Σάρωσε η πύρινη λαίλαπα στον Κουβαρά: Η φωτιά κάλυψε 12 χιλιόμετρα σε δύο ώρες

Καλύτερη η εικόνα στη φωτιά στην Ανατολική Αττική - Απεγκλώβισε πολίτες η πυροσβεστική - Εκκενώθηκαν οικισμοί

Δώδεκα χιλιόμετρα μέσα σε μόλις δύο ώρες κάλυψε η φωτιά που ξέσπασε λίγο πριν από τη μία το μεσημέρι στην περιοχή του Κουβαρά, όπως είπε ο εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής, Γιάννης Αρτοποιός στη δεύτερη έκτακτη ενημέρωση για την κατάσταση στα πύρινα μέτωπα. Παράλληλα, ο κ.Αρτοποιός έκανε γνωστό ότι έχει ήδη προσαχθεί ένα άτομο, αλλοδαπός, ως ύποπτος για την πρόκληση της μεγάλης πυρκαγιάς στην Ανατολική Αττική. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες πρόκειται για έναν 32χρονο από τη Ρουμανία. Λίγη ώρα αργότερα, ο Ρουμάνος αφέθηκε ελεύθερος.

Οι φλόγες έχουν κάψει και έχουν προκαλέσει ζημιές σε άγνωστο αριθμό σπιτιών και εγκαταστάσεων, ενώ από την Πολιτική Προστασία δόθηκε εντολή εκκένωσης οικισμών. 

Λίγη ώρα μετά το ξέσπασμα της φωτιά στην Ανατολική Αττική που προκάλεσε εφιαλτική κατάσταση, άλλη μία πυρκαγιά, στην περιοχή του Λουτρακίου έθεσε σε συναγερμό τις πυροσβεστικές δυνάμεις, ενώ και σ' αυτή την περίπτωση χιλιάδες άνθρωποι κλήθηκαν να απομακρυνθούν από τα σπίτι τους. Οι φλόγες στην περιοχή του Λουτρακίου μαίνονται ανεξέλεγκτες, ενώ λίγο πριν από τις 6.30 το απόγευμα, μήνυμα από το 112 εστάλη και στους κατοίκους των Δερβενοχωρίων, όπου στο Πάνακτο ξέσπασε νέα πυρκαγιά που καίει δασική έκταση. 

Καλύτερη η εικόνα στη φωτιά στην Ανατολική Αττική

Όπως είπε, ο κ. Αρτοποιός, αναφορικά με την πυρκαγιά στην περιοχή του Νέου Κουβαρά «η κατάσταση παρουσιάζεται πολύ βελτιωμένη ενώ ενισχύθηκαν οι δυνάμεις και επιχειρούν συνολικά 210 πυροσβέστες με 10 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων 68 οχήματα τα οποία διαχειρίζεται το επιτόπιο κινητό επιχειρησιακό κέντρο ‘'Όλυμπος'' ενώ από αέρος επιχειρούν 10 αεροσκάφη, 6 ελικόπτερα εκ των οποίων το ένα για εναέριο συντονισμό».

Η φωτιά στο Λαγονήσι

Λαγονησι

Όπως επισήμανε, τέσσερις μεγάλες δασικές πυρκαγιές μαίνονται, εκ των οποίων 2 στην Αττική, σε Νέο Κουβαρά και Δερβενοχώρια καθώς και στην Καλλιθέα Λουτρακίου και στο Καπαρέλλι Βοιωτίας. Παράλληλα, όπως τόνισε ο κ. Αρτοποιός, η πυρκαγιά από την έναρξή της εξαιτίας των ισχυρών ανέμων κάλυψε 12 χιλιόμετρα σε 2 ώρες έγινε απειλητική προκαλώντας υλικές ζημιές γι αυτό για προληπτικούς λόγους εκδόθηκαν 5 μηνύματα από το 112 προειδοποιώντας τους κατοίκους για την εξέλιξη της πυρκαγιάς και για την προληπτική απομάκρυνσή τους προς ασφαλή προορισμό. Μάλιστα, όπως προσέθεσε, σε αρκετές περιπτώσεις οι πυροσβέστες απεγκλώβισαν κατοίκους και τους μετέφεραν σε ασφαλή σημεία. Ακόμη, το ΓΕΕΘΑ έχει διαθέσει προσωπικό 20 ατόμων ως πεζοπόρα τμήματα και το λιμενικό σώμα 4 φουσκωτά και με τη βοήθεια 2 ακόμη αλιευτικών περιπολούν στην ακτογραμμή της Παλαιάς Φώκαιας για ενδεχόμενη επέμβασή τους. Μεγάλος είναι και ο αριθμός των εθελοντών πυροσβεστών και των εθελοντικών ομάδων που επιχειρούν. Ταυτόχρονα ισχυρές δυνάμεις έχει διαθέσει και η ελληνική αστυνομία και το ΕΚΑΒ ενώ η Περιφέρεια Αττικής έχει διαθέσει μεγάλο αριθμό υδροφόρων οχημάτων.

Καλύτερη εικόνα παρουσιάζει η μεγάλη πυρκαγιά που ξέσπασε λίγο πριν από τη μία το μεσημέρι στην περιοχή του Κουβαρά 

Οι ισχυροί άνεμοι σπρώχνουν τη φωτιά προς τον οικιστικό ιστό, όπου στο Λαγονήσι, ψηλά στο βουνό, οι φλόγες έχουν φτάσει στα σπίτια και έχουν προκαλέσει ζημιές.

Προσπάθεια κατάσβεσης της πυρκαγιάς

Η κατάσταση στοι Λαγονήσι νωρίτερα ήταν εξαιρετικά δύσκολη, με το υπουργείο Πολιτικής Προστασίας να στέλνει νέο μήνυμα 112 στους κατοίκους του Λαγονησίου, τους οποίους καλούσαν να εκκενώσουν προς την Αθήνα.

112

Όπως είπε νωρίτερα, κατά την πρώτη έκτακτη ενημέρωση,  ο εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής Γιάννης Αρτοποιός, δίνεται εντολή προληπτικής εκκένωσης για Λαγονήσι, Σαρωνίδα και Ανάβυσσο, προς την Παλαιά Φώκαια, ενώ νωρίτερα εκκενώθηκαν οι οικισμοί Πέτα, Χελώνι, Μελισσουργός, Τραμπουριά. Όπως είπε στον Σκάι 100,3 ο πρόεδρος της κοινότητας Καλυβίων Χρ. Ράπτης, αυτή την ώρα (15.30 το μεσημέρι) οι φλόγες είναι στις αυλές των σπιτιών στον οικισμό Τραμπουριά. 

Δείτε live τις προσπάθειες κατάσβεσης: 

Δείτε βίντεο απο σπίτι που παραδόθηκε στις φλόγες, στο Λαγονήσι: 

Η πυρκαγιά από το Λαγονήσι

Εκκένωση Πέτα

Στην περιοχή που ξέσπασε η φωτιά βρίσκεται και το μοναστήρι της Αγίας Σκέπης, το οποίο εκκενώθηκε.

Οι πυροσβεστικές δυνάμεις ενισχύονται διαρκώς: Συνολικά επιχειρούν συνεχώς 150 πυροσβέστες με 6 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, συμπεριλαμβανομένων 31 Ρουμάνων πυροσβεστών, 40 πυροσβεστικά υδροφόρα οχήματα ενώ από αέρος επιχειρούν 7 αεροσκάφη και 4 ελικόπτερα εκ των οποίων το ένα για ένα εναέριο συντονισμό. Επιπρόσθετα οι εθελοντές του Πυροσβεστικού Σώματος αλλά και οι εθελοντικές ομάδες Πολιτικής Προστασίας διαθέτουν μεγάλο αριθμό υδροφόρων οχημάτων στην περιοχή της πυρκαγιάς. Ομοίως και η Περιφέρεια Αττικής.

Τέλος, σύμφωνα με ενημέρωση απο την αστυνομία, έχει διακοπεί η κυκλοφορία των οχημάτων στη λεωφόρο Λαυρίου, από τη λεωφόρο Σουνίου έως την επαρχιακή οδό Κουβαρά και στα δύο ρεύμα κυκλοφορίας.

Στην περιοχή πλέουν ισχυροί άνεμοι -στα 7 μποφόρ- που δυσχαιρένουν την προσπάθεια των πυροσβεστών. Η φωτιά κινείται προς το Πάνειο Όρος. Σύμφωνα με τη μετεωρολόγο του Σκάι, Χριστίνα Σούζη, οι άνεμοι είναι βοριάδες, έντασης 6-7 μποφόρ και δεν αναμένεται να κοπάσουν έως αργά το απόγευμα. 

Παράλληλα, ο δήμος Σαρωνικού εξέδωσε ανακοίνωση για όσους αντιμετωπίζουν αναπνευστικά προβλήματα να επικοινωνήσουν με το τηλεφωνικό κέντρο του δήμου.

Σαρωνικος

Στην πυρκαγιά που εξελίσσεται στην Κερατέα, αναφέρθηκε μιλώντας στην ΕΡΤ ο Γιάννης Αρτοποιός, εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής, λέγοντας: «Μια δύσκολη αγροτοδασική πυρκαγιά η οποία καίει χαμηλή βλάστηση στην περιοχή του Κουβαρά. Συγκεκριμένα Πέτα – Κουβαρά μπορούμε να πούμε και έχει εκδοθεί γι’ αυτό τον σκοπό ένα προειδοποιητικό μήνυμα από το 112. Συγκεκριμένα στις 13.15μμ και αφορά την ύπαρξη δασικής πυρκαγιάς. Η πυρκαγιά αυτή τη στιγμή καθοδηγούμενη από ισχυρά ρεύματα ανέμων εντάσεως 6 και 7 μποφόρ, έχει γίνει κλιμάκωση δυνάμεων».

Οι δυνάμεις πυρόσβεσης ενισχύονται συνεχώς, ενώ πριν από λίγο έγινε γνωστό ότι θα πάνε στο πύρινο μέτωπο και οι Ρουμάνοι πυροσβέστες που βρίσκονται από τις αρχές της αντιπυρικής περιόδου στην Ελλάδα. 

Όπως είπε στον Σκάι 100,3 ο πρώην δήμαρχος Σαρωνικού Πέτρος Φιλίππου η φωτιά μαίνεται προς την περιοχή των Καλυβίων, που είχε αναδασωθεί τα προηγούμενα χρόνια, ενώ επισήμανε ότι οι άνεμοι είναι πολλοί ισχυροί. «Αυτή η φωτιά δεν πιάνεται», είπε χαρακτηριστικά. Πρόσθεσε, ότι σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες η φωτιά ξέσπασε από το δίκτυο της ηλεκτροδότησης.

Ο αντιδήμαρχος Σαρωνικού, Θανάσης Μακροδημήτρης είπε στον Σκάι 100,3 ότι η φωτιά έχει ξεφύγει, οι δυνάμεις είναι μεν πολλές, αλλά δίνεται μάχη να μην περάσει η φωτιά προς το Λαγονήσι. 

Λίγο νωρίτερα, ξέσπασε φωτιά και στο Κάτω Σούλι Μαραθώνα, με την πυροσβεστική να δίνει μάχη και εκεί για να περιορίσει την καταστροφή. 

Κουβαρας

Κουβαράς

Κουβαράς

ΠΗΓΗ ΦΩΤΟ: Facebook/ Πυρκαγιά ενημέρωση

Πηγή: skai.gr