«Διομήδης»: Στην «κατάψυξη» πολλές περιοχές της Ελλάδας– Πού χιονίζει- Live η πορεία της κακοκαιρίας

Σε εξέλιξη βρίσκεται η κακοκαιρία Διομήδης η οποία επηρεάζει για δεύτερη ημέρα, τη χώρα μας, προκαλώντας κατά τόπους ισχυρές βροχοπτώσεις, χιονοπτώσεις και ειδικότερα σήμερα αναμένεται να σημειωθεί αισθητή πτώση της θερμοκρασίας.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με την μετεωρολόγο του ΣΚΑΙ Χριστίνα Σούζη νεφώσεις με βροχές προβλέπονται για σήμερα (Τετάρτη) στην Αττική.

Χιόνια θα πέσουν στα βόρεια ορεινά και ημιορεινά ενώ εξασθένηση των φαινομένων αναμένεται από το απόγευμα. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι βορειοανατολικοί 6 με 8 μποφόρ και η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 03 έως 07 βαθμούς Κελσίου.

Στα δυτικά προβλέπονται λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές τις πρωινές ώρες. 

Στις υπόλοιπες περιοχές της χώρας προβλέπονται νεφώσεις με βροχές και κυρίως στα ανατολικά θαλάσσια και παραθαλάσσια τμήματα σποραδικές καταιγίδες, οι οποίες στις Κυκλάδες, την Κρήτη, τα Δωδεκάνησα και μέχρι το μεσημέρι στη Θεσσαλία, τις Σποράδες και την Εύβοια θα είναι κατά τόπους ισχυρές. 

Χιονοπτώσεις κατά τόπους πυκνές θα σημειωθούν στα ορεινά και ημιορεινά καθώς και σε περιοχές της βόρειας χώρας με χαμηλότερο υψόμετρο. 

Τα φαινόμενα από το απόγευμα στα βόρεια θα σταματήσουν και στις υπόλοιπες περιοχές θα εξασθενήσουν και θα περιοριστούν στα νότια.

Οι άνεμοι στο Αιγαίο θα πνέουν βορειοανατολικοί 8 με 9 και στα βόρεια τοπικά έως 10 μποφόρ ενώ θερμοκρασία θα σημειώσει αισθητή πτώση και θα κυμανθεί σε χαμηλά επίπεδα.

Στα βόρεια ηπειρωτικά δεν θα ξεπεράσει τους 4 με 6, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά τους 7 με 9 και στα νησιά τους 13 με 14 βαθμούς Κελσίου και θα σημειωθεί παγετός κατά τόπους στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά. 

Η πορεία του φαινομένου από δορυφόρο

Τα ακραία καιρικά φαινόμενα που έπληξαν την χώρα, εκδηλώθηκαν με καταρρακτώδεις βροχές, αλλά ακόμη και χιονοπτώσεις σε αρκετές περιοχές με τα εντονότερα εξ αυτών να καταγράφονται στη Θεσσαλία.

Για προληπτικούς λόγους έγιναν περιορισμένες σε αριθμό προληπτικές απομακρύνσεις πολιτών από τις οικίες τους στην ευρύτερη περιοχή των Φαρσάλων.

Σε δύο περιπτώσεις στη Λάρισα χρειάστηκε να επέμβει η Πυροσβεστική Υπηρεσία για να απεγκλωβίσει οδηγούς από τα οχήματά τους. 

Τα σοβαρότερα προβλήματα εντοπίζονται στα Φάρσαλα όπου στην περιοχή Υπέρεια πλημμύρισε το ποτάμι, κόβοντας στα δύο το χωριό. 

Η πολιτική προστασία του Δήμου Φαρσάλων συνιστά στους πολίτες να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις μέχρι την εκτόνωση των καιρικών φαινομένων, ενώ νωρίτερα έκλεισαν τα σχολεία στην περιοχή. 

Καρδίτσα 8:40 11/1/2022 έντονη βροχή με αποτέλεσμα να βουλωσουν οι αποχέτευσεις (Διομήδης)🥶🌬️🌀🌧️💧☔🌡️❄️⛈️ pic.twitter.com/2wjJGcswvf

— Kaoutsouk (@Kaoutsouk1) January 11, 2022

Επίσης, στον Αγιόκαμπο πλημμύρισε ο παραλιακός δρόμος καθώς η θάλασσα βγήκε στη στεριά.

Tρίκαλα

Αρκετά προβλήματα από την κακοκαιρία καταγράφηκαν σε αρκετές περιπτώσεις και στην περιοχή των Τρικάλων, όπου ο Ληθαίος ποταμός υπερχείλισε μέσα στην πόλη, στο ύψος των Κουτσομυλίων.

Σέλι Ημαθίας στα 1450 υψόμετρο μέσα στο χωριό (φωτό Anastasios Mitropoulos) #Διομήδης pic.twitter.com/y9DlAKCD0q

— Haris Haris (@Taxideutis) January 11, 2022

Από 10 εκατοστά έως και ένα μέτρο έχει φτάσει το ύψος του χιονιού σε διάφορα σημεία στα ορεινά της Περιφερειακής Ενότητας Τρικάλων, και πάνω από 800 μέτρα υψόμετρο, ενώ η εικόνα που παρουσιάζει η στάθμη των ποταμών είναι ελεγχόμενη, αναφέρει στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο αντιπεριφερειάρχης Τρικάλων Χρήστος Μιχαλάκης, προσθέτοντας πως 48 μηχανήματα της Π.Ε. Τρικάλων, γκρέιντερ και αλατιέρες, δίνουν τη δική τους μάχη στο επαρχιακό δίκτυο ώστε αυτό να μείνει ανοικτό και να μην παγώσει το οδόστρωμα από το παγετό.

Καρδίτσα

Αισθητή έκανε την παρουσία της λίγο πριν τα μεσάνυχτα της Δευτέρας (10/1) η κακοκαιρία "Διομήδης" και στην περιοχή της Καρδίτσας.
Ισχυρές χιονοπτώσεις σημειώθηκαν, καθόλη τη διάρκεια της νύχτας στα ορεινά ενώ τόσο τα ημιορεινά όσο και πεδινά δέχθηκαν ισχυρές βροχοπτώσεις.
Μάλιστα, στους αυχένες Αγ. Νικολάου (1.450 μ.) και Τυμπάνου (1.600 μ.) το χιόνι ξεπέρασε τα 70 εκατοστά.

Χιόνια στη Θεσσαλονίκη

Χιονίζει στην περιοχή του Χορτιάτη Θεσσαλονίκης, με τον αντιδήμαρχο Καθαριότητας, Περιβάλλοντος, Ανακύκλωσης Δ.Ε και Πολιτικής Προστασίας, Πυλαίας – Χορτιάτη, Γιάννη Καρτάλη να δηλώνει στο GRTIMES ότι ο μηχανισμός του δήμου είναι πανέτοιμος και σε επιφυλακή καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας.

Κλειστοί είναι από το απόγευμα δύο δρόμοι στη Θεσσαλονίκη, λόγω υπερχείλισης χειμάρρων.

Σύμφωνα με την Αστυνομία, κλειστή είναι η 8η οδός Ταγαράδων και η προέκταση της οδού Ανδρέα Παπανδέου στα Βασιλικά. Και στα δύο σημεία υπάρχει σήμανση και η κυκλοφορία διεξάγεται από παρακείμενες οδούς.

Φθιώτιδα

Καταρρακτώδεις βροχές καταγράφηκαν τέλος και στα χωριά βόρεια του Δομοκού, στη Φθιώτιδα, ενώ στο τμήμα από τον Δομοκό μέχρι τη Λαμία υπήρξε έντονη χιονόπτωση.
Μικρές ζημίες προκληθήκαν εξ αιτίας των πολύ δυνατών ανεμών στην παραλίμνια περιοχή στα Ιωάννινα, ενώ τα νερά της Παμβώτιδας βγήκαν στον παραλίμνιο δρόμο.

Κατάσταση έκτακτης ανάγκης για την Κω ζητά ο Περιφερειάρχης Χατζημάρκος

Την ίδια ώρα, να κηρυχθεί το νησί της Κω σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης λόγω των ζημιών που έχει προκαλέσει σε υποδομές και οδικό δίκτυο η κακοκαιρία που πλήττει το νησί εδώ και λίγες μέρες, ζητά ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Γιώργος Χατζημάρκος.

Ήχησε το 112

Προειδοποιητικό μήνυμα για επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα λόγω της κακοκαιρίας "Διομήδης" στάλθηκε ήδη μέσω του 112 στους κατοίκους της Θεσσαλίας, της Φθιώτιδας, της Βόρειας Εύβοιας, της Μαγνησίας αλλά και των νησιών του Νοτιοανατολικού Αιγαίου και των Δωδεκανήσων.

Στις 142 οι κλήσεις στην Πυροσβεστική

Από Ω/06:00/11-01-2022 έως Ω/19:00/11-01-2022 το Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος έχει δεχθεί 142 κλήσεις για κοπές δέντρων, αντλήσεις υδάτων και για μεταφορές ατόμων σε ασφαλή σημεία. Αναλυτικότερα:

Στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, 32 κλήσεις για κοπές δέντρων, 45 κλήσεις για αντλήσεις υδάτων και 4 κλήσεις για μεταφορές ατόμων σε ασφαλή σημεία, στις περιοχές Μακρυχώρι, Συκούριο, Ομόλιο Λάρισας και Φάρσαλα.

Στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, 19 κλήσεις για κοπές δέντρων και 6 κλήσεις για αντλήσεις υδάτων, κυρίως στη Χαλκιδική και στη Βέροια.
Στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας 12 κλήσεις για κοπές δέντρων, κυρίως στην περιοχή της Φλώρινας
Στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης, 6 κλήσεις για κοπές δέντρων και 4 κλήσεις για αντλήσεις υδάτων. -Στην Περιφέρεια Ηπείρου 11 κλήσεις για κοπές δέντρων, κυρίως σε Τζουμέρκα και Ιωάννινα.
Στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, 3 κλήσεις για κοπές δέντρων, στο Καρπενήσι.

Διακοπές κυκλοφορίας

Σε επιφυλακή είναι Πολιτική Προστασία και οι Τεχνικές Υπηρεσίες της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας για την αντιμετώπιση της κακοκαιρίας «Διομήδης». Συνολικά 100 εκχιονιστικά μηχανήματα βρίσκονται στους δρόμους της Ημαθίας, της Πιερίας, της Πέλλας και του Κιλκίς, για να παραμείνει ανοιχτό και ασφαλές το οδικό δίκτυο.

Απαραίτητες είναι οι αντιολισθητικές αλυσίδες, σε από το 94ο έως το 98ο της παλαιάς εθνικής οδού Θεσσαλονίκης - Βέροιας - Κοζάνης (μέσω Καστανιάς), στα οδικά δίκτυα προς τα χιονοδρομικά κέντρα Σελίου, 3-5 Πηγαδίων, Βόρα και Ελατοχωρίου, από το από το 70ο έως το 85ο χιλιόμετρο της παλαιάς εθνικής οδού Θεσσαλονίκης - Ιερισσού (μέσω Ταξιάρχη) και στην στην επαρχιακή οδό Νεοχωρίου – Βαρβάρας.

Εξάλλου, λόγω έντονης βροχόπτωσης έχει διακοπεί η κυκλοφορία στη δημοτική οδό Νέας Λυκόγιαννης - Παλαιάς Λυκόγιαννης (Ημαθία), στο 12ο χιλιόμετρο της επαρχιακής οδού Κονταριώτισσας - Αγίου Σπυρίδωνα (περιοχή Ξηρολάκι Πιερίας ), στο 1ο χιλιόμετρο της επαρχιακής οδού Ορμύλιας - Βραστάμων (Χαλκιδική) και στο στο 1ο χιλιόμετρο δημοτικής οδού που συνδέει την επαρχιακή οδό Ν.Μουδανιών - Σιθωνίας με το δημοτικό διαμέρισμα Ολύνθου(Χαλκιδική).

🌨Η Πολιτική Προστασία και οι Τεχνικές Υπηρεσίες της @PKMakedonias επιχειρούν όλο το 24ωρο για την αντιμετώπιση της κακοκαιρίας «Διομήδης».

🔹100 εκχιονιστικά μηχανήματα στους δρόμους της Ημαθίας, Πιερίας, Πέλλας και Κιλκίς, για να παραμείνει ανοιχτό και ασφαλές το οδικό δίκτυο. pic.twitter.com/orQ0Z3dPLV

— Apostolos Tzitzikostas (@tzitzikostas) January 11, 2022

Νέα σύσκεψη στο Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας

Με το σύνολο του μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας να βρίσκεται σε πλήρη ετοιμότητα και αυξημένη επιφυλακή, νέα σύσκεψη πραγματοποιήθηκε σήμερα υπό τον Υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστο Στυλιανίδη, για την αποτίμηση της κακοκαιρίας.

Στη σύσκεψη μετείχαν ο Υφυπουργός  Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Ευάγγελος Τουρνάς, ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Βασίλειος Παπαγεωργίου, ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας, Γιώργος Κασαπίδης, ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας, Φάνης Σπανός, ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Κώστας Αγοραστός, ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, Γιώργος Χατζημάρκος, καθώς και ο Διευθυντής Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, Χαράλαμπος Στεργιάδης.

Στη σύσκεψη έλαβαν, επίσης, μέρος ο Αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος, Αντιστράτηγος Στέφανος Κολοκούρης, ο Διοικητής του Εθνικού Συντονιστικού Κέντρου Επιχειρήσεων και Διαχείρισης Κρίσεων (ΕΣΚΕΔΙΚ), Υποστράτηγος Σπύρος Βαρσάμης, ο Υποστράτηγος της Ελληνικής Αστυνομίας, Ελευθέριος Γκαρίλας, ο Γενικός Διευθυντής Συντονισμού της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, Φοίβος Θεοδώρου, καθώς και εκπρόσωποι των παραχωρησιούχων διαχείρισης Εθνικού Οδικού Δικτύου (Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου ΑΕ και Νέα Οδός ΑΕ / Κεντρική Οδός ΑΕ).

Ο Διευθυντής της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας (ΕΜΥ), Θεόδωρος Κολυδάς, ενημέρωσε την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου και όλους τους συμμετέχοντες για την πορεία της κακοκαιρίας, ενώ έγινε συνολική αποτίμηση της μέχρι στιγμής κατάστασης από τους Περιφερειάρχες. 

ΠΗΓΗ ΒΙΝΤΕΟ: KARDITSALIVE, LARISSAONLINE, Lamireport, Facebook, THESTIVAL

Πηγή: skai.gr