Κακοκαιρία «Ελπίς»: Σε ποιες περιοχές κλείνουν τα σχολεία- Τηλεκπαίδευση αντί φυσικής παρουσίας

Η κακοκαιρία «Ελπίς» έρχεται με όλη της τη σφοδρότητα από τα ξημερώματα της Δευτέρας, και οι μαθητές σε πολλές περιοχές θα παραμείνουν σπίτι, ακόμα και έως την Τρίτη, με την τηλεκπαίδευση να αντικαθιστά τη φυσική παρουσία. 

Σε περιπτώσεις που η Τοπική Αυτοδιοίκηση, κατά λόγο αρμοδιότητας, αποφασίζει την αναστολή λειτουργίας σχολικών μονάδων εξαιτίας ακραίων καιρικών φαινομένων, προβλέπεται εφαρμογή τηλεκπαίδευσης κατά τις πρωινές ώρες και για την Πρωτοβαθμια και για τη Δευτεροβάθμια εκπαίδευση αναφέρει χαρακτηριστικά ο ΓΓ. Πρωτοβάθμιας, Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, Αλέξανδρος Κόπτσης

Η τηλεκπαίδευση αποτελεί πολύτιμο εργαλείο για την απρόσκοπτη συνέχιση της εκπαιδευτικής διαδικασίας όταν για έκτακτους αντικειμενικούς λόγους δεν μπορεί αυτή να διεξαχθεί δια ζωσης τονίζεται.

Κλειστά θα μείνουν τα σχολεία στην Αττική τη Δευτέρα 24 και την Τρίτη 25 Ιανουαρίου λόγω του κύματος κακοκαιρίας «Ελπίς» που αναμένεται να γίνει σφοδρότερο από τα ξημερώματα της Δευτέρας όπως αποφάσισε η Περιφέρεια Αττικής.

Eξάλλου, αναστέλλεται η - με φυσική παρουσία μαθητών/σπουδαστών - λειτουργία των εκπαιδευτικών δομών του ΟΑΕΔ σε όλες τις περιοχές (Αττική εδώ - υπόλοιπη χώρα εδώ), όπου η τοπική αυτοδιοίκηση ανακοινώνει την αναστολή λειτουργίας τους, εξαιτίας των ακραίων καιρικών φαινομένων.

H λίστα περιοχών/σχολείων θα ενημερώνεται βάσει των ανακοινώσεων



Στερεά Ελλάδα
Εύβοια

 Σε ό,τι αφορά τα κλειστά σχολεία εκτός από τους Δήμους Καρύστου, Ερέτριας και Κύμης-Αλιβερίου σχετικές αποφάσεις εξέδωσαν και οι Δήμοι Λίμνης- Μαντουδίου - Αγίας Άννας και Χαλκιδέων σύμφωνα με τις οποίες θα παραμείνουν κλειστά τα σχολεία της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης αύριο Δευτέρα και την Τρίτη.

      Επίσης με απόφαση της και η δήμαρχος Χαλκιδέων Έλενα Βάκα αναστέλλει τη λειτουργία στους παιδικούς σταθμούς και τις υπόλοιπες εκπαιδευτικές υποδομές του δήμου, ενώ αναμένονται αποφάσεις και από τους υπόλοιπους δημάρχους.

 Φθιώτιδα 
 Στη Φθιώτιδα με απόφαση του αντιπεριφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας Θανάση Καρακάντζα δεν θα λειτουργήσουν τα σχολεία αύριο Δευτέρα και την Τρίτη λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών αλλά και του παγετού.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Φθιώτιδας, όπως ενημέρωσε το fonografos.net, «με στόχο την πρόληψη ατυχημάτων και την ασφάλεια των μαθητών λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών που αναμένονται αύριο και μεθαύριο Δευτέρα και Τρίτη (χιονοπτώσεις, παγετός), αποφασίζει στο κλείσιμο των σχολείων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης».

Η απόφαση ισχύει σε όλους τους Δήμους της Περιφερειακής Ενότητας Φθιώτιδας.

Λαμία
  Παράλληλα με απόφαση του ο δήμαρχος Λαμιέων Θύμιος Καραΐσκος αναστέλλει τη λειτουργία των παιδικών και βρεφονηπιακών σταθμών του δήμου και των υπολοίπων υποδομών για το διήμερο Δευτέρας και Τρίτης.

 Βοιωτία
 Στη Βοιωτία ήδη ανακοινώθηκε το κλείσιμο των σχολείων στους Δήμους Λιβαδειάς και Αλιάρτου-Θεσπιέων όπως και στον Δήμο Διστόμου-Αράχωβας, ενώ είναι θέμα χρόνου η έκδοση σχετικών αποφάσεων και από τους υπόλοιπους δήμους.

Αχαΐα
Tα σχολεία θα παραμείνουν κλειστά και στην Αχαΐα. 

Νάξος
Στη Νάξο κλειστά θα είναι τα σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, την Δευτέρα 24 και την Τρίτη 25 Ιανουαρίου 2022, όπως αποφάσισε ο δήμαρχος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, Δημήτρης Λιανός.

Ο κ. Λιανός έλαβε τη συγκεκριμένη απόφαση, έχοντας υπόψη τις επικρατούσες, δυσμενείς συνθήκες λόγω της χιονόπτωσης και των χαμηλών θερμοκρασιών, καθώς και των μέτρων που πρέπει να τηρούνται λόγω της πανδημίας και της επικινδυνότητας κατά την πρόσβαση και παραμονή στους σχολικούς χώρους.
Και στην Σύρο με απόφαση Δημάρχου αναστέλλεται η -με φυσική παρουσία μαθητών- λειτουργία των σχολείων όλων των βαθμίδων του Δήμου, τη Δευτέρα 24 και την Τρίτη 25 Ιανουαρίου 2022.

Άνδρος
Τα σχολεία δε θα μείνουν κλειστά μέχρι και την Τρίτη.

Ρόδος
Κλειστά θα είναι τη Δευτέρα 24 και την Τρίτη 25 Ιανουαρίου όλα τα σχολεία στα νησιά της Δωδεκανήσου λόγω των αναμενόμενων κακών καιρικών συνθηκών. Εκδόθηκαν αποφάσεις από τους δημάρχους οι οποίες αφορούν όλα τα σχολεία της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.      

Σε επιφυλακή θα βρίσκονται παράλληλα οι υπηρεσίες των δήμων για να αντιμετωπίσουν προβλήματα από τις χιονοπτώσεις.

Με απόφαση των δημάρχων έκλεισαν για αύριο Δευτέρα τα σχολεία στους Δήμους Λήμνου, Δυτικής Λέσβου, Χίου και στους δύο Δήμους της Σάμου. Στη Σάμο με την απόφαση των δημάρχων του νησιού, τα σχολεία θα παραμείνουν κλειστά και την Τρίτη.
 

Κρήτη

Χανιά
Κλειστά σε όλη την Περιφερειακή Ενότητα Χανίων, θα παραμείνουν αύριο Δευτέρα και την Τρίτη 25 Ιανουαρίου όλα τα σχολεία.

Η απόφαση λήφθηκε από τον αντιπεριφερειάρχη Νίκο Καλογερή δεδομένων των ακραίων καιρικών φαινομένων που αναμένεται να επικρατήσουν το προσεχές διήμερο σε όλη την Περιφερειακή Ενότητα, σύμφωνα με τις προγνώσεις της ΕΜΥ και τις οδηγίες της Πολιτικής Προστασίας.

Κλειστοί θα παραμείνουν για το ίδιο διάστημα και οι βρεφονηπιακοί και παιδικοί σταθμοί του Δήμου Χανίων.

Ρέθυμνο
Δήμος Ρεθύμνου

Ο Δήμος Ρεθύμνης, το Τμήμα Παιδείας του και ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος κ. Γιώργος Γεωργαλής, με τη σύμφωνη γνώμη των Διευθυντών Α’θμιας Εκπ/σης  κ. Λ. Καρβούνη και  Β’ θμιας Εκπ/σης  κ. Ι. Γαζανού, ανακοινώνουν ότι τα σχολεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Δήμου Ρεθύμνης θα παραμείνουν κλειστά τη Δευτέρα 24 και την Τρίτη 25 Ιανουαρίου 2022.  

 Η κοινή απόφαση λήφθηκε δεδομένων των ακραίων καιρικών φαινομένων που θα επικρατήσουν το προσεχές διήμερο στο Ρέθυμνο. Ήδη χιονίζει στην Περιφέρεια του Δήμου ενώ οι χαμηλές θερμοκρασίες που επικρατούν ενδεχομένως να προκαλέσουν παγετό στο οδόστρωμα, συνθήκη που καθιστά ιδιαίτερα επικίνδυνη τη μετακίνηση μαθητών, εκπαιδευτικών και γονέων στα σχολεία.

Επιπλέον, λόγω ψύχους,  καθίσταται πρακτικά αδύνατη η εφαρμογή του υγειονομικού πρωτοκόλλου λόγω πανδημίας σύμφωνα με το οποίο κατά τη διάρκεια των μαθημάτων τα παράθυρα των σχολικών αιθουσών,  πρέπει να παραμένουν ανοικτά.

Για τους παραπάνω λόγους και με προτεραιότητα την ασφάλεια και υγεία των μαθητών, τα Δημοτικά, Γυμνάσια και Λύκεια του Δήμου Ρεθύμνης θα επαναλειτουργήσουν την Τετάρτη 26 Ιανουαρίου 2022.

Δήμος Μυλοποτάμου
Με απόφαση Δημάρχου, όλα τα σχολεία του Δήμου Μυλοποτάμου και των δύο βαθμίδων εκπαίδευσης θα παραμείνουν κλειστά την Δευτέρα 24 Ιανουαρίου και την Τρίτη 25 Ιανουαρίου 2022 λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών. Αντίστοιχη απόφαση ισχύει και για του Παιδικούς και Βρεφονηπιακούς σταθμούς σε όλο τον Δήμο Μυλοποτάμου.
Ηράκλειο

Δήμος Ηρακλείου
Ο Δήμος Ηρακλείου, δια της αρμόδιας Αντιδημάρχου Παιδείας Στέλας Καλογεράκη – Αρχοντάκη και με την σύμφωνη γνώμη των Διευθυντών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ηρακλείου, αποφασίζει την αναστολή των μαθημάτων στα σχολεία του Δήμου για τη Δευτέρα 24 Ιανουαρίου 2022, λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών και των προβλημάτων που δημιουργούνται στην εφαρμογή των υγειονομικών πρωτοκόλλων για την αποφυγή της διασποράς του Covid – 19.
H κατάσταση θα επανεκτιμηθεί τη Δευτέρα οπότε και θα υπάρξει νεότερη ανακοίνωση. 

Δήμος Γόρτυνας
Λόγω της χιονόπτωσης και των πολύ χαμηλών θερμοκρασιών που καταγράφονται στις Δ.Ε. Αγίας Βαρβάρας και Ρούβα, του Δήμου Γόρτυνας και λαμβάνοντας υπόψη την πρόγνωση της ΕΜΥ για τα επόμενα 24ωρα, όλα τα σχολεία (Βρεφικός, Παιδικοί Σταθμοί, Νηπιαγωγεία, Δημοτικά, Γυμνάσια, Λύκεια) στις παραπάνω Δημοτικές Ενότητες θα παραμείνουν κλειστά την Δευτέρα 24 και την Τρίτη 25/1, για προληπτικούς λόγους, για την προστασία μαθητών, εκπαιδευτικών και εργαζομένων στην καθαριότητα των σχολείων.

 
Δήμος Φαιστού
Λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων που επικρατούν τόσο στον ορεινό όγκο του Δήμου Φαιστού, όσο και στην πεδιάδα κι εξαιτίας της πρόβλεψης από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία που προβλέπει ένταση των φαινομένων κατά τα επόμενα εικοσιτετράωρα, τόσο οι Βρεφονηπιακοί Σταθμοί του Δήμου Φαιστού, όσο και Δημοτικά Σχολεία και Νηπιαγωγεία όλων των βαθμίδων θα παραμείνουν κλειστά σε όλες τις Δημοτικές Ενότητες, την Δευτέρα 24 και την Τρίτη 25 Ιανουαρίου 2022, προκειμένου να προστατευθούν μαθητές, εκπαιδευτικοί, γονείς και προσωπικό. 

Λασίθι
Δήμος Αγίου Νικολάου

Λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών που επικρατούν στον Δήμο Αγίου Νικολάου και με την πρόβλεψη για ένταση των καιρικών φαινομένων, σύμφωνα με απόφαση του Δημάρχου Αγίου Νικολάου κ. Αντώνη Ζερβού, κλειστά θα παραμείνουν αύριο Δευτέρα (24/1), τα σχολεία και των δυο βαθμίδων εκπαίδευσης καθώς και οι παιδικοί σταθμοί στον Δήμο.

Κλειστά θα παραμείνουν αύριο, λόγω των μετεωρολογικών προγνώσεων για κύμα κακοκαιρίας, όλα τα σχολεία στις περιφερειακές ενότητες, Κορινθίας και Αργολίδας.

Στην περιφερειακή ενότητα Αρκαδίας, θα κλείσουν τα σχολεία στου δήμους, Τρίπολης, Μεγαλόπολης, Γορτυνίας και Βόρειας Κυνουρίας, ενώ στην περιφερειακή ενότητα Λακωνίας θα παραμείνουν κλειστά τα σχολεία στο δήμο Σπάρτης.

Στις Δ.Ε. Γόρτυνας και Κόφινα, τα σχολεία θα λειτουργήσουν κανονικά. Σε περίπτωση, ωστόσο, που τα έντονα καιρικά φαινόμενα επεκταθούν και σε αυτές τις Δημοτικές Ενότητες και αν προκύψουν προβλήματα σχετικά με την λειτουργία των σχολείων, θα υπάρξει νεότερη ενημέρωση.
 

Από το Γραφείο Τύπου του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

Με σκοπό την ασφάλεια και την προστασία όλων των ωφελούμενων και εργαζομένων, από τα δυσμενή καιρικά φαινόμενα, που πλήττουν την χώρας μας, το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων ανακοινώνει ότι:

Τη Δευτέρα 24.01.2022 και την Τρίτη 25.01.2022, κλειστοί θα παραμείνουν όλοι οι βρεφικοί, βρεφονηπιακοί και παιδικοί σταθμοί, τα Κέντρα, Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών (ΚΔΑΠ), τα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών και Ατόμων με Αναπηρία (ΚΔΑΠΑμεΑ) και τα Κέντρα Διημέρευσης και Ημερήσιας Φροντίδας, (ΚΔΗΦ), στις περιφέρειες:

• Αττικής
• Κρήτης
• Κυκλάδων

Καθώς και στις Περιφερειακές Ενότητες:

• Κιλκίς
• Λήμνου
• Βοιωτίας
• Εύβοιας
• Φθιώτιδας
• Φλώρινας
• Κορινθίας.

Εκτός των ανωτέρω, όπου η τοπική αυτοδιοίκηση ανακοινώνει, λόγω της έντονης κακοκαιρίας, την αναστολή λειτουργίας δομών προσχολικής αγωγής ή και μονάδων πρωτοβάθμιας/δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, η ίδια απόφαση καταλαμβάνει και την αναστολή των δομών που προσδιορίζει η παρούσα απόφαση, ακόμα και αν δεν ορίζεται σαφώς στην ανακοίνωση.

Η Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Δόμνα Μιχαηλίδου, δήλωσε: «Κύριο μέλημα μας είναι πάντα η διαφύλαξή της υγείας και η ασφάλεια όλων των ωφελούμενων και των εργαζομένων.  Γι’ αυτό και εξαιτίας των  έντονων καιρικών φαινομένων και των πολύ χαμηλών θερμοκρασιών που θα επικρατούν, αναστέλλουμε για τις επόμενες δύο μέρες, την λειτουργία των βρεφικών, βρεφονηπιακών και παιδικών σταθμών, καθώς και των ΚΔΗΔ, των ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠ ΑμεΑ. Προστατεύουμε όλους τους συμπολίτες μας».

Δείτε όλες τις ειδήσεις

Πηγή: skai.gr - ΑΜΠΕ