Κλίμα κατάνυξης στο προσκύνημα του Επιτάφιου

Με πιστούς και κλήρο να ακολουθούν τα μέτρα περιορισμού της διάδοσης του κορωνοϊού, όπως ορίστηκαν από την κυβέρνηση, πραγματοποιήθηκε σε όλη τη χώρα η Ακολουθία της Περιφοράς του Επιταφίου.

Χοροστατούντος του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερωνύμου τελέστηκε η Ακολουθία του Επιταφίου στον Καθεδρικό Ιερό Ναό Αθηνών.

Τον Μακαριώτατο πλαισίωσαν ο μητροπολίτης Φαναρίου Αγαθάγγελος, ο επίσκοπος Ανδρούσης Κωνστάντιος, ο πρωτοσύγκελος της Αρχιεπισκοπής Αθηνών, αρχιμανδρίτης Βαρνάβας Θεοχάρης και ιερείς του Καθεδρικού Ιερού Ναού.

Την κυβέρνηση εκπροσώπησε η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνα Μενδώνη, ενώ το παρών έδωσαν και εκπρόσωποι άλλων πολιτικών κομμάτων, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των Σωμάτων Ασφαλείας.

Η περιφορά του Επιταφίου έγινε στον προαύλιο χώρο του Ιερού Ναού, όπως προβλέπουν τα μέτρα πρόληψης που έχει λάβει η Πολιτεία για την αντιμετώπιση της πανδημίας, ενώ οι πιστοί συμμετείχαν με την προσήκουσα ευλάβεια τόσο εντός του ναού όσο και στην Πλατεία Μητροπόλεως.

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, παρακολούθησε την Ακολουθία του Επιταφίου στον Ιερό Ναό Αγίας Τριάδος, στον Πειραιά, χοροστατούντος του Μητροπολίτου Πειραιώς κ. Σεραφείμ.

Όπως έχει γίνει γνωστό, η Ακολουθία του Επιταφίου τελέστηκε στους ναούς, ενώ η περιφορά του περιορίστηκε στο προαύλιο των εκκλησιών για λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας.

Επιπλέον, σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν, το προσκύνημα του Επιταφίου πραγματοποιήθηκε εκτός ναού, προκειμένου να αποφευχθεί ο συνωστισμός σε κλειστούς χώρους.

Όλη τη Μεγάλη Εβδομάδα, ιερείς, νεωκόροι, ψάλτες και λοιπό προσωπικό των ορθόδοξων ναών υποβλήθηκαν σε τεστ κορωνοϊού προκειμένου να αποφευχθεί τυχόν διάδοση του ιού κατά τη διάρκεια των θρησκευτικών τελετών.Επιπλέον, για όλους τους πιστούς είναι υποχρεωτική η χρήση διπλής μάσκας τόσο σε εσωτερικούς όσο και εξωτερικούς χώρους.

Εντός του ναού επιτρέπεται ένα άτομο ανά 25 τ.μ., με ανώτατο όριο τα 100 άτομα, ενώ και στον προαύλιο χώρο συστήνεται η τήρηση αποστάσεων, ιδανικά 10 μέτρων ο ένας από τον άλλον.

Η σημερινή ακολουθία της Μεγάλης Παρασκευής ολοκληρώθηκε πολύ γρήγορα, καθώς τι η περιφορά του Επιταφίου έγινε μέσα σε λίγα λεπτά καθώς πραγματοποιήθηκε μόνο στον προαύλιο χώρο των ναών, χωρίς να ακολουθεί πομπή πιστών.

Πηγή: skai.gr