνύει πως ουδεμία σχέση έχει η κακοποίηση με τις απαιτήσεις του πρωταθλητισμού».

Βασιλειάδης: «Τίποτα να μη μείνει κρυφό, όλα στο φως»

Μετά τις συνταρακτικές καταγγελίες, το Διοικητική Συμβούλιο της Ελληνικής Γυμναστικής Ομοσπονδίας έχει προγραμματίσει έκτακτο διοικητικό συμβούλιο για σήμερα το απόγευμα.   

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Γυμναστικής Ομοσπονδίας Θανάσης Σταθόπουλος δήλωσε στο kathimerini.gr ότι βρίσκεται στο πλευρό των αθλητών και διαβεβαίωσε ότι η ομοσπονδία θα κινηθεί με πλήρη εχεμύθεια.

Από την πλευρά του, ο πρώην πρόεδρος της ΕΓΟ Θανάσης Βασιλειάδης, και εκπρόσωπος του αθλήματος στην Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή δήλωσε επίσης στο kathimerini.gr ότι πρέπει να διαλευκανθεί άμεσα το θέμα και τίποτα να μην μείνει κρυφό.

«Παρακολουθώ με ενδιαφέρον όσα καταγγέλλονται. Η Ομοσπονδία πρέπει να καλέσει τα παιδιά να αποκαλυφθούν τα ονόματα των ενόχων ώστε, εάν υπάρχουν ακόμη στη γυμναστική, να απομακρυνθούν από τον χώρο για να μην έχουμε παρόμοια περιστατικά στο μέλλον. Για εμένα πάνω από όλα είναι ο άνθρωπος και ύστερα το άθλημα. Το θέμα πρέπει να διαλευκανθεί άμεσα. Τίποτα να μη μείνει κρυφό», τόνισε χαρακτηριστικά.

Πηγή: skai.gr