Καλοκαίρι 2020 ετοιμάζουν οι Τούρκοι - Βγάζουν τέταρτο γεωτρύπανο στο Αιγαίο - Νέες «βολές» Τσαβούσογλου

Καλοκαίρι παρόμοιο με αυτό του 2020 φαίνεται να προετοιμάζει η Άγκυρα στο Αιγαίο, η οποία δεν δείχνει καμία διάθεση να χαλαρώσει την προκλητική και επιθετική της στάση εναντίον της Ελλάδας. 

Το άγριο και πολυεπίπεδο διπλωματικό παιχνίδι παίζει η Τουρκία ανεβάζει καθημερινά το θερμόμετρο της έντασης, με την Αθήνα να διατηρεί την ψυχραιμία της στέλνοντας παράλληλα αυστηρά μηνύματα δια στόματος του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

Την σκυτάλη των προκλήσεων παρέλαβε σήμερα ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας. Όπως μετέδωσε ο ανταποκριτής του ΣΚΑΪ στην Κωνσταντινούπολη, Μανώλης Κωστίδης, ο Φατίχ Ντονμέζ αποκάλυψε πως το τέταρτο γεωτρύπανο θα ξεκινήσει σε δύο μήνες τις εργασίες του κι ενώ ήδη βρίσκεται στο λιμάνι της Μερσίνης στην Ανατολική Μεσόγειο, απέναντι από την Κύπρο. 

Σύμφωνα με τον φίλοκυβερνητικό τύπο θα ξεκινήσει τις εργασίες του στην  Αν. Μεσόγειο χωρίς να διευκρινίζει που ακριβώς.  Το αισιόδοξο σενάριο είναι για την κυπριακή ΑΟΖ, όπως μετέδωσε ο Μανώλης Κωστίδης

Προκαλεί ξανά ο Τσαβούσογλου με νέο παραλήρημα κατά της Ελλάς-Υποδείξεις και σε Σουηδία-Φινλανδία 

Στο στόχαστρο του Τούρκου Υπουργού εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου βρέθηκε ξανά η Ελλάδα, μιλώντας για την ένταξη Σουηδίας και Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ.

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ  ισχυρίζεται ότι η Ελλάδα αποτέλεσε την αιτία για την καθυστέρηση της ένταξης της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ.

«Πόσα χρόνια κράτησε η διαδικασία  ένταξης της ''Μακεδονίας" στο ΝΑΤΟ;  11 χρόνια! Για ποιον λόγο 11 χρόνια; Διότι η Ελλάδα ζήτησε από την Μακεδονία  να αλλάξει την ονομασία του κράτους και να γίνει Βόρεια Μακεδονία και αυτό κράτησε 11 χρόνια. Εμείς δεν θέλουμε απο καμία χώρα να αλλάξει την ονομασία της.», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ξεχνώντας εσκεμμένα και τον γεωγραφικό προσδιορισμό από τη Βόρεια Μακεδονία, ο Τούρκος υπουργός εξωτερικών διαστρεβλώνει την πραγματικότητα, προσπαθώντας να δικαιολογήσει το άγριο παζάρι της Αγκυρας, που ζητεί ανταλλάγματα για να μην μπλοκάρει την ένταξη των 2 σκανδιναβικών χωρών.  

«Προσεγγίσεις όπως "θα πείσουμε την Τουρκία εν καιρώ οπωσδήποτε""είμαστε φίλοι και σύμμαχοι", δεν θα ήταν σωστές,  σας το λέω ανοικτά, αυτές οι χώρες χρειάζεται να κάνουν απτά βήματα.»

Ταυτόχρονα διεμήνυσε ότι η Τουρκία αναμένει η Σουηδία και η Φινλανδία να προβούν σε συγκεκριμένες ενέργειες και να σταματήσουν να παρέχουν, όπως είπε, στήριξη σε τρομοκρατικές οργανώσεις ώστε η Άγκυρα να άρει τις αντιρρήσεις της για την ένταξη των δύο αυτών χωρών στο ΝΑΤΟ.

Η Φινλανδία και η Σουηδία υπέβαλαν επισήμως αίτηση για να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ την περασμένη εβδομάδα επιδιώκοντας να ενισχύσουν την ασφάλειά τους μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και ευελπιστώντας ότι η διαδικασία ένταξής τους θα είναι γρήγορη.

Άλλες χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ χαρακτήρισαν την σχεδιασθείσα διεύρυνση του ΝΑΤΟ ιστορική.

Ωστόσο, η Τουρκία ήγειρε αντιρρήσεις λέγοντας ότι οι χώρες αυτές υποθάλπουν πρόσωπα που συνδέονται με το PKK και υποστηρικτές του ιμάμη Φετουλάχ Γκιουλέν, τον οποίο η Αγκυρα κατηγορεί ότι ενορχήστρωσε το αποτυχημένο πραξικόπημα το 2016.

Και οι 30 χώρες μέλη του ΝΑΤΟ πρέπει να εγκρίνουν την υποψηφιότητα μιας χώρας προτού αυτή ενταχθεί στην Συμμαχία και ξεκινήσει να επωφελείται της εγγύησης συλλογικής ασφαλείας του ΝΑΤΟ.

«Πρέπει να γίνει μια ξεκάθαρη κίνηση σχετικά με τις ανησυχίες της Τουρκίας. Πρέπει να σταματήσουν να υποστηρίζουν την τρομοκρατία», είπε ο Τσαβούσογλου στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Πηγή: skai.gr