Κακοκαιρία EVA: Χτυπάει ήδη με κεραυνούς και μεγάλα ύψη βροχής - Φόβοι για πλημμυρικά φαινόμενα - Σε ποιες περιοχές «ήχησε» το 112

Η κακοκαιρία EVA σαρώνει ήδη τη χώρα με βροχές, καταιγίδες και κεραυνούς - Οδηγίες προστασίας προς τους πολίτες 

Μήνυμα από το 112 έλαβαν οι κάτοικοι περιοχών στη Δυτική Ελλάδα, το Νότιο Ιόνιο και την Μεσσηνία προειδοποιώντας τους για επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα από το μεσημέρι του Σαββάτου εξαιτίας της κακοκαιρίας EVA

Στο έλεος της κακοκαιρίας βρίσκεται από το βράδυ της Παρασκευής η χώρα αφού έντονες βροχές και τοπικά ισχυρές καταιγίδες, συνοδεία πολλών κεραυνών, πλήττουν ήδη τα νησιά του Ιονίου, την Ήπειρο και τη Δυτική Ελλάδα.

Τα φαινόμενα θα ενταθούν και θα επεκταθούν σήμερα Σάββατο στην υπόλοιπη Ελλάδα.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την πρόγνωση της σε ισχύ είναι δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων οπότε προβλέπονται, αρχικά στη Δυτική Ελλάδα και βαθμιαία στα υπόλοιπα ηπειρωτικά, αυξημένες νεφώσεις με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες.

Τα φαινόμενα από τις πρωινές ώρες στο βόρειο Ιόνιο και στην Ήπειρο, από το μεσημέρι στα υπόλοιπα τμήματα του Ιονίου, στη δυτική Στερεά Ελλάδα και στη δυτική Πελοπόννησο και από το βράδυ στην ανατολική Πελοπόννησο, στην κεντρική Στερεά, στην ανατολική Θεσσαλία, στη δυτική και στην κεντρική Μακεδονία θα είναι κατά τόπους ισχυρά και θα έχουν ως χαρακτηριστικά τα μεγάλα ύψη βροχής, τις μεγάλες ραγδαιότητες και τη μεγάλη συχνότητα κεραυνών.

Κατά τη διάρκεια της νύχτας τα ισχυρά φαινόμενα θα επεκταθούν στην ανατολική Στερεά – συμπεριλαμβανομένης της Αττικής, στην Εύβοια και στα υπόλοιπα τμήματα της Θεσσαλίας. Στην υπόλοιπη χώρα, θα επικρατήσουν αραιές νεφώσεις, οι οποίες σταδιακά θα πυκνώσουν. Η ορατότητα τις πρωινές ώρες θα είναι τοπικά περιορισμένη και στα ανατολικά θα σχηματιστούν κατά τόπους ομίχλες.

Ακόμα, οι άνεμοι θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις 4 με 6 και τοπικά στα πελάγη 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση στα δυτικά. Η μέγιστη τιμή της θα φτάσει τους 22 με 24 βαθμούς και κατά τόπους στα ηπειρωτικά τους 25 με 26 βαθμούς Κελσίου.

Επιπλέον, σε κατάσταση αυξημένης ετοιμότητας και περαιτέρω κλιμάκωσης -εφόσον απαιτηθεί προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν προβλήματα- έχουν τεθεί οι πυροσβεστικές υπηρεσίες των περιοχών που αναμένεται να εκδηλωθούν τα φαινόμενα.

Οι αρχές, απευθύνουν ισχυρή σύσταση στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να περιορίσουν τις μετακινήσεις στις απολύτως απαραίτητες κατά τη διάρκεια των έντονων καιρικών φαινομένων. 

Συγκεκριμένα, οι πολίτες καλούνται να ακολουθούν πιστά τις εξής βασικές οδηγίες αυτοπροστασίας:

  • Περιορίστε τις μετακινήσεις σας στις απολύτως απαραίτητες κατά τη διάρκεια των έντονων καιρικών φαινομένων
  • Έχετε πάντα υπόψιν σε περίπτωση δημιουργίας χειμάρρων να μετακινηθείτε στα υψηλότερα σημεία του σπιτιού
  • Μην διασχίζετε για κανέναν λόγο χειμάρρους, ρέματα ή δρόμους που έχουν πλημμυρίσει πεζή ή με όχημα, εάν βρεθείτε σε αυτή τη θέση

Παράλληλα, αύριο θα πραγματοποιηθεί νέα σύσκεψη για την εκ νέου αξιολόγηση της εξέλιξης της κακοκαιρίας,

Το έκτακτο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων θα επικαιροποιείται ανά 12 ώρες και θα είναι διαθέσιμο στην ιστοσελίδα της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας ( http://www.emy.gr/emy/el/).

 

Πηγή: skai.gr