Γαβράς για ηχογραφήσεις Eurogroup: Εξεπλάγην από το ρατσισμό, μας έλεγαν...

Έκπληκτος τις ηχογραφήσεις των συνεδριάσεων του Eurogroup του 2015 που του έδωσε να ακούσει ο Γιάνης Βαρουφάκης δηλώνει ο διεθνούς φήμης σκηνοθέτης Κώστας Γαβράς, αποκαλύπτοντας στον Ελεύθερο Τύπο, μέρος του περιεχομένου τους.

Ο ομογενής σκηνοθέτης αναφέρει χαρακτηριστικά πως «από τις ηχογραφήσεις έμεινα έκπληκτος. Υπήρχε τρομερός ρατσισμός εκεί μέσα για τους Έλληνες. Έλεγαν ότι ''είσαστε τα τζιτζίκια που τραγουδάνε, ενώ εμείς σας πληρώνουμε''. Ότι ‘’δεν δουλεύετε, ότι έχετε τεράστιους μισθούς και συντάξεις’’. Δεν ένιωσα μόνο ότι υποτιμούν τους Έλληνες, αλλά ότι τρέφουν μεγάλο ρατσισμό. Γι’ αυτό έβαλα έναν υπουργό στην ταινία να γράφει PIGS στις σημειώσεις του για τις χώρες της Νότιας Ευρώπης». 

Το χειρότερο που άκουσα, βέβαια, προσθέτει ο Κώστας Γαβράς, ήρθε λίγο αργότερα από τον (σ.σ τότε) πρόεδρο του Εurogroup, τον Γερούν Ντάισελμπλουμ, που έλεγε ότι "οι Έλληνες τα έφαγαν στις γυναίκες και τα ποτά". Βλακώδης δήλωση, που δείχνει βαθύ ρατσισμό.

«Αυτό που εγώ ήθελα να δείξω με την ταινία είναι ότι η Ευρώπη φέρεται πολύ άσχημα και συνεχίζει να φέρεται έτσι. Είναι καταστροφική πλέον η κατάσταση. Η Ευρώπη φέρθηκε πάρα πολύ άσχημα σε έναν λαό για να υποστηρίξει το χρήμα, το ευρώ. Άφησε το λαό να υποφέρει επί χρόνια, όχι για λίγες ημέρες και αυτό είναι βαθιά απαράδεκτο για μένα» τονίζει ο κ. Γαβράς.  


«Ο Τσίπρας άλλα έλεγε, άλλα έπραξε»

Ο σκηνοθέτης σημειώνει δε ότι «αυτό που είναι περίεργο με τον Τσίπρα είναι ότι οι πράξεις του ήταν νομιμοποιημένες από το λαό και τη Βουλή, αλλά από ηθικής άποψης δεν ήταν σωστός. Γιατί άλλα έλεγε και άλλα έπραξε, ή δέχθηκε να του επιβληθούν τα αντίθετα από αυτά που έλεγε. Είναι πολύ δύσκολο να καταλήξω σε μια άποψη για το πρόσωπό του. Το αποτέλεσμα μετράει όμως, και το αποτέλεσμα είναι ότι έχασε τις εκλογές» και συνεχίζει: 

«Ο λαός έχει πάντα δίκιο ακόμα και όταν κάνει λάθος. Αυτή είναι η δημοκρατία. Ελπίζω ο κύριος Μητσοτάκης να βελτιώσει τη ζωή του ελληνικού λαού γιατί δεν μπορεί να συνεχισθεί αυτή η κατάσταση. Και να σταματήσουν να φεύγουν νέα παιδιά για το εξωτερικό, που για μένα είναι το χειρότερο. Αυτά τα παιδιά είναι ο πλούτος μας».

«Φυσικά με απογοήτευσε η Αριστερά»

Ερωτηθείς εξάλλου για την Αριστερά αναφέρει: «Φυσικά και με απογοήτευσε η Αριστερά. Η Αριστερά απογοήτευσε και στο Παρίσι και παντού. Γιατί; Γιατί οι μέθοδοι πάλης που χρησιμοποιεί για να αλλάξουν τα πράγματα είναι ξεπερασμένες. Πρέπει να βρεθεί κάτι καινούργιο. Η ιδεολογία της Αριστεράς είναι πάντα η ίδια και δεν αλλάζει, αλλά οι άνθρωποι που θέλουν να λέγονται αριστεροί πρέπει να αλλάξουν και ιδίως να αλλάξουν τον τρόπο που σκέφτονται και πράττουν. Αυτό δεν έχει γίνει ακόμα».

«Δείτε πρώτα το φιλμ»

Για τις αντιδράσεις κατά της ταινίας ο κ. Γαβράς σχολιάζει ότι «πιστεύω ότι είναι λίγο επιπόλαιο να έχει κάποιος αρνητικές αντιδράσεις πριν δει το φιλμ. Είναι ελαφριά προσέγγιση αυτή. Ίσως επειδή υπάρχει μίσος για τον Βαρουφάκη. Όχι απλά διαφωνία με αυτά που λέει και κάνει. Υπάρχει μίσος γι’ αυτόν. Γενικά ακραίες θέσεις για το πρόσωπό του.

Το φιλμ θα κυκλοφορήσει στις ελληνικές αίθουσες στις 3 Οκτωβρίου από την εταιρεία διανομής Odeon.

Πηγή: skai.gr