Κλείσιμο

«Φύλλο και φτερό» τα οικονομικά της Κιβωτού του Κόσμου - Σοκάρουν οι μαρτυρίες πρώην τροφίμων και εργαζομένων

Στα χέρια της οικονομικής αστυνομίας οι φάκελοι με τα πρώτα κρίσιμα στοιχεία από τους ελέγχους σε λογαριασμούς της Κιβωτού του Κόσμου - Σε πλήρη εξέλιξη και η έρευνα για τις καταγγελίες - «Εμφανίστηκαν» μέσω κύκλων πατήρ Αντώνιος και πρεσβυτέρα

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στην υπόθεση της Κιβωτού του Κόσμου. Οι έλεγχοι στους τραπεζικούς λογαριασμούς της δομής όσο και τους προσωπικούς λογαριασμούς του πατέρα Αντώνιου από την Αρχή για το Ξέπλυμα Μαύρου Χρήματος ξεκίνησαν ήδη, ενώ παρέμβαση υπήρξε και από την οικονομική αστυνομία που σήμερα βρέθηκε στην δομή και έκανε φύλλο και φτερό έγγραφα που αφορούν την οικονομική διαχείριση στην ΜΚΟ. 

Κλιμάκιο της οικονομικής αστυνομίας μπήκε στα κεντρικά γραφεία της Κιβωτού του κόσμου στον Κολωνό, μετά τις βαρύτατες καταγγελίες. Στα χέρια τους κρατούν τους φακέλους με τα πρώτα κρίσιμα στοιχεία από τους ελέγχους σε λογαριασμούς.  

"Έχει παρέμβει από τη Δευτέρα η Οικονομική Αστυνομία και κάνει γενικευμένο ποινικό έλεγχο σε ότι αφορά την οικονομική διαχείριση, στην οργάνωση αυτή, στην Κιβωτό", δήλωσε στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΙ ο υπουργός Προστασίας του Πολίτης, Τάκης Θεοδωρικάκος.

Η Κιβωτός ήταν Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία την οποία κατείχαν απο 50% η πρεσβυτέρα Σταματία Γεωργαντή με την 86χρονη μητέρα του πατέρα Αντώνιου. 

Βαρύτατες οι καταγγελίες για την οικονομική διαχέιριση και απο πρώην εργαζόμενους.

Έπεφταν πολλά λεφτά από όλες τις μεριές αλλά εμάς ο παπά Αντώνης μας είπε ότι είμαστε στο έλεος των ανθρώπων και όσοι μας αγαπάνε μας βοηθάνε. Ότι δεν έχουμε πουθενά, καμία στήριξη. Και έτσι, το ίδιο μεταφέραμε και στους εθελοντές μας. Υπήρχε αδιαφάνεια. Ήρθε η επιθεώρηση εργασίας και τους έγραψαν , τους έβαλαν πρόστιο. Δύο φορές, αναφέρει πρώην εργαζόμενος της δομής.

Και το νέο Διοικητικο Συμβουλιο έχει αναθέσει σε ορκωτούς λογιστές να κάνουν φύλο και φτερό τα οικονομικά της κιβωτού, εκτός από το πρωτεύον που είναι η προστασία των παιδιών.

"Ήρθαμε σήμερα πρώτη φορά είμαστε τρία μέλη του ΔΣ. Έχουμε έρθει για να βοηθήσουμε αυτή την κατάσταση γιατί δεν θέλουμε να μείνει κανένα παιδί στον δρόμο. Όλη μας τη ζωή έχουμε ασχοληθεί με την παιδική προστασία", δηλώνει η νέα πρόεδρος της Κιβωτού του Κόσμου, Αλεξάνδρα Μαρτίνου.

Στόχος η εύρυθμη λειτουργία της Κιβωτού, γεγονός κρίσιμο για τα παιδιά που φιλοξενούνται στις δομές. 

«Λειτουργούμε κανονικά δεν υπάρχει κενό διοίκησης αυτή τη στιγμή. Οπότε τα προγράμματα θα εφαρμοστούν όπως ήταν από τη Δευτέρα», σημείωσε η κα Μαρτίνου.

Επιπλέον, ο διαχειριστικός έλεγχος θα δείξει τη διαδρομή που έχει ακολουθήσει και το τελευταίο ευρω.

"Η Διοίκηση αυτή τι κάνει; Μπαίνει, μπαίνει αύριο κι όλας στη Δομή έτσι ώστε να δει πως μπορεί τι αλλαγές χρειάζονται, άμεσες αλλά και σε επίπεδο δεύτερου χρόνου αν θέλετε για να διασφαλιστεί το βέλτιστο συμφέρον των παιδιών. Δηλαδή πέραν από τον οικονομικό έλεγχο που είναι απαραίτητος και είναι από τα πρώτα πράγματα που θα γίνουν", υπογράμμισε στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΙ 100.3 η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Δόμνα Μιχαηλίδου.

Στην υπόθεση της Κιβωτού μπήκε και η Αρχή για το Ξέπλυμα Βρόμικου Χρήματος ενώ αναμένεται να γίνει και έλεγχος του προσωπικού, την ώρα που συνεχίζεται και η δικαστική έρευνα.

Σε πλήρη εξέλιξη και η έρευνα για τις καταγγελίες για σωματική κακοποίηση παιδιών και απάνθρωπες τιμωρίες

Σε πλήρη εξέλιξη παράλληλα είναι και η έρευνα για τις καταγγελίες που συνεχίζουν να γίνονται από πρώην τρόφιμους και εργαζόμενους. Καταγγελίες για σωματική κακοποίηση παιδιών και απάνθρωπες τιμωρίες. Κάποιες μάλιστα είχαν φτάσει και στην αστυνομία.

Ξυλοδαρμοί, αγγαρείες και απομόνωση ...Σοκάρει η μαρτυρία πρώην τροφίμου της δομής:

- Ήμουν μόνη μου κλεισμένη σε ένα δωμάτιο
-Σε έβαζαν εκεί για ποιο λόγο;
 - Γιατί δεν τους άκουγα, δεν ήθελα να δουλεύω. 
– Αυτό για πόσες ημέρες γινότανε;
 - Μπορεί να έπαιρνε και ένα μήνα, μπορεί να έπαιρνε και δύο μήνες.

Πέρασε τα παιδικά της χρόνια στην Κιβωτό του κόσμου και εξομολογείται πως  βίωσε σκληρές τιμωρίες που της επέβαλαν οι "παιδαγωγοί" της. Προσπάθησε να μιλήσει και στον πατέρα Αντώνιο αλλά όπως λέει χωρίς αποτέλεσμα.

«Για να φανταστείτε μας λένε ότι θα σας βάλουμε τιμωρία, θα σας κλείσουμε στην απομόνωση, θα σας δείρουμε.  Ο πάτερ Αντώνιος είναι πολύ απόμακρος, ειδικά από τα κορίτσια, δεν μας μιλάει καθόλου γιατί θεωρεί τις κοπέλες κατώτερες. Φαίνεται καλός όμως στην πραγματικότητα δεν είναι, όπως δεν είναι ούτε οι παιδαγωγοί. Θέλω αυτό το μέρος να κλείσει, δεν μπορώ να βλέπω ούτε τα άλλα παιδιά να βασανίζονται έτσι». 

Συγγενής πρώην τροφίμου περιγράφει στον ΣΚΑΙ τις μαρτυρικές στιγμές που όπως καταγγελλει έζησε η ανηψιά της στη δομή της Χίου τα έτη 2014 και 2015.

«Το παιδί το έκλεισαν σε ένα δωμάτιο και το απείλησαν ότι αν συνεχίσεις έτσι δεν θα βλέπεις τον μπαμπά σου. Το παιδί ήταν πολύ τρομαγμένο, φοβισμένο, λυπημένο και ψυχολογική κακοποίηση σίγουρα. Το παιδί την πρώτη φορά που το είδαμε ήταν βρώμικο, είχε ψείρες στο κεφάλι του και δεν φορούσε τα ρούχα που του είχαμε αγοράσει εμείς. Όταν το ρώτησα θες να βγεις από εδώ και μου λέει, ναι», λέει χαρακτηριστικά.

Οι μαρτυρίες είναι σοκαριστικές. Φίλος του 19χρονου που κατήγγειλε τον πατέρα Αντώνιο για σεξουαλική παρενόχληση μίλησε στον ΣΚΑΙ. 

«Ξεκίνησε να μου λέει ότι τον είχε παρα πολύ κοντά του ήταν από τα αγαπημένα του παιδιά, τον προόριζε για κάτι μεγάλο. Τον είχε μαζί του σε όλα τα ταξίδια σε όλες τις δομές. Αυτό τουλάχιστον που μου περιέγραψε πως έγινε ήταν από τα 16,5 ή τα 15,5 δεν θυμάμαι ακριβώς», αναφέρει στην εκπομπή Σήμερα του ΣΚΑΙ.

Η Ευαγγελία περιγράφει τις μαρτυρικές στιγμές που καταγγέλει ότι έζησε στη δομή της Αθήνας και το πως την έδιωξαν όταν προχώρησε σε άμβλωση.

«Η τιμωρία ήταν απομονωση. Να μην υπάρχει επαφη με τα υπολοιπα παιδια να μην βγαίνω εξω, να τρωω μονη μου. Με κλειδωναν στην τουαλέτα μεχρι να πω συγγνωμη. Εχει γινει και απο τις 8 το απογευμα μεχρι τς 3 τα ξημερωματα αυτο. Αν κρατήσεις το παιδί θα σε βοηθήσουμε θα είμαστε μαζί σου αν δεν το κρατήσεις δεν θα είμαστε όμως, και εγω δεν το κρατησα».

Εργαζόμενος της Κιβωτού είδε παιδί χτυπημένο μέσα στη δομή. Το βοήθησε και αμέσως ενημέρωσε την αστυνομία.

«Γνωρίζω για δύο περιστατικά ξυλοδαρμού. Έχω δώσει κατάθεση στην αστυνομία για αυτά. Εγώ το ένα το παιδί το είδα, χτυπημένο. Ήταν πρησμένο στο πρόσωπο. Μίλησα μαζί του. Μου μίλησε το παιδί και το βοήθησα. Δεν ξέρουνε τί γίνεται; Είχαν σκοπό να μας διώξουν, δύο παιδαγωγούς που ήμασταν παρόντες σε έναν ξυλοδραμό και το καταθέσαμε στην Ασφάλεια», αναφέρει ενδεικτικά. 

Οι πρώτοι μάρτυρες - παιδιά που έχουν διαμείνει στις δομές αλλά και εργαζόμενοι σε αυτές- έχουν αρχίσει ήδη να καταθέτουν.

Πηγή: skai.gr