Η απειλή της μετάλλαξης Δέλτα – Ποια προνόμια έρχονται για τους εμβολιασμένους

Έκκληση σε όσους δεν έχουν ακόμη εμβολιαστεί να το πράξουν, απευθύνουν οι ειδικοί αλλά και η κυβέρνηση, καθώς η νέα, ιδιαίτερα μεταδοτική, μετάλλαξη Δέλτα εξαπλώνεται συνεχώς στην Ευρώπη. Σύμφωνα με τα υπολογιστικά μοντέλα, η εν λόγω μετάλλαξη θα γίνει κυρίαρχη στην Ευρώπη μέσα στον Αύγουστο. 

Στην Ελλάδα έχουν ταυτοποιηθεί τουλάχιστον 29 κρούσματα της μετάλλαξης Δέλτα, με την Κρήτη, την Αττική και την Κόρινθο να βρίσκονται στο μικροσκόπιο των αρχών.

Οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι οι ανεμβολίαστοι είναι αυτοί που κινδυνεύουν περισσότερο.

Χαρακτηριστική η τοποθέτηση του καθηγητή Κωνσταντίνου Συρίγου ο οποίος είναι διευθυντής της Γ’ παθολογικής κλινικής στο νοσοκομείο Σωτηρία. Μιλώντας στον ΣΚΑΪ εξήγησε ότι οι εμβολιασμένοι είτε δεν θα νοσήσουν γιατί σε ένα μεγάλο ποσοστό καλύπτονται από τον εμβολιασμό ή θα νοσήσουν ήπια.

«Είναι αρκετά ασφαλείς όσοι έχουν εμβολιαστεί. Νοσούν ελαφρά σίγουρα. Σίγουρα δεν χρειάζονται εντατική και δεν καταλήγουν και ακόμα δεν είμαστε σίγουροι για το να μεταδίδουν τον ιό» τόνισε. 

Έρχονται προνόμια

Προκειμένου να ενθαρρύνει ακόμα περισσότερους πολίτες και κυρίως τους νέους να εμβολιαστούν κατά του κορωνοϊού η κυβέρνηση ετοιμάζει νέα καμπάνια υπέρ των εμβολίων. Επίσης ο ίδιος ο πρωθυπουργός προανήγγειλε από τις Βρυξέλλες, ανακοινώσεις μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα με προνόμια για τους πλήρως εμβολιασμένους.

Ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης δήλωσε στο Mega ότι την προσεχή Δευτέρα θα γίνουν ανακοινώσεις που θα αφορούν τους κλειστούς χώρους, καθώς οι εμβολιασμένοι θα μπορούν να κινούνται πιο ελεύθερα σε περισσότερους χώρους ιδιαίτερα το χειμώνα.

Ήδη από τη Δευτέρα 28 Ιουνίου,  απαλλάσσονται οι  πλήρως εμβολιασμένοι από την υποχρέωση της διενέργειας self test τόσο για τους χώρους εργασίας όσο και για τα γυμναστήρια. 

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ΣΚΑΪ, τα άλλα προνόμια που θα ανακοινωθούν για τους πλήρως εμβολιασμένους θα είναι: 

- η  ελεύθερη πρόσβαση σε πολιτιστικά γεγονότα και αθλητικούς χώρους 

 - αλλά και η πρόσβαση στους εσωτερικούς  χώρους καταστημάτων.

Πηγή: skai.gr