Σε εξέλιξη μεγάλη φωτιά στο Σχίνο Κορινθίας-Εκκενώθηκαν οικισμοί (ΦΩΤΟ-VIDS)

Στην προληπτική εκκένωση οικισμών προχώρησαν αργά τη νύχτα οι αρχές, σύμφωνα με την Πυροσβεστική, λόγω της πυρκαγιάς που καίει δασική έκταση στην περιοχή του Σχίνου.

Μιλώντας τις πρώτες πρωινές ώρες στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ και την εκπομπή «Καλημέρα», ο εκπρόσωπος Τύπου Πυροσβεστικής, κ. Βαθρακογιάννης, είπε ότι είναι σε πλήρη εξέλιξη η φωτιά αυτή τη στιγμή.

Για την κατάσβεση κινητοποιήθηκαν δυνάμεις της Πυροσβεστικής από Πελοπόννησο, Αττική και Στερά Ελλάδα και στη συνέχεια ενισχύθηκαν. Στο σημείο της φωτιάς όπως είπε, επιχειρούν 166 πυροσβέστες με 7 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 54 οχήματα, το μηχανοκίνητο ειδικό τμήμα πυροσβεστικών επιχειρήσεων και εθελοντές πυροσβέστες καθώς και η τοπική αυτοδιοίκηση.

Τα αεροσκάφη επίσης συνδράμουν στη κατάσβεση όπως και ένα ελικόπτερο. Η μεγάλη φωτιά εξελίσσεται στα Γεράνεια Όρη, σε δασική πευκόφυτη περιοχή με πυκνή βλάστηση.

Μέχρι στιγμής έχουν εκκενωθεί πέντε χωριά, Σχίνος, Αγία Σωτήρα, Βαμβακιές, Μαυρολίμνη, Μάζι και δύο μονές Αγ. Ιωάννη Μακρινού και Αγίας Παρασκευής. Όπως είπε ο κ. Βαθρακογιάννης, δεν κινδύνεψαν ανθρώπινες ζωές και δεν υπάρχουν πληροφορίες ότι κάηκαν σπίτια μέχρι αυτή την ώρα ενώ οι εκκενώσεις έγιναν για προληπτικούς λόγους.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΣΚΑΪ η φωτιά ξεκίνησε από σημείο που υπάρχουν ελαιόδεντρα, με τη φωτιά να παίρνει διαστάσεις λόγω των ισχυρών ανέμων οι οποίοι τα ξημερώματα έφταναν και τα 7 μποφόρ.

Νωρίτερα τα ξημερώματα, υπήρξαν πληροφορίες για φθορές σε τουλάχιστον τρεις κατοικίες όπως ανέφεραν κάτοικοι της περιοχής.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο Δήμαρχος Λουτρακίου τόνισε πως η φωτιά κατευθύνεται προς το Αλεποχώρι ενώ τα πρώτα αεροπλάνα απογειώθηκαν για να συνδράμουν στη κατάσβεση. Ο Δήμαρχος Λουτρακίου είπε πως έχουν καεί 2-3 σπίτια αλλά δεν κινδύνεψαν ανθρώπινες ζωές ενώ ορισμένοι κάτοικοι έφυγαν για την Αθήνα. Τα σπίτια που κάηκαν είναι στο Σχίνο όπου και ξεκίνησε η εστία της φωτιάς. Υπογράμμισε ότι δεν μπορεί να πει ακόμη για το ακριβές σημείο που ξεκίνησε η πυρκαγιά, ενώ το σημείο της φωτιάς δεν είχε καεί ποτέ στο παρελθόν.

Νύχτα τρόμου

Λιγο μετά τα μεσάνυχτα οι αρχές προχώρησαν στην προληπτική εκκένωση των οικισμών Σχίνος και Αγία Σωτήρα. Περίπου στις 02:30 τα ξημερώματα και ενώ η φωτία είχε πάρει κατευθυνσή προς τις Βαμβακές, η Πυροσβεστική ενημέρωσε οτι ενδέχεται να προχωρήσουν στην εκκένωση ενός ακόμα οικισμού, εφ όσον χρειαστεί.

Στην περιοχή πνέουν βορειοδυτικοί άνεμοι μέτριας έντασης, αλλά με ισχυρές ριπές, ενώ το μέτωπο της φωτιάς έχει νοτιοανατολική εξέλιξη, πάντα σύμφωνα με την Πυροσβεστική.

Εξακολουθούν να επιχειρούν περίπου 166 πυροσβέστες με 28 οχήματα, δυο πεζοπόρα τμήματα και το μηχανοκίνητο ειδικό τμήμα.

Tην επιχείρηση της κατάσβεσης δυσχεραίνει ο ισχυρός άνεμος που πνέει στην περιοχή και το γεγονός πως το σκοτάδι δεν επιτρέπει στα εναέρια μέσα να δράσουν.

Το έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων συνδράμουν υδροφόρα οχήματα της τοπικής αυτοδιοίκησης και εθελοντές πυροσβέστες.

 

Με εντολή του αρχηγού του Πυροσβεστικού Σώματος αντιστράτηγου Στέφανου Κολοκούρη έχει μεταβεί στην περιοχή Σχίνο Λουτρακίου ο υπαρχηγός του Σώματος, ο αντιστράτηγος Ιάκωβος Κλεφτοσπύρος, ο οποίος ανέλαβε να συντονίσει τις δυνάμεις που επιχειρούν για να κατασβεστεί η δασική πυρκαγιά.

Παράλληλα, κλιμάκιο της διεύθυνσης αντιμετώπισης εγκλημάτων εμπρησμού μεταβαίνει στο Σχίνο, με σκοπό να ερευνήσει τα αίτια που προκάλεσαν τη φωτιά.

Έχουν καεί δύο παραθεριστικές οικίες, σύμφωνα με τον Γιώργο Γκιώνη, τον δήμαρχο Λουτρακίου καθώς όλη η περιοχή είναι πευκόφυτη ενώ υπάρχει φόβος μήπως η φωτιά πάει προς το βουνό καθώς δεν υπάρχουν εναέρια μέσα λόγω νύχτας. Η κυκλοφορία των οχημάτων έχει διακοπεί στη διασταύρωση Αλεποχωρίου, στο ρεύμα προς Σχίνο.

 

 

ΦΩΤΟ: loutrakiblog/korinthostv