Φωτιά στην Πεντέλη: Μεταξύ Διώνης και Δασαμαρίου το κύριο μέτωπο - 14 τα ενεργά μέτωπα - Δείτε χάρτη

Στη βόρεια βορειοδυτική και δυτική πλευρά της περιμέτρου της φωτιάς, η κατάσταση βελτιώνεται και δεν υπάρχει ενεργό μέτωπο. 

Μεταξύ Διώνης και Δασαμαρίου βρίσκεται το κύριο μέτωπο της φωτιάς, σύμφωνα με την νεότερη ενημέρωση από την Πυροσβεστική. 

Νέο χάρτη με όλα τα ενεργά μέτωπα έδωσε στη δημοσιότητα ο εκπρόσωπος του Πυροσβεστικού Σώματος Γιάννης Αρτοποιός στο πλαίσιο της ενημέρωσης για τη φωτιά στην Πεντέλη. 

Τα ενεργά μέτωπα είναι 14. Ανατολικά, στα όρια των περιοχών Διώνη και Δασαμάρι, ένα μικρό μέτωπο εξελίσσεται δυτικά από το Ντράφι, διάσπαρτες εστίες υπάρχουν στην Ανθούσα, ενώ υπάρχουν δυνάμεις κατά μήκος της Λεωφόρου Μαραθώνος.

Ανατολικά, στα όρια των περιοχών Διώνη και Δασαμάρι, έως και τη Λεωφόρο Μαραθώνος, υπάρχει ενεργό μέτωπο που απεικονίζεται στο χάρτη.

Για τον περιορισμό του, επιχειρούν ισχυρότατες πυροσβεστικές δυνάμεις. Ένα μικρό μέτωπο, εξελίσσεται δυτικά του οικισμού Ντράφι και αντιμετωπίζουμε διάσπαρτες εστίες στην περιοχή της Ανθούσας. Δυνάμεις έχουν αναπτυχθεί και κατά μήκος της Λεωφόρου Μαραθώνος για τον περιορισμό της πυρκαγιάς στο βόρειο τμήμα της.

Στη βόρεια βορειοδυτική και δυτική πλευρά της περιμέτρου της φωτιάς, η κατάσταση βελτιώνεται και δεν υπάρχει ενεργό μέτωπο. 

Επιχειρούν 485 πυροσβέστες, με 28 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 120 οχήματα. Στο πεδίο παραμένουν και οι Ρουμάνοι πυροσβέστες. Το κινητό επιχειρησιακό κέντρο ΟΛΥΜΠΟΣ έχει διατεθεί για τον συντονισμό των δυνάμεων, ενώ η εικόνα της πυρκαγιάς διατίθεται διαρκώς από drones που έχει αναπτύξει το Πυροσβεστικό Σώμα. Για την αεροπυρόσβεση ήδη επιχειρούν 5 αεροσκάφη και 4 ελικόπτερα εκ των οποίων το ένα για εναέριο συντονισμό, ενώ έχουν κινητοποιηθεί άλλα 4 αεροσκάφη και 3 ελικόπτερα. 

Συνεχίζει η συνδρομή από πολυάριθμα στελέχη του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας, της Δασικής Υπηρεσίας, του ΕΚΑΒ, των τοπικών φορέων και της ΕΛΑΣ  που διαθέτει 626 Αστυνομικούς με 232 οχήματα κυρίως για την διευκόλυνση της ασφαλούς μετακίνησης των πολιτών, την απομάκρυνσή τους προς ασφαλές σημείο και την διαφύλαξη της περιουσίας τους.

Πυροσβεστική

Οι ανακοινώσεις του κ. Αρτοποιού αναλυτικά: 

«Καλημέρα σας και πάλι από το Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος.

Ο σκιαγραφημένος χάρτης που φαίνεται στους δέκτες σας, αποτυπώνει την κατάσταση, όπως αυτή τη στιγμή εξελίσσεται, στην πυρκαγιά της Πεντέλης. 

Ανατολικά, στα όρια των περιοχών Διώνη και Δασαμάρι, έως και τη Λεωφόρο Μαραθώνος, υπάρχει ενεργό μέτωπο που απεικονίζεται στο χάρτη. Για τον περιορισμό του, επιχειρούν ισχυρότατες πυροσβεστικές δυνάμεις.  Ένα μικρό μέτωπο, εξελίσσεται δυτικά του οικισμού Ντράφι και αντιμετωπίζουμε διάσπαρτες εστίες στην περιοχή της Ανθούσας. Δυνάμεις έχουν αναπτυχθεί και κατά μήκος της Λεωφόρου Μαραθώνος για τον περιορισμό της πυρκαγιάς στο βόρειο τμήμα της.

Η κατάσταση στην βορειοανατολική, Βόρεια και βορειοδυτική πλευρά της πυρκαγιάς βελτιώνεται διαρκώς και αυτή τη στιγμή εκεί δεν υπάρχει ενεργό μέτωπο.

Όλες οι δυνάμεις Πολιτικής Προστασίας επιχειρούν αδιάλειπτα στο πεδίο, πάντα με πρώτη προτεραιότητα τη διασφάλιση της ανθρώπινης ζωής, αλλά και την προστασία των κρίσιμων δημόσιων υποδομών ζωτικής σημασίας και της ιδιωτικής περιουσίας των πολιτών. Μέχρι στιγμής έχει επιβεβαιωθεί ο θάνατος ενός ημεδαπού πιθανότατα από αυτοπυροβολισμό, εντός της οικίας του, στην περιοχή που εξελισσόταν η πυρκαγιά, ενώ οι αρμόδιες αρχές έχουν αναλάβει τη διερεύνηση των αιτιών του συγκεκριμένου τραγικού συμβάντος. 



Προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι υπάρχουσες εστίες στις κατοικημένες περιοχές, συνεχίζουν να επιχειρούν οχήματα και στελέχη της πυροσβεστικής, ενώ περιοδικά επιχειρούν 9 αεροσκάφη και 10 ελικόπτερα, εκ των οποίων το 1 για εναέριο συντονισμό.

Πρέπει να σημειωθεί ότι μέσω των μηνυμάτων του 112 και πάντα με τη συνεργασία των δυνάμεων της Ελληνικής Αστυνομίας, πραγματοποιήθηκαν ως σήμερα το πρωί οργανωμένες απομακρύνσεις πολιτών σε μια έκταση που αφορά άμεσα 90.000 κατοίκους. 

Έχουν πραγματοποιηθεί 30 διακομιδές από ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ, πολιτών που χρειάστηκαν βοήθεια, μεταξύ των οποίων και 3 συμπολίτες μας με εγκαύματα. 

Οι υπόλοιπες διακομιδές αφορούσαν άτομα που αντιμετώπισαν αναπνευστικά προβλήματα και ελαφρείς τραυματισμούς - μεταξύ αυτών και 3 πυροσβέστες - από τις περιοχές της Παλλήνης, του Γέρακα, της Ανθούσας και της Πεντέλης. 

Σε διασπορά βρίσκονται 10 ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ για διακομιδές ατόμων που ενδέχεται να χρειαστούν βοήθεια, ενώ έχει ενεργοποιηθεί και το Ειδικό Τμήμα Ιατρικής Καταστροφών. 

Κατά τη διαδικασία της προληπτικής απομάκρυνσης πολιτών,  50 άτομα μεταφέρθηκαν από το ΕΚΑΒ για προληπτικούς λόγους. Επρόκειτο κυρίως για συμπολίτες μας από μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και άτομα με αναπηρία. 



Για την χαρτογραφική αποτύπωση της περιοχής που επλήγη από την πυρκαγιά, έχει ήδη ενεργοποιηθεί η υπηρεσία Copernicus της Ευρωπαϊκής Ένωσης. 

Με δεδομένο ότι και για σήμερα προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας, θα συνεχιστούν οι περιπολίες εναέριας επιτήρησης, καθώς και περιπολίες από Πυροσβεστικές, Αστυνομικές και Στρατιωτικές δυνάμεις σε εθνικούς δρυμούς, δάση και "ευπαθείς" περιοχές.

Η Διεύθυνση Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού έχει ήδη αναπτύξει κλιμάκια για την διερεύνηση των αιτιών της πυρκαγιάς.

Για όποια εξέλιξη θα ακολουθήσει νεότερη ενημέρωση. 

Σας ευχαριστώ».


Σημαντική ενίσχυση στην προσπάθεια που καταβάλλεται για έλεγχο της μεγάλης πυρκαγιάς που μαίνεται αυτή την ώρα στην Πεντέλη Αττικής, αναμένεται να προσφέρουν 50 πυροσβέστες από την Κεντρική Μακεδονία. 

Πηγή: skai.gr