Επέλαση του χιονιά σε Λάρισα, Φθιώτιδα, Κυκλάδες, Κρήτη- Δείτε βίντεο και φωτογραφίες

Σε πλήρη εξέλιξη είναι η κακοκαιρία «Ελπίς», που πλήττει την Ελλάδα, με έντονη χιονόπτωση και χαμηλές θερμοκρασίες σε πολλές περιοχές της χώρας. Η επέλαση του χιονιά είναι εντονότερη από τη Λάρισα και νοτιότερα. Τα προβλήματα κυρίως στην κυκλοφορία των οχημάτων εντοπίζονται στη Λάρισα, τη Φθιώτιδα και το λεκανοπέδιο της Αττικής, ενώ η κακοκαιρία «Ελπίς» έχει ντύσει στα λευκά πολλά κυκλαδονήσια, αλλά και την Κρήτη. 

Στη Φθιώτιδα

Με ιδιαίτερη ένταση ξεκίνησαν τα προβλήματα και στην περιοχή της Φθιώτιδας καθώς χιονίζει ασταμάτητα στην περιοχή του Μαρτίνου, της Αταλάντης και μέχρι τον 'Αγιο Κωνσταντίνο. Η χιονόπτωση που είναι συνεχόμενη και με μεγάλη ένταση έχει καλύψει ένα μεγάλο μέρος των περιοχών και αρχίζουν σιγά - σιγά τα προβλήματα να παρουσιάζονται. Το κύριο βάρος μέχρι τώρα έχει δοθεί στην εθνική οδό στο ύψος του Μαρτίνου, αλλά με τη διακοπή της κυκλοφορίας των φορτηγών αυτοκινήτων πλέον καταβάλλεται προσπάθεια για να απεγκλωβιστούν οι οδηγοί που βρίσκονταν στο τμήμα της εθνικής οδού από την Τραγάνα μέχρι τα Οινόφυτα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι πριν λίγο ανακοινώθηκε και η επέκταση της απαγόρευσης στο εθνικό δίκτυο, ιδιαίτερα στο ρεύμα της καθόδου προς την Αθήνα, καθώς πλέον τα φορτηγά πάνω από 3,5 τόνους θα σταματούν στις Ράχες της Φθιώτιδας, στο 242 χλμ του εθνικού δρόμου. Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με ανακοίνωση της αστυνομίας, επιβάλλονται αλυσίδες σε όλα τα οχήματα τα οποία θα κινούνται από το ύψος της Αταλάντης στο 135 χλμ μέχρι τα διόδια της Τραγάνας.

«Αυτή τη στιγμή η κατάσταση είναι ελεγχόμενη» σημειώνει ο αντιπεριφερειάρχης Αθανάσιος Καρακάντζας που -όπως τονίζει- το χιόνι στην περιοχή του Μαρτίνου έχει ξεπεράσει τα 10 εκατοστά. Ο ίδιος υπογραμμίζει ακόμη πως δίδεται το κύριο βάρος στο οδικό δίκτυο για να παραμείνει ανοιχτό ενώ υποστηρίζει ότι οι επόμενες ώρες είναι κρίσιμες καθώς όπως δηλώνει «από το μεσημέρι και μετά περιμένουμε την κύρια ένταση του φαινομένου στη Φθιώτιδα που αναμένεται να ρίξει χιόνι και μέσα στη Λαμία».

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι χιονίζει αυτή τη στιγμή και στα ορεινά χωριά της Δυτικής Φθιώτιδας αλλά κυρίως στο τμήμα από τη Λαμία μέχρι και την Ανατολική Φθιώτιδα και μάλιστα με ιδιαίτερα μεγάλη ένταση.

Στη Βοιωτία

Εκτός από τις απαγορεύσεις στο εθνικό δίκτυο έχει απαγορευθεί και η κυκλοφορία

* Στην Επαρχιακή Οδό Νεοχωρακίου - Φυλή, από την 1η χ/θ έως την 26η χ/θ.

* Στην Επαρχιακή Οδό Οινόης - Μαγούλας, από την 10η χ/θ έως την 25η χ/θ.

Επιπλέον, η κυκλοφορία των οχημάτων, λόγω χιονόπτωσης - παγετού, διεξάγεται με τη χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων:

* Στην Επαρχιακή Οδό Αράχοβας - Επταλόφου, από την 13,500η χ/θ (διασταύρωση Σκαμνού), έως το Χιονοδρομικό Κέντρο Παρνασσού (θέση Κελάρια).

* Στην Επαρχιακή Οδό Αράχοβας - Επταλόφου, από την 4η έως την 16η χ/θ (όρια με Φωκίδα).

* Στην Επαρχιακή Οδό Φυλής - Δερβενοχωρίων - Ερυθρών Αττικής, από την Μονή Κλειστών έως το χωριό Δάφνη.

* Στην Επαρχιακή Οδό Μαγούλας - Οινόης Σχηματαρίου, από την 10η χ/θ (θέση «Καμάρι») έως την 25η χ/θ (θέση «'Αγιος Αθανάσιος»).

Η «Ελπίς» έντυσε στα λευκά τη Νάξο

Στα λευκά έντυσε τη Νάξο η «Ελπίς» όπου οι χιονοπτώσεις συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό από τα ξημερώματα της Κυριακής.

χιόνια Νάξος

Μαγευτικό τοπίο η ορεινή Νάξος με το χιόνι να έχει σκεπάσει τα πάντα, θέαμα που έσπευσαν να απολαύσουν πολλοί κάτοικοι του νησιού. Μικροί και μεγάλοι ανηφόρησαν στα ορεινά, έπαιξαν με τα χιόνια και το διαδίκτυο πλημμύρισε από φωτογραφίες σε λευκό φόντο.

Χαλκί, Φιλώτι, Κινίδαρος, Απείρανθος, Κόρωνος, Κωμιακή, Μονή, Σαγκρί, Δανακός, Κεραμωτή, Σκαδό και σε όλα τα χωριά και τις περιοχές της ορεινής και κεντρικής Νάξου η «Ελπίς» έφερε ασταμάτητες και ισχυρές χιονοπτώσεις και θερμοκρασίες κάτω από το μηδέν.

Κλειστά τα σχολεία

Λόγω του χιονιά, όλα τα σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και οι παιδικοί σταθμοί της Νάξου και των Μικρών Κυκλάδων θα παραμείνουν κλειστά σήμερα και αύριο.

χιόνια Νάξος

Εκχιονιστικά μηχανήματα του δήμου και του επαρχείου Νάξου μέχρι αργά το βράδυ της Κυριακής άνοιγαν τους δρόμους από το χιόνι ώστε να μπορούν να κυκλοφορούν τα οχήματα.

«Alert» στα κινητά σε κατοίκους των Κυκλάδων

Επείγουσα ειδοποίηση στα κινητά των κατοίκων των Κυκλάδων έστειλε η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.

Το μήνυμα προειδοποιούσε για επικίνδυνες χιονοπτώσεις στην περιοχή το επόμενο 48ωρο, καλώντας τους κατοίκους των νησιών να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις και να ακολουθούν τις οδηγίες των Αρχών.

 χιόνια Νάξος 

Χιονίζει ασταμάτητα στην εθνική οδό

Με δυσκολία η κίνηση στο κομμάτι του Μαρτίνου εξαιτίας της έντονης χιονόπτωσης.

Με ιδιαίτερη ένταση ξεκίνησαν από το πρωί της Δευτέρας (24/1) τα φαινόμενα στην εθνική οδό στο ύψος του Μαρτίνου, επιβεβαιώνοντας τις προβλέψεις των μετεωρολόγων.

Το χιόνι ξεκίνησε περίπου στις 5 το πρωί και μέσα σε τρεις ώρες η έντασή του πολλαπλασιάστηκε με τα μηχανήματα της Οδού, να κινούνται ακατάπαυστα προκειμένου να μην κλείσει ο δρόμος.

Από την Αστυνομία έχει δοθεί απαγορευτικό από τις 9 περίπου το πρωί για τα μεγάλα οχήματα, ενώ και για τα ΙΧΕ υπάρχει η υποχρεωτική χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων. (Δείτε ΕΔΩ).

Δείτε βίντεο από την εθνική οδό στο ύψος της γέφυρας του Μαρτίνου, καθώς και από το δρόμο από Λάρυμνα - Μαρτίνο - Εθνική οδός:

Στον επαρχιακό δρόμο, το χιόνι ξεπέρασε γρήγορα τους 15 πόντους και ενεργούν μηχανήματα του Δήμου Λοκρών και της ΛΑΡΚΟ!

Ποια είναι η κατάσταση που επικρατεί στο οδικό δίκτυο της Π.Ε. Λάρισας – Που χρειάζονται αντιολισθητικές αλυσίδες

Από τη Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλίας ανακοινώνεται ότι, λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών, η κατάσταση στο οδικό δίκτυο της Περιφέρειας Θεσσαλίας, ανά Διεύθυνση Αστυνομίας, έχει ως εξής:
 
Α. ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΛΑΡΙΣΑΣ

– Απαγόρευση κυκλοφορίας όλων των φορτηγών οχημάτων, μικτού βάρους άνω των 3,5 τόνων και των λεωφορείων, στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Αθήνα, στο τμήμα του οδικού άξονα Π.Α.Θ.Ε., από τη χ/θ 322+730 (όρια νομού Λάρισας – νομού Μαγνησίας) έως τη χ/θ 400+265 (όρια νομού Λάρισας – νομού Πιερίας).

– Απαιτούνται αντιολισθητικές αλυσίδες, λόγω χιονόπτωσης, στα ακόλουθα σημεία:
 
στην επαρχιακή οδό Ελάφου-Σκλήθρου,

από 1ο έως 4ο χλμ επ. οδού Ανατολής – Μεγαλόβρυσου,

στην επ. οδό Αγιάς – Μελιβοίας,

στην επ. οδό Αγιάς – Μεγαλόβρυσου.

– Η κυκλοφορία των οχημάτων έχει διακοπεί, λόγω αυξημένου όγκου υδάτων, στο εξής σημείο:

 3ο χλμ. Αμπελώνα – Δελερίων του Δήμου Τυρνάβου.

Β. ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ

– Απαγόρευση κυκλοφορίας όλων των φορτηγών οχημάτων, μικτού βάρους άνω των 3,5 τόνων και των λεωφορείων, στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Αθήνα, στο τμήμα του οδικού άξονα Ν.Ε.Ο. Π.Α.Θ.Ε., από τα όρια νομού Λάρισας – νομού Μαγνησίας έως τη χ/θ 242+079 (Α/Κ Ραχών).

– Απαγόρευση κυκλοφορίας όλων των οχημάτων, λόγω χιονόπτωσης-παγετού, στην επαρχιακή οδό Χανίων – Κισσού, από τη διασταύρωση του χιονοδρομικού κέντρου «Αγριόλευκες Πηλίου» μέχρι την διασταύρωση με την Ε.Ο. Βόλου Ζαγοράς (Κάτω κλάδος) στον Κισσό Μαγνησίας.

– Απαιτούνται αντιολισθητικές αλυσίδες, λόγω χιονόπτωσης και ολισθηρότητας, στα εξής σημεία:

 στην Ε.Ο. Βόλου-Ζαγοράς (από Αρχοντικό Κουμούτση έως Χάνια) (Άνω Κλάδος),

 στην Ε.Ο. Βόλου-Ζαγοράς (από Χάνια έως Ζαγορά) (Άνω Κλάδος),

 στην Ε.Ο. Βόλου-Ζαγοράς (από Άνω Λεχώνια) (Κάτω Κλάδος),

στο Επαρχιακό οδικό δίκτυο Αργαλαστής (από Δέλτα Αργαλαστής),

στο Επαρχιακό οδικό δίκτυο από Δράκεια έως Χάνια.

Γ. ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΤΡΙΚΑΛΩΝ

– Απαιτούνται αντιολισθητικές αλυσίδες, λόγω προηγηθείσας χιονόπτωσης-παγετού, στο ακόλουθο σημείο:

από το 35ο χλμ. έως το 68ο χλμ. της Επαρχιακής Οδού Καλαμπάκας – Ασπροποτάμου.

Δ. ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ

– Απαιτούνται αντιολισθητικές αλυσίδες, λόγω χιονόπτωσης-παγετού, στα εξής σημεία:

από 38ο χλμ Δ/ση Οξυάς έως το 81ο χλμ της επαρχιακής οδού Καρδίτσας – Άρτας (σήραγγες),

 από 9ο χλμ έως 47ο χλμ της επαρχιακής οδού Μουζακίου – Στεφανιάδας (στροφές πευκόφυτου) – Τ.Κ. Στεφανιάδας,

στην επαρχιακή οδό Μουζακίου – Λίμνης Πλαστήρα, από 9ο χλμ Τ.Κ. Κρυοπηγής έως 15ο χλμ Τ.Κ. Κερασιάς.

Η Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλίας θα ενημερώνει συνεχώς για τις συνθήκες που επικρατούν στο οδικό δίκτυο και συστήνει στους οδηγούς να ακολουθούν τις υποδείξεις των αστυνομικών της Τροχαίας.

Κλείνουν δρόμοι στα Χανιά λόγω της κακοκαιρίας «Ελπίς»

Σύμφωνα με τον Αντιπεριφερειάρχη Χανίων, Νίκο Καλογερή, πολλοί είναι αυτοί που επισκέπτονται χωριά για λόγους αναψυχής και προκειμένου να μην υπάρξουν προβλήματα και εγκλωβισμοί, θα χρειαστεί να κλείσουν τους δρόμους.

Όπως είπε στο ZarpaRadio 89.6 και στην Φανή Νικηφοράκη: «Είμαστε μπροστά στο δεύτερο κύμα, έχει ξεκινήσει ο χειμώνας στα ορεινά.  Λέμε να μην πηγαίνουν για βόλτες και δυστυχώς πάνε πολλά αυτοκίνητα. Θα κλείσουμε τους δρόμους. Είμαστε στην μέση της μάχης και δεν είναι εύκολο και δημιουργούνται εμπόδια με τις μετακινήσεις των πολιτών».

Ποιοι δρόμοι κλείνουν στα Χανιά

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον Αντιπεριφερειάρχη Χανίων, κλείνουν οι δρόμοι:

Χανιά – Θέρισος – Ζούρβα στο τμήμα Περιβόλια – Θέρισο – Ζούρβα
Θέρισος – Δρακώνα
Λάκκοι – Ομαλός
Βρύσες – Χώρα Σφακίων από Αλίκαμπο μέχρι Χώρα Σφακίων

Επίσης θα διακοπεί η κυκλοφορία στην παράκαμψη του επαρχιακού δρόμου Νεροκούρου – Μαλάξα μέσω Κέραμου προς Κοντόπουλα.

«Θα δημιουργηθούν προβλήματα, καλό θα είναι να μην ψάχνουμε εγκλωβισμένους στους δρόμους. Υπάρχει μεγάλος κίνδυνος να μην μπορούν να γυρίσουν» είπε ο ίδιος.

Προς το παρόν, σύμφωνα με τον κ. Καλογερή, δεν υπάρχουν μεγάλα προβλήματα στο οδικό δίκτυο, όμως το επόμενο διήμερο θα είναι δύσκολο.

Τέλος, ο Αντιπεριφερειάρχης έκανε έκκληση στους πολίτες: «Όσοι δεν έχουν σοβαρό λόγο σε αυτές τις περιοχές, να μείνουν στα σπίτια τους. O καθένας πρέπει να προστατεύεται, να προσέχει».

Πηγές: Ζarpanews, Naxostimes, LamiaReport, Οnlarissa

Δείτε όλες τις ειδήσεις