Πύρινα μέτωπα σε Θάσο, Μεσσηνία και Κορυδαλλό – Όλες οι εξελίξεις

Μάχη με τις φλόγες σε πολλαπλά μέτωπα. Ενισχύονται οι πυροσβεστικές δυνάμεις στη Θάσο. Νέα φωτιά στον Κορυδαλλό. Η εικόνα στα μέτωπα της Μεσσηνίας και της Φθιώτιδας 

Δύσκολη ημέρα και σήμερα για την πυροσβεστική, καθώς δίνει μάχη σε πολλαπλά μέτωπα για να θέσει υπό έλεγχο φωτιές που έχουν ξεσπάσει σε Θάσο, Μεσσηνία και Κορυδαλό.

Στη Θάσο η πυρκαγιά κατακαίει από χθες πυκνό δάσος στην περιοχή Σκάλα Ποταμιάς. Το πρωί δόθηκε εντολή εκκένωσης από το 112 για τα Κοίνυρα, για προληπτικούς λογούς.

Φωτιά στην Θάσο

Οι εναέριες και επίγειες δυνάμεις πυρόσβεσης έχουν ενισχυθεί. Αυτή την ώρα στο νησί επιχειρούν 185 πυροσβέστες με 15 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 38 οχήματα. Από αέριος επιχειρούν περιοδικά οχτώ αεροσκάφη και έξι ελικόπτερα, εκ των οποίων το ένα ελικόπτερο για εναέριο συντονισμό.

Στο έργο κατάσβεσης της πυρκαγιάς, σημαντική είναι η συνδρομή του ΓΕΕΘΑ με δύο ελικόπτερα και τρία μηχανήματα έργου, όπως επίσης η συνδρομή πολλών εθελοντών πυροσβεστών, εθελοντικών ομάδων Πολιτικής Προστασίας, καθώς και υδροφόρες, μηχανήματα έργου του δήμου Θάσου και της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης.

Είναι σημαντικό το γεγονός ότι στο νησί, από το πρωί και μέχρι αυτή την ώρα δεν πνέουν ισχυροί άνεμοι, οπότε διευκολύνεται το έργο των δυνάμεων πυρόσβεσης.

Ο πρόεδρος της Ένωσης Αξιωματικών του Πυροσβεστικού Σώματος Κώστας Τσίγκας, τόνισε στον ΣΚΑΪ ότι αυτή τη στιγμή ο καιρός είναι σύμμαχος των προσπαθειών πυρόσβεσης και η φωτιά είναι στάσιμη.

Αισιόδοξος ότι η φωτιά θα τεθεί υπό έλεγχο εντός της ημέρας, εμφανίστηκε και ο αντιδήμαρχος Θασου Στράτος Πυρήνας.

Μηχανήματα του Στρατού στη μάχη κατάσβεσης της πυρκαγιάς

Τις τελευταίες ώρες οχήματα του Στρατού και μηχανήματα διάνοιξης δρόμων βοηθούν στο έργο της κατάσβεσης της πυρκαγιάς, βοηθώντας τα πεζοπόρα τμήματα να προσεγγίσουν μέσα στη δύσβατη όσο πιο κοντά γίνεται στα μέτωπα της φωτιάς. Μέχρι στιγμής η φωτιά έχει καταστρέψει ένα συμπαγές πευκόδασος, καθώς καίει προς το μεγαλύτερο βουνό του νησιού το Υψάριο.

Νωρίτερα το μεσημέρι σε δηλώσεις του ο προϊστάμενος της Πολιτιστικής Προστασίας της Π.Ε. Καβάλας, Σταύρος Κιβράκης είχε εκφράσει την αισιοδοξία ότι η φωτιά θα τεθεί υπό έλεγχο πριν από τη δύση του ηλίου. Από τη μεριά του ο περιφερειάρχης, ΑΜΘ Χρήστος Μέτιος είχε δηλώσει το μεσημέρι συγκρατημένα αισιόδοξος για την τελική έκβαση, δηλώνοντας, ωστόσο, πως η κατάσταση είναι δύσκολη και έχει ζητηθεί ενίσχυση των επίγειων και εναέριων μέσων πυρόσβεσης.

Την ίδια ώρα το Κεντρικό Λιμεναρχείο Καβάλας εξέδωσε απόφαση για απαγόρευση κολύμβησης, διέλευσης σκαφών, ψυχαγωγικής δραστηριότητας και αλιείας σε συγκεκριμένες θαλάσσιες περιοχές του νησιού, προκειμένου να γίνεται απρόσκοπτα και με ασφάλεια η υδροληψία από τα εναέρια πυροσβεστικά μέσα τα οποία επιχειρούν για την κατάσβεση της φωτιάς.

Η απαγόρευση της διέλευσης σκαφών, καθώς και κάθε αλιευτική-ψυχαγωγική δραστηριότητα (επαγγελματική-ερασιτεχνική) και η κολύμβηση έχει ισχύ από τις δώδεκα σήμερα το μεσημέρι και μέχρι νεωτέρας.

Καλύτερη εικόνα στο μέτωπο στο Πανιπέρι Μεσσηνίας

Καλύτερη εικόνα παρουσιάζει το πύρινο μέτωπο στη Μεσσηνία, στο Πανιπέρι στην περιοχή Χανδρινός, σε δύσβατη αγροτοδασική έκταση. 

Επιχειρούν 40 πυροσβέστες και 12 οχήματα, 2 πεζοπόρα τμήματα, 2 αεροσκάφη και 2 ελικόπτερα.

Υπό μερικό έλεγχο η φωτιά και στον Κορυδαλλό

Υπό μερικό έλεγχο η νέα φωτιά που ξέσπασε στον Κορυδαλλό στην οδό Σταθοπούλου, κοντά στο όρος Αιγάλεω. Η φωτιά καίει σε χαμηλή βλάστηση, ενώ άμεσα κινητοποιήθηκαν οι δυνάμεις της πυροσβεστικής.

Στο σημείο επιχειρούν 36 πυροσβέστες με 11 οχήματα, ένα πεζοπόρο τμήμα και από αέρος ένα ελικόπτερο.

Υπό μερικό έλεγχο η φωτιά στη Φθιώτιδα

Υπό μερικό έλεγχο τέθηκε πυρκαγιά που ξέσπασε το πρωί στην Καρυά Φθιώτιδας.

Συμφώνα με ενημέρωση από την Πυροσβεστική το τελευταίο 24ωρο, μέχρι τις 7 το πρωί  ξέσπασαν 130 πυρκαγιές σε όλη η επικράτεια.

Πηγή: skai.gr