«Διομήδης»: Πώς θα κινηθεί τις επόμενες ώρες η κακοκαιρία- Θάφτηκαν στο χιόνι Φθιώτιδα, Φλώρινα, Ευρυτανία

Σε ύφεση αναμένεται να μπει από το απόγευμα το κύμα της κακοκαιρίας «Διομήδης», το οποίο κινείται με κατεύθυνση νότια, προς την Κρήτη.

Σε αρκετές περιοχές της χώρας σημειώθηκαν ισχυρές βροχοπτώσεις, χιονοπτώσεις, αλλά και αισθητή πτώση της θερμοκρασίας.

Στα «λευκά» έχουν ντυθεί πολλές περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας, ενώ στη Φλώρινα το χιόνι ξεπέρασε τους 30 πόντους, ενώ ο υδράργυρος βρίσκεται σταθερά κάτω από τους μηδέν βαθμούς Κελσίου.

Πυκνή χιονόπτωση στην Σαμοθράκη έφερε η κακοκαιρία «Διομήδης», με τους κατοίκους του νησιού του Θρακικού πελάγους ξύπνησαν για μια ακόμη μέρα στα λευκά.

Ο δήμαρχος του νησιού με ανάρτησή του στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook δίνει μια μικρή γεύση από την επέλαση του χιονιά στη Σαμοθράκη, δημοσιεύοντας εικόνες μέσα από τη χώρα. 

Λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων και σήμερα -για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα- τα σχολεία όλων των βαθμίδων παρέμειναν κλειστά.

Τις πληγές της μετρά και η Θεσσαλία, η οποία μετά τις έντονες βροχοπτώσεις, τώρα φέρνει πολύ χιόνι στα ορεινά. Σύμφωνα με όσα αναφέρουν στο GRtimes αντιπεριφερειάρχες, το κύριο ζήτημα εντοπίζεται πλέον στα ορεινά, όπου το χιόνι ειδικά στην Περιφερειακή Ενότητα Τρικάλων φτάνει το 1-1,20 μέτρα. Μάχες των μηχανισμών για να μείνουν ανοικτά τα οδικά δίκτυα, να μη υπερχειλίσουν τα ποτάμια.
«Αυτή τη στιγμή έχουμε σοβαρά προβλήματα σε πολλά σημεία της ορεινής Πίνδου, καθώς έχουμε 1 -1,20 μέτρα χιόνι. Προσπαθούμε με παρεμβάσεις να κρατήσουμε ανοικτό το επαρχιακό δίκτυο, όμως είναι δεδομένο ό,τι για τους οδηγούς χρειάζονται αντιολισθητικές αλυσίδες. Από την πλευρά μας 48 μηχανήματα θα προσπαθήσουν να κρατήσουν ανοικτό το δίκτυο στην οροσειρά της Πίνδου» τόνισε στο GRTimes o αντιπεριφερειάρχης της ΠΕ Τρικάλων, Χρήστος Μιχαλάκης.

Εκτενή αναφορά από τον αντιπεριφερειάρχη Τρικάλων έγινε για τα πολλά προβλήματα ηλεκτροδότησης που σημειώνονται στην περιοχή, καθώς ολόκληρα χωριά του ορεινού κυρίως όγκου, έχουν βυθιστεί στο σκοτάδι. «Επειδή το χιόνι που πέφτει αυτή τη στιγμή, πλαγιάζει τα δέντρα και τα ρίχνει πάνω στα καλώδια της ΔΕΗ. Υπάρχουν συνεχόμενες μετακινήσεις των συνεργείων του ΔΕΔΔΗΕ προκειμένου να αποκαταστήσουν τις ζημιές, όμως η αλήθεια είναι ότι αυτή τη στιγμή υπάρχουν περιοχές που δεν έχουν ρεύμα».

Ο «Διομήδης» χτύπησε και τη Θεσσαλονίκη και Κεντρική Μακεδονία, με τα πρώτα χιόνια του 2022 να πέφτουν και στην περιοχή του Χορτιάτη. Παρά τη χιονόπτωση, η στροφή Αγίου Βασιλείου – Χορτιάτη, παραμένει ανοικτή. Νωρίτερα, έκλεισε η 8η οδός Ταγαράδων και η προέκταση της οδού Ανδρέα Παπανδρέου στα Βασιλικά. 

Παράλληλα, βροχόπτωση και χιονόπτωση έχουν αναγκάσει τις αρχές να κλείσουν επιπλέον δρόμους στην Κεντρική Μακεδονία. Ακόμη, η κυκλοφορία των οχημάτων σε αρκετά σημεία θα πρέπει να πραγματοποιείται με αντιολισθητικές αλυσίδες.

Στην Καρδίτσα, εκκενώθηκαν χθες το βράδυ προληπτικά τα χωριά Κοσκινάς και Ψαθοχώρα στον Δήμο Παλαμά της Περιφερειακής Ενότητας Καρδίτσας, καθώς έσπασε το ανάχωμα του ποταμού Καλέντζη, ωστόσο σήμερα το πρωί η στάθμη του ποταμού Καλέντζη υποχώρησε. 

Τα προβλήματα ηλεκτροδότησης που από το πρωί της Τρίτης 11 Ιανουαρίου, απασχολούν πολλές Τοπικές Κοινότητες του ορεινού όγκου, συνεχίζουν να υφίστανται αμείωτα στον Δήμο Αργιθέας, ενώ μειώνονται στο Δήμο Λίμνης Πλαστήρα.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με το Karditsa.Live.Net η χιονόπτωση έχει σταματήσει (πιθανόν θα υπάρξουν ασθενή φαινόμενα για ένα 24ωρο ακόμα) αφήνοντας πάντως "προίκα" αρκετά εκατοστά χιόνι και στους δύο Δήμους και μικρότερα ή μεγαλύτερα προβλήματα κυκλοφορίας.

Κερασιά, Κρυονέρι, Καλύβια Πεζούλας, Πεζούλα και Φυλακτή, ηλεκτροδοτήθηκαν και παραμένουν χωρίς ρεύμα το Νεοχώρι, ο Μπελοκομίτης, η Καρίτσα και το Λαμπερό. 

Το οδικό δίκτυο του Δήμου είναι ανοιχτό, πέρα από το κομμάτι φράγμα - Μπελοκομίτη. Στο κεντρικό οδικό κύκλωμα του Δήμου, τόνισε, δεν χρειάζονται καν αλυσίδες, αλλά για να μπει κάποιος στο εσωτερικό των οικισμών είναι απαραίτητες και απαιτείται προσοχή.

Πλημμυρισμένο είναι μεγάλο τμήμα του χωριού της Υπέρειας Φαρσάλων, το οποίο επλήγη με σφοδρότητα από το πέρασμα της κακοκαιρίας Διομήδης.

Οι δρόμοι της κοινότητας, τα οικόπεδα όπου βρίσκονται σπίτια, όπως και οι γύρω αγροτικές εκτάσεις παραμένουν – το πρωί της Τετάρτης – κάτω από το νερό, ενώ στα θετικά της κατάστασης καταγράφεται το γεγονός πως σήμερα δεν βρέχει.

Πλέον η πλήρης έκταση των ζημιών θα φανεί μόλις τα νερά υποχωρήσουν.

Όσοι από τους κατοίκους θέλουν να κινηθούν στους δρόμους του χωριού, καθώς χθες αποφασίστηκε η προληπτική εκκένωσή του, το κάνουν μεταφερόμενοι με φορτωτή.

Στο μεταξύ, μάχη με το χιονιά στα χωριά της Υπάτης δίνουν τα συνεργεία της Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Λαμιέων.

Η επέλαση του χιονιά συνεχίζεται στη Φθιώτιδα και τις επόμενες ώρες τα χιόνια θα κατέβουν και σε πιο χαμηλά υψόμετρα φτάνοντας σχεδόν έξω από τη Λαμία.

Πολλά από τα ημιορεινά και ορεινά χωριά του Δήμου Λαμιέων έχουν ντυθεί στα λευκά, ενώ τα συνεργεία του Δήμου βρισκονται στους δρόμους δίνοντας μάχη για να παραμείνει το οδικό δίκτυο ανοιχτό και ασφαλές.

«Από νωρίς το πρωί τα μηχανήματα έπιασαν δουλειά στην Καστανιά και συνεχίζουμε σε Περιστέρι και Πύργο Υπάτης.  Παρακαλούνται οι δημότες να αποφύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις γιατί τα καιρικά φαινόμενα θα επιδεινωθούν τις επόμενες ώρες και θα υπάρχει παγετός...», είπε στο LamiaReport ο Αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας Κώστας Ξεφλούδας.

Σοβαρά τα προβλήματα στο Δήμο Μαντουδίου Λίμνης Αγίας Άννας στη Βόρεια Εύβοια από την κακοκαιρία ” Διομήδης”.

Σύμφωνα, με το evima, στην παραλία Φραγκάκη κινδυνεύει σπίτι από την κατολίσθηση λόγω των έντονων βροχοπτώσεων. Υπενθυμίζεται πως νωρίτερα έγινε μια άλλη κατολίσθηση στην ίδια περιοχή και παράλληλα οι ισχυρές βροχοπτώσεις προκαλούν περισσότερα προβλήματα με δρόμους να κλείνουν από πτώσεις δέντρων και υπερχειλίσεις ποταμών.

Ο δήμαρχος Γιώργος Τσαπουρνιώτης είχε επικοινωνία με τον υφυπουργό παρά τω πρωθυπουργό κ. Χρήστο Τριαντόπουλο και του επισήμανε την ανάγκη έγκρισης της μελέτης που έχει καταθέσει ο Δήμος για έργα στην συγκεκριμένη περιοχή.

Στο σημείο επιχειρούν μηχανήματα του Δήμου και μισθωμένα μηχανήματα της περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας παρουσία του αντιπεριφερειάρχη Γιώργου Κελαϊδίτη.

Σε ισχύ παραμένει απαγορευτικό απόπλου από τα λιμάνια του Πειραιά, της Ραφήνας και του Λαυρίου

Προβλήματα έχουν δημιουργηθεί στα περισσότερα ακτοπλοϊκά δρομολόγια, λόγω των ισχυρών ανέμων που πνέουν σε πολλές θαλάσσσιες περιοχές, οι οποίοι, σύμφωνα με την ΕΜΥ, φθάνουν τοπικά στο Αιγαίο τα 9 και στα βόρεια τα 10 μποφόρ.

Σε ισχύ παραμένει απαγορευτικό απόπλου από τα λιμάνια του Πειραιά, της Ραφήνας και του Λαυρίου.

Όσον αφορά τον Αργοσαρωνικό, δεν εκτελούνται τα δρομολόγια των υδροπτέρυγων, ενώ κανονικά γίνονται τα δρομολόγια των πλοίων κλειστού τύπου.

Κλειστές παραμένουν, επίσης, οι γραμμές Αγ. Μαρίνα-Νέα Στύρα, Καβάλα-Πρίνου Θάσου και Αλεξανδρούπολη-Σαμοθράκη.

Οι επιβάτες που πρόκειται να ταξιδέψουν σήμερα, πριν την αναχώρησή τους, καλό θα είναι να επικοινωνούν με τα κατά τόπους λιμεναρχεία και τουριστικά πρακτορεία για αλλαγές ή τροποποιήσεις δρομολογίων σε πολλές ακτοπλοϊκές γραμμές λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών.

Η πρόβλεψη της Χριστίνας Σούζη

Εξασθένηση των φαινομένων αναμένεται από το απόγευμα, σύμφωνα με την πρόβλεψη της Χριστίνας Σούζη.Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι βορειοανατολικοί 6 με 8 μποφόρ και η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 03 έως 07 βαθμούς Κελσίου. Στα δυτικά προβλέπονται λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές τις πρωινές ώρες. 

Στις υπόλοιπες περιοχές της χώρας προβλέπονται νεφώσεις με βροχές και κυρίως στα ανατολικά θαλάσσια και παραθαλάσσια τμήματα σποραδικές καταιγίδες, οι οποίες στις Κυκλάδες, την Κρήτη, τα Δωδεκάνησα και μέχρι το μεσημέρι στη Θεσσαλία, τις Σποράδες και την Εύβοια θα είναι κατά τόπους ισχυρές. 

Χιονοπτώσεις κατά τόπους πυκνές θα σημειωθούν στα ορεινά και ημιορεινά καθώς και σε περιοχές της βόρειας χώρας με χαμηλότερο υψόμετρο. 

Στα δυτικά προβλέπονται λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες με πιθανότητα για τοπικές βροχές τις πρωινές ώρες. Στις υπόλοιπες περιοχές προβλέπονται νεφώσεις με βροχές και κυρίως στα ανατολικά θαλάσσια και παραθαλάσσια τμήματα σποραδικές καταιγίδες, οι οποίες στις Κυκλάδες, την Κρήτη, τα Δωδεκάνησα και μέχρι το μεσημέρι στη Θεσσαλία, τις Σποράδες και την Εύβοια θα είναι κατά τόπους ισχυρές. Χιονοπτώσεις κατά τόπους πυκνές θα σημειωθούν στα ορεινά και ημιορεινά καθώς και σε περιοχές της βόρειας χώρας με χαμηλότερο υψόμετρο. Τα φαινόμενα από το απόγευμα στα βόρεια θα σταματήσουν και στις υπόλοιπες περιοχές θα εξασθενήσουν και θα περιοριστούν στα νότια.
Οι άνεμοι στο Αιγαίο θα πνέουν βορειοανατολικοί 8 με 9 και στα βόρεια τοπικά έως 10 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει αισθητή πτώση και θα κυμανθεί σε χαμηλά επίπεδα. Στα βόρεια ηπειρωτικά δεν θα ξεπεράσει τους 4 με 6, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά τους 7 με 9 και στα νησιά τους 13 με 14 βαθμούς Κελσίου. Κατά τόπους παγετός θα σημειωθεί στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά.

Δείτε live την πορεία του φαινομένου

Πηγή: KarditsaLive.Net, GRTIMES, lamiareport.gr, larissanet.gr, skai.gr