Ειδικό Δικαστήριο: Τι κατέθεσαν για Παπαγγελόπουλο - Τουλουπάκη οι Στέλιος Μανώλης και Κώστας Βαξεβάνης

Η κατάθεση Βαξεβάνη στο Ειδικό Δικαστήριο - Τι κατατέθηκε για τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλo και την εισαγγελέα Ελένη Ράικου.

Της Ιωάννας Μάνδρου

Με καταθέσεις μαρτύρων συνεχίστηκε η δίκη ενώπιον του Ειδικού Δικαστηρίου με βασικό κατηγορούμενο τον πρώην υπουργό Δημήτρη Παπαγγελόπουλο, ενώ μαζί του δικάζεται και η εισαγγελέας Ελένη Τουλουπάκη.

Κατά την κατάθεση του συνεργάτη της πρώην εισαγγελέα εγκλημάτων διαφθοράς, Στέλιου Μανώλη, που εξετάστηκε πρώτος κατά την ακροαματική διαδικασία, ο κ. Μανώλης δήλωσε ότι οι αναφορές του ΚΙΝΑΛ για τον υπουργό Υγείας επί ΣΥΡΙΖΑ Παν. Κουρουμπλή δεν συνιστούσαν μηνύσεις, δεν ανέφεραν συγκεκριμένο πολιτικό πρόσωπο, ήταν ενημερωτικού χαρακτήρα, και ως εκ τούτου δεν έπρεπε - όπως και έγινε- να διαβιβαστούν άμεσα στη Βουλή.

Η κατάθεση του κ. Μανώλη αφορούσε στην κατηγορία που αντιμετωπίζει η εισαγγελέας Ελένη Τουλουπάκη ότι έστειλε τις επίμαχες αναφορές εκ των υστέρων στη Βουλή, όταν τα όποια αδικήματα είχαν παραγραφεί, ενώ αντίθετα για τα δέκα πολιτικά πρόσωπα που είχαν κατονομαστεί από τους προστατευόμενους μάρτυρες ως εμπλεκόμενοι στις παράνομες πρακτικές της Novartis ενήργησε διαφορετικά.

Σε ερώτηση της πρόεδρου του Ειδικού Δικαστηρίου Βασιλικής Ηλιοπούλου εάν το όνομα του πολιτικού που καταγγελλόταν με τις αναφορές των βουλευτών του ΚΙΝΑΛ θα μπορούσε να βρεθεί, ο κ. Μανώλης απάντησε «ναι», αλλά δεν είχαν οι αναφορές το χαρακτήρα μάρτυρας. Ακόμη, ανέφερε ότι τα στοιχεία για τα δέκα πολιτικά πρόσωπα που στάλθηκαν τελικά στην  Βουλή ανέκυψαν μετά την ολοκλήρωση των καταθέσεων των προστατευομένων μαρτύρων, προηγουμένως δεν μπορούσαν να διαβιβάσουν τη δικογραφία στο κοινοβούλιο.

Σε σχετική ερώτηση της προέδρου του Ειδικού Δικαστηρίου ο κ. Μανώλης  απάντησε ότι τον κ. Παπαγγελόπουλο τον συνάντησε δυο φορές μόνο. Η μία ήταν όταν υπήρξε μια εθιμοτυπική επίσκεψη του πρώην  υπουργού Δικαιοσύνης μαζί με την τότε πρόεδρο του Αρείου Πάγου στο γραφείο της κυρίας Τουλουπάκη και δεύτερη ήταν κατά την κοπή της πίττας της Πρωτοχρονιάς.

Κατάθεση Κώστα Βαξεβάνη

Στη συνέχεια ως μάρτυρας εξετάστηκε στο Ειδικό Δικαστήριο ο εκδότης της εφημερίδας «Ντοκουμέντο» δημοσιογράφος Κώστας Βαξεβάνης που αναφέρθηκε εκτενώς στην πρώην επικεφαλής της Εισαγγελίας Διαφθοράς εισαγγελέα Ελένη Ράικου, κάνοντας λόγο για ξεχασμένες δικογραφίες, όταν η εισαγγελέας ήταν επικεφαλής της Εισαγγελίας Διαφθοράς, επαναφέροντας τις τότε καταγγελίες της ανακρίτριας Ηλιάνας Ζαμανίκα κατά Ράικου, για απόκρυψη στοιχείων, οι οποίες ωστόσο ελέγχθηκαν και τελικώς μπήκαν στο αρχείο.

Ο δημοσιογράφος τόνισε ότι ο κ. Παπαγγελόπουλος δεν του διοχέτευσε κανένα στοιχείο στο οποίο  να στηρίχθηκε δημοσίευμα της εφημερίδας  Documento.

 Ενδεικτικές ερωτήσεις της Προέδρου του Δικαστηρίου και οι απαντήσεις Βαξεβάνη:

Πρόεδρος: Η εφημερίδα σας έκανε τον Μάρτιο του 2017 ένα δημοσίευμα για την εισαγγελέα Ελένη Ράικου, ότι είχε στραφεί με αναφορά σε βάρος της η ανακρίτρια Ηλιάνα Ζαμανίκα για κάτι ξεχασμένες δικογραφίες. Εδώ η κατηγορία είναι ότι σας το διοχέτευσε ο κατηγορούμενος Παπαγγελόπουλος.

Κώστας Βαξεβάνης: Αυτό πρέπει να το αποδείξει κάποιος που το λέει. Και εγώ επιδιώχθηκε να συρθώ σε αυτό το δικαστήριο με κατασκευές και υποθέσεις να παραλαμβάνω δήθεν κάτι χωρίς αποδείξεις. Ζητώ ότι καταθέτω και τα οποία αφορούν στην Ελένη Ράικου και την εισαγγελέα Γεωργία Τσατάνη να διαβιβαστούν σε εισαγγελέα για να διωχθούν για ψευδορκία.

Πρόεδρος: Η κυρία Ράικου δεν είπε ποτέ κάτι τέτοιο ...

Kώστας Βαξεβάνης: Αντιστρέψαμε τη λειτουργία της Δικαιοσύνης και το κράτος δικαίου για να οδηγήσουμε στα δικαστήρια ανθρώπους χωρίς αποδείξεις.  Έχω ταλαιπωρηθεί τρία χρόνια με δολοφονία χαρακτήρα. Έχετε και την ιστορική ευθύνη αληθείας οι δυο κυρίες αυτές Τσατάνη και Ραίκου έχουν δεχθεί και οι δυο δημοσιογραφική κριτική και έχω καταγράψει και για τη σκανδαλώδη εμπλοκή τους σε διάφορα θέματα. Βρέθηκαν να πουν λοιπόν ότι μου τα έδωσε ο Παπαγγελόπουλος. Και εγώ λέω ότι τα στοιχεία αυτά μου τα έδωσε αυτός που έβγαζε τις φωτοτυπίες. Ο λόγος μου απέναντι στο λόγο της. Αυτή πρέπει να αποδείξει αυτά που λέει.

Πρόεδρος: Για ποιο λόγο σε μια εισαγγελέα που είχε την εκτίμηση συναδέλφων της να γράψετε κάτι τέτοιο εναντίον της κατά το χρόνο που χειρίζονταν μια τόσο σοβαρή υπόθεσή;

Kώστας Βαξεβάνης: Για να αντιστρέψω το ερώτημα. Δηλαδή να μην γράφω κάτι για κάποιον πολιτικό, δικαστή επειδή χειρίζεται κάποια υπόθεση. Δεν την κατήγγειλα εγώ μια συνάδελφος της την κατήγγειλε.

Πρόεδρος: Εκείνη (η Ελένη Ράικου) είπε ότι αυτό το δημοσίευμα την οδήγησε στην απόφαση να παραιτηθεί....

Κώστας Βαξεβάνης: Πριν προλάβει να κυκλοφορήσει η εφημερίδα υπέβαλλε την παραίτησή της, λέγοντας ότι συμφέροντα την έχουν στοχοποιήσει επειδή χειρίζεται την υπόθεση της Novartis. Στη συνέχεια το αλλάζει το αφήγημα και λέει αρχικά για πολιτικά συμφέροντα και συμφέροντα φαρμακευτικών και μετά λέει για το Παπαγγελόπουλο. Παραιτήθηκε μια εισαγγελέας Διαφθοράς από ένα τρέιλερ δηλαδή; Τι δουλειά έχω εγώ με τα πειθαρχικά της κ. Ράικου εγώ δημοσίευσα ένα πραγματικό γεγονός.

Πρόεδρος: Για αυτή τη συνομιλία που φέρεται να είχε ο κ. Παπαγγελόπουλος με την κ. Ράικου την γνωρίζετε;

Κώστας Βαξεβάνης: Δεν τα γνωρίζω τα μεταξύ τους, νομίζω ότι εντονότερα και βαθύτερα από αυτά που περιγράφονται στο κατηγορητήριο. Η κυρία Ράικου αφού δεν έκανε αυτά που έπρεπε να κάνει ως εισαγγελέας προσέφερε τον εαυτό της για να δημιουργηθεί ένα πολιτικό παιχνίδι και να οδηγηθούν κάποιοι άνθρωποι σε δίκη, μεταξύ αυτών και εγώ. Η Ράικου επέλεξε να θυματοποιηθεί αντί να απαντήσει για το τι έγινε στην υπόθεση του επιχειρηματία Θωμά Λιακουνάκου.

Η κατάθεση Βαξεβάνη θα συνεχιστεί τη Δευτέρα.