Καταστροφές από την κακοκαιρία Daniel: Τι ισχύει με τις αποζημιώσεις όσων επλήγησαν

Οι πολίτες αγωνιούν και ήδη τηλεφωνούν στις ασφαλιστικές τους εταιρείες προκειμένου να ενημερωθούν τι δικαιούνται.

Μάκης Συνοδινός

Ανυπολόγιστες ζημιές αφήνει στο πέρασμά της η κακοκαιρία Daniel σε ακίνητες και κινητές περιουσίες ενώ οι εικόνες καταστροφής σε Μαγνησία, Θεσσαλία και Εύβοια θυμίζουν σκηνές αποκάλυψης.

Δρόμοι κομμένοι κυριολεκτικά στη μέση, αυτοκίνητα θαμμένα στα λασπόνερα, κτίρια που έχουν υποστεί καταστροφές και γενικότερα περιουσίες πολιτών που χάθηκαν είναι οι ανοιχτές πληγές της επόμενης ημέρας που θα πρέπει να διαχειριστεί και να αποζημιώσει τόσο ο κρατικός μηχανισμός όσο και οι ασφαλιστικές εταιρίες.

Ο συνολικός «λογαριασμός» αναμένεται. μετά την καταγραφή των ζημιών η οποία θα ξεκινήσει άμεσα σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Παύλο Μαρινάκη ωστόσο οι πολίτες αγωνιούν και ήδη τηλεφωνούν στις ασφαλιστικές τους εταιρείες προκειμένου να ενημερωθούν τι δικαιούνται.

«Στις περισσότερες περιπτώσεις φυσικών φαινομένων ιδιαίτερα για κατοικίες ή επιχειρήσεις,  όταν υπάρχει πρόβλεψη -στο ασφαλιστήριο για φυσικές καταστροφές- όπως αυτό που συμβαίνει τώρα περιέχεται στις καλύψεις και δίνονται αποζημιώσεις» εξηγεί ο μεσίτης ασφαλίσεων Φίλης Νικόλαος ο οποίος έχει μεγάλη εμπειρία σε τέτοιου είδους συμβόλαια. 

«Εάν όμως δεν υπάρχει πρόβλεψη στο ασφαλιστήριο για κάλυψη φυσικών φαινομένων δεν καλύπτεται από την ασφαλιστική» υπογραμμίζει.

Ωστόσο όπως εξηγεί, η κρατική αποζημίωση δεν εμπλέκεται με την αποζημίωση της ασφαλιστικής εταιρείας γι' αυτό και οι πολίτες που επλήγησαν από την κακοκαιρία πρέπει να διαβάσουν προσεκτικά τα συμβόλαια τους καθώς μπορεί το κράτος να καλύπτει περιφερειακά κομμάτια που καταστράφηκαν όπως τον μαντρότοιχο ή την περίφραξη και το ασφαλιστήριο του να καλύπτει τις ζημιές του ακινήτου.

Aκούστε τη συνέντευξη

Πηγή: skai.gr