Δήμος Μαλεβιζίου: 94 σπίτια «λάβωσε» η κακοκαιρία - 75 μέχρι τώρα οι επιχειρήσεις

Ο δήμος Μαλεβιζίου έχει ήδη ολοκληρώσει και αποστείλει στην Πολιτική Προστασία της Περιφέρειας Κρήτης τα στοιχεία για τις καταστροφές.

Το "μπαλάκι" στο Υπουργείο Υποδομών, για την άμεση οριοθέτηση των πληγεισών περιοχών από την πρόσφατη φονική κακοκαιρία και εν συνεχεία την έκδοση της ΚΥΑ που θα ορίζει τις λεπτομέρειες για τις αποζημιώσεις και το ποσοστό των επιδοτήσεων για επισκευή των ζημιών σε σπίτια και επιχειρήσεις.

Ο δήμος Μαλεβιζίου έχει ήδη ολοκληρώσει και αποστείλει στην Πολιτική Προστασία της Περιφέρειας Κρήτης τα στοιχεία για τις καταστροφές σε σπίτια εντός διοικητικών ορίων του, από την κακοκαιρία του περασμένου Σαββάτου, κατά την οποία έχασαν τη ζωή τους ένας άνδρας και μία γυναίκα

Η Περιφέρεια Κρήτης, με τη σειρά της, ελέγχει την πληρότητα των φακέλων, ενώ ταυτόχρονα συλλέγει αιτήσεις από τις πληγείσες επιχειρήσεις, που ως χθες έφταναν τις 36. Εν συνεχεία, οι φάκελοι θα αποσταλούν στο Υπουργείο Υποδομών, αναμένοντας πια την Κοινή Υπουργική Απόφαση, για την κρατική αρωγή και την επιδότηση της αποκατάστασης.

Όπως είπε στο Cretalive ο Εντεταλμένος Περιφερειακός Σύμβουλος Πολιτικής προστασίας και ΠΑΜ -ΠΣΕΑ, Γιάννης Λεονταράκης, μέχρι σήμερα οι πληγείσες επιχειρήσεις που είχαν καταγραφεί είναι 75 - 55 καταστήματα και 20 αγροτικές εκμεταλλεύσεις - αλλά ο αριθμός συνεχώς ανεβαίνει καθώς συνεχίζεται η συλλογή των αιτήσεων.

Αναφορικά με τις κατοικίες που επλήγησαν στο δήμο Μαλεβιζίου, η διαδικασία της καταγραφής έχει ολοκληρωθεί και ήδη από χθες τα στοιχεία έχουν αποσταλεί στην Περιφέρεια Κρήτης, προκειμένου αφού σταλούν στο Υπουργείο, να "ξεκλειδώσουν" αποζημιώσεις και επιδοτήσεις επισκευών.

Από την πλευρά του δήμου, από τις πρώτες στιγμές εκκινήθηκε διαδικασία καταγραφής των ζημιών αλλά και στήριξης των πληγέντων για τις πρώτες επείγουσες ανάγκες. Όπως είπε στο Cretalive, ο δήμαρχος Μαλεβιζίου Μενέλαος Μποκέας "ένας μικρός αριθμός οικογενειών, τα σπίτια των οποίων υπέστησαν μεγάλες ζημιές και χρήζουν άμεσης επισκευής, φιλοξενούνται σε ξενοδοχεία, κατόπιν μεσολάβησης του δήμου, ενώ για μια οικογένεια που το σπίτι της καταστράφηκε ολοσχερώς αναζητείται λύση, ενώ προς το παρόν φιλοξενείται από οικεία πρόσωπα". 

Σύμφωνα με τα καταγεγραμμένα στοιχεία, συνολικά 94 σπίτια υπέστησαν σοβαρές ζημιές και χρήζουν επισκευών. Στην Αγία Πελαγία ζημιές υπέστησαν 42 σπίτια, εκ των οποίων τα 17 είναι α' κατοικία. Στο Παλαιόκαστρο επλήγησαν από την κακοκαιρία 44 σπίτια, εκ των οποίων τα 34 είναι α' κατοικία και στο Γάζι 8 σπίτια - τα 7 εξ αυτών είναι α' κατοικία - υπέστησαν σοβαρές ζημιές από την κακοκαιρία του περασμένου Σαββάτου.

Αυτό που έχουν να περιμένουν, πια, οι πλημμυροπαθείς είναι η ΚΥΑ που θα ορίζει τα ποσοστά της επιδότησης για τις ζημιές σε σπίτια και επιχειρήσεις αλλά και το "άνοιγμα" της πλατφόρμας μέσω της οποίας θα κατατίθενται οι αιτήσεις.

Οι πρώτες χρηματοδοτήσεις για την αποκατάσταση των πληγεισών περιοχών προς το Δήμο Μαλεβιζίου

Με βάση τις δεσμεύσεις που δόθηκαν από το κυβερνητικό κλιμάκιο στο Δημαρχείο Μαλεβιζίου την Κυριακή 16 Οκτωβρίου ήδη έχουν εγκριθεί για το Δήμο Μαλεβιζίου οι πρώτες χρηματοδοτήσεις για την άμεση αποκατάσταση των ζημιών στις πληγείσες περιοχές και συγκεκριμένα:

- 400.000 ευρώ με απόφαση του Αναπληρωτή Υπουργού Εσωτερικών Στέλιου Πέτσα για την αντιμετώπιση των πρώτων αναγκών αποκατάστασης των καταστροφών που προκάλεσε η πρόσφατη κακοκαιρία.

- 200.000 από το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής με απόφαση του Γενικού Γραμματέα Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής Μανώλη Κουτουλάκη προς τη ΔΕΥΑ Μαλεβιζίου για την αποκατάσταση ζημιών των υδρευτικών υποδομών/δικτύων ύδρευσης περιοχής αρμοδιότητάς της από την κακοκαιρία της 15ης Οκτωβρίου 2022, που έπληξε την ευρύτερη περιοχή.

- 37.200 ευρώ από το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, με απόφαση του Γενικού Γραμματέα Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής Μανώλη Κουτουλάκη για την πρόσληψη Ειδικού Συμβούλου στη ΔΕΥΑ Μαλεβιζίου για την καταγραφή των ζημιών και την συγκρότηση τεχνικών δελτίων αποκατάστασης. 

- Συνεργεία του Δήμου Μαλεβιζίου, εθελοντές αλλά και ιδιωτικά συνεργεία που έχουν μισθωθεί από το Δήμο συνεχίζουν τις εργασίες αποκατάστασης των ζημιών στις περιοχές που επλήγησαν καθώς και του καθαρισμού επιχειρήσεων και οικιών από λάσπες και φερτά υλικά. 

Πηγή: skai.gr