Σε εξέλιξη η κακοκαιρία Gaia: 158 κλήσεις έλαβε η Πυροσβεστική

Νωρίτερα σήμερα, μηνύματα μέσω του 112 στάλθηκαν στους κατοίκους της νότιας Κρήτης, της Σάμου και των Δωδεκανήσων προειδοποιώντας τους για επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα - Πλημμύρισαν ημιυπόγεια κατοικιών στη Ρόδο

Συνεχίζει την επέλασή της στη χώρα μας η κακοκαιρία Gaia η οποία προκάλεσε προβλήματα κυρίως στη Δυτική Ελλάδα. 

Νωρίτερα σήμερα, μηνύματα μέσω του 112 στάλθηκαν στους κατοίκους της νότιας Κρήτης, της Σάμου και των Δωδεκανήσων προειδοποιώντας τους για επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα στην περιοχή τους τις επόμενες ώρες και καλώντας τους να περιορίσουν τις μετακινήσεις στις απολύτως απαραίτητες.

158 κλήσεις στην Πυροσβεστική 

Συνολικά 158 κλήσεις έλαβε το Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος από χθες, Σάββατο, μέχρι και σήμερα τις 17:30 το απόγευμα, λόγω εκδήλωσης ισχυρών ανέμων συνοδεία βροχοπτώσεων, όπως αναφέρει ανακοίνωση του Πυροσβεστικού Σώματος. 

Οι κλήσεις αφορούσαν κυρίως κοπές δέντρων, αφαιρέσεις αντικειμένων και αντλήσεις υδάτων, στις ακόλουθες περιοχές της χώρας:

-Στην Περιφέρεια Αττικής, 7  κοπές δέντρων, 1 αφαίρεση αντικειμένου και 5 αντλήσεις υδάτων.

-Στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, 5 κοπές δέντρων και 1 άντληση υδάτων.

-Στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, 2 κοπές δέντρων, 1 αφαίρεση αντικειμένου και 2 αντλήσεις υδάτων.

-Στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, 7 κοπές δέντρων και 1 αφαίρεση αντικειμένου

-Στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, 5 κοπές δέντρων, 1 αφαίρεση αντικειμένου και 1 άντληση υδάτων.

-Στην Περιφέρεια Ηπείρου, 39 κοπές δέντρων, 5 αντλήσεις υδάτων και 4  αφαιρέσεις αντικειμένων.

-Στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων (Κέρκυρα), 18 κοπές δέντρων και 2 αντλήσεις υδάτων.

-Στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, 10 κοπές δέντρων και 1 αφαίρεση αντικειμένου.

-Στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, 6 κοπές δέντρων και 1  αφαίρεση αντικειμένου.

-Στην Περιφέρεια Κρήτης, 5  κοπές δέντρων.

-Στην Περιφέρεια Πελοποννήσου 11 κοπές δέντρων και 1 αφαίρεση αντικειμένου.

-Στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, 4  κοπές δέντρων, 1 αφαίρεση αντικειμένου και 5 αντλήσεις υδάτων.

-Στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, 5  κοπές δέντρων και 1 άντληση υδάτων.

Η Πυροσβεστική απευθύνει έκκληση στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και σε περίπτωση εκδήλωσης επικίνδυνων καιρικών φαινομένων, να ακολουθούν πιστά τις υποδείξεις των αρμόδιων αρχών.

Πλημμύρισαν ημιυπόγεια κατοικιών στη Ρόδο

Σύμφωνα με πληροφορίες της ΡΟΔΙΑΚΗΣ, η Πυροσβεστική Υπηρεσία Ρόδου δέχθηκε μέχρι αυτή την ώρα πολλές κλήσεις για να σπεύσουν για βοήθεια, ενώ έχουν ξεκινήσει και αντλήσεις υδάτων σε ημιυπόγεια κατοικιών εντός της πόλεως Ρόδου. Πρόβλημα παρουσιάστηκε επίσης και με ορισμένα φρεάτια ομβρίων υδάτων.

Τα προβλήματα εστιάζονται μέχρι αυτή την ώρα, στις οδούς Καναδά, Χρήστου Τσιγάντε, σε περιοχές του Ροδινιού, στο οδικό δίκτυο επί της Ρόδου - Καμείρου ενώ νωρίτερα μια φωτιά ξέσπασε σε οικία σε χωριό Φάνες, χωρίς να προκληθούν σοβαρά προβλήματα.

Τα στελέχη και τα μέλη  όλων των υπήρεσιών, των φορέων και των εθελοντών βρίσκονται πάντως σε διαρκή ετοιμότητα καθώς είναι ακόμα σε ισχύ η προειδοποίηση εκτάκτων αναγκών λόγω της κακοκαιρίας.

Προβλήματα στην Ήπειρο 

Τα σοβαρότερα προβλήματα στην Ήπειρο αφορούν σε καταπτώσεις που σημειώθηκαν και εξακολουθούν να εκδηλώνονται στο σύνολο σχεδόν του οδικού δικτύου, σύμφωνα με το epiruspost.gr

Μία γέφυρα στα Τζουμέρκα, στο Ραφτανίτικο, έκλεισε καθώς υποχώρησε το κεντρικό βάθρο, ενώ αργά το μεσημέρι κατέρρευσε γέφυρα και στο Κομπότι της Άρτας με αποτέλεσμα να διακοπεί η κυκλοφορία.

Η Πολιτική Προστασία της Περιφέρειας Ηπείρου παρεμβαίνει με δεκάδες μηχανήματα ενώ επί ποδός βρίσκονται και οι υπηρεσίες των Δήμων.

Οι λύσεις που δίνονται σε αυτή την φάση είναι πρόχειρες προκειμένου να γίνεται η κυκλοφορία έστω και με δυσκολίες και από την Δευτέρα θα γίνουν εκτενείς εργασίες σε όλα τα σημεία που απαιτούνται.

Τα σοβαρά πλημμυρικά φαινόμενα μέχρι στιγμής έχουν αποφευχθεί όμως είναι σε οριακή κατάσταση σχεδόν όλα τα ποτάμια της Ηπείρου και κυρίως ο Καλαμάς και ο Αχέροντας.

Οι υπηρεσίες είναι σε ετοιμότητα καθώς αν οι βροχοπτώσεις συνεχιστούν είναι πολύ πιθανό να δημιουργηθούν προβλήματα.

Πηγή: skai.gr