Φωτιά στην Πεντέλη: «Μάχη» σε Παλλήνη, Ανθούσα και Διώνη - Ριπές ανέμου έως και 113 χλμ - Από το απόγευμα πέφτουν τα Μποφόρ - Βίντεο

Οι πολύ ισχυροί άνεμοι, που έφταναν στη διάρκεια της νύχτας και τα 113 χλμ την ώρα σύμφωνα με τον Μετεωρολογικό Σταθμό Πεντέλης, δυσχεραίνουν αφάνταστα το έργο της πυρόσβεσης

Σε εξέλιξη είναι η μεγάλη φωτιά που ξεκίνησε από χθες το απόγευμα από την Πεντέλη και γρήγορα επεκτάθηκε σε Ανθούσα, Γέρακα, Διώνη και Παλλήνη, ενώ μεγάλα προβλήματα υπάρχουν και στη Παλαιά Πεντέλη και στην Καλλιθέα Πεντέλης.

Αυτή την ώρα οι πυροσβεστικές δυνάμεις δίνουν πραγματική μάχη προκειμένου οι φλόγες να μην περάσουν μέσα στη Διώνη, περιοχή που βρίσκεται βόρεια του Πικερμίου.

Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση του εκπροσώπου της Πυροσβεστικής, κ. Αρτοποιό, τα ενεργά μέτωπα είναι ανατολικά στα όρια των περιοχών Διώνη και Δασαμάρι, ένα μικρό μέτωπο εξελίσσεται δυτικά του Ντράφι, διάσπαρτες εστίες στην Ανθούσα με διάσπαρτες δυνάμεις κατά μήκος της Λεωφόρου Μαραθώνος.

Στη βόρεια, βορειοδυτική και δυτική πλευρά της περιμέτρου της φωτιάς, η κατάσταση βελτιώνεται και δεν υπάρχει ενεργό μέτωπο. 

Επιχειρούν 485 πυροσβέστες, με 28 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 120 οχήματα.

Στο πεδίο παραμένουν και οι Ρουμάνοι πυροσβέστες.

Το κινητό επιχειρησιακό κέντρο ΟΛΥΜΠΟΣ έχει διατεθεί για τον συντονισμό των δυνάμεων, ενώ η εικόνα της πυρκαγιάς διατίθεται διαρκώς από drones που έχει αναπτύξει το Πυροσβεστικό Σώμα.

Για την αεροπυρόσβεση ήδη επιχειρούν 5 αεροσκάφη και 4 ελικόπτερα εκ των οποίων το ένα για εναέριο συντονισμό, ενώ έχουν κινητοποιηθεί άλλα 4 αεροσκάφη και 3 ελικόπτερα. 

Οι πολύ ισχυροί άνεμοι, που έφταναν στη διάρκεια της νύχτας και τα 113 χλμ την ώρα σύμφωνα με τον Μετεωρολογικό Σταθμό Πεντέλης, δυσχεραίνουν αφάνταστα το έργο της πυρόσβεσης.

Ελπίδες δίνει η πρόγνωση για μείωση της έντασης των ανέμων από το απόγευμα, ωστόσο το μελτέμι διατηρείται τόσο ώστε να δυσκολεύει το έργο των δυνάμεων. 

Σύμφωνα με την μετεωρολόγο Χριστίνα Σούζη, η ένταση των ανέμων φτάνει το πρωί μέχρι και τα 9 Μποφόρ.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης βρίσκεται από τις 05:30 στο Ενιαίο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων και Διαχείρισης Κρίσεων του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας.

Επιχειρούν 485 πυροσβέστες με 28 ομάδες πεζοπόρα και 120 οχήματα. Στο πεδίο παραμένουν και οι Ρουμάνοι πυροσβέστες. Για την αεροπυρόσβεση ήδη επιχειρούν πέντε αεροσκάφη και τέσσερα ελικόπτερα, εκ των οποίων το ένα για εναέριο συντονισμό, ενώ έχουν κινητοποιηθεί άλλα τέσσερα αεροσκάφη και τρία ελικόπτερα. Συνδράμουν Δασική Υπηρεσία, ΕΚΑΒ, ΓΕΣ, ΟΤΑ και ΕΛΑΣ που διαθέτει 626 αστυνομικούς με 232 οχήματα. 

Νωρίτερα ο κ. Αρτοποιός περιέγραψε τη δύσκολη κατάσταση στο πεδίο λέγοντας ότι η ταχύτητα των ανέμων έφτασε να ξεπερνά κατά πολύ τα 80 χλμ την ώρα, ενώ καθ' όλη τη διάρκεια της νύχτας άλλαζε συνεχώς κατεύθυνση, γεγονός που καθιστούσε την αντιμετώπιση της, μέσα στη νύχτα, ακόμη πιο δύσκολη.  

Σημείωσε ότι πρώτη προτεραιότητα είναι η διασφάλιση της ανθρώπινης ζωής, η προστασία των κρίσιμων δημόσιων υποδομών ζωτικής σημασίας αλλά και της ιδιωτικής περιουσίας των πολιτών.

Ο εκπρόσωπος ενημέρωσε ότι έχουν πραγματοποιηθεί από τις δυνάμεις της Ελληνικής Αστυνομίας 600 απομακρύνσεις ατόμων πρός ασφαλές σημείο και εστάλησαν κατά τη διάρκεια της νύχτας 5 μηνύματα από το 112:

  • στις 02.00 για την περιοχή της Πεντέλης και γύρω από το 414 Στρατιωτικό Νοσοκομείο,
  • στις 2.50 για τις ανατολικές περιοχές του Γέρακα,
  • στις 04.30 για τη Βούλα Πικερμίου και το Πανόραμα Παλλήνης,
  • στις 05.20 τα ξημερώματα για την Παλλήνη και Νέα Παλλήνη, 
  • ενώ στις 06.05 εστάλησαν οδηγίες μέσω του 112 για την αποφυγή μετακίνησης στη Λεωφόρο Μαραθώνος από τον κόμβο της Αττικής οδού ως το Πικέρμι.

Οι καταγραφή των ζημιών σε κατοικίες θα πραγματοποιηθεί μετά τον έλεγχο της πυρκαγιάς.

Έχει διατεθεί στο πεδίο των επιχειρήσεων και το κινητό επιχειρησιακό κέντρο ΟΛΥΜΠΟΣ για τον συντονισμό των δυνάμεων, ενώ η εικόνα της πυρκαγιάς διατίθεται διαρκώς από drones που έχει αναπτύξει το Πυροσβεστικό Σώμα. Συνεχίζει η συνδρομή από το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας, τη Δασική Υπηρεσία, την ΕΛΑΣ, το ΕΚΑΒ, καθώς και όλους τους τοπικούς φορείς. 

Η Περιφέρεια Αττικής έχει διαθέσει όλο σχεδόν το δυναμικό της με υδροφόρες και μηχανήματα έργου για την αντιμετώπιση αυτής της δύσκολης κατάστασης, ενώ δυνάμεις έχουν ήδη προωθηθεί στην περιοχή από τις περισσότερες περιφέρειες της Ελλάδας.

Εν τω μεταξύ, κάτοικοι στον Λόφο Έντισον στην Πεντέλη ανησύχησαν νωρίς το πρωί από εκρήξεις που ακούστηκαν στην περιοχή.

Οι φλόγες ξεκίνησαν στις 17.19 το απόγευμα της Τρίτης ανάμεσα στο Νταού Πεντέλης και στο Ντράφι.

Μέχρι στιγμής έχουν εκκενωθεί οι περιοχές ΠεντέληΝτράφι, Ανθούσα, Διώνη, Δασαμάρι, το Αστεροσκοπείο και το Νοσοκομείο Παίδων.

Υπάρχουν ζημιές σε σπίτια και περιουσίες, ιδιαίτερα στο Ντράφι, καθώς το μέτωπο πέρασε μέσα από τον οικισμό.

Μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ, ο δήμαρχος Ραφήνας-Πικερμίου Ευάγγελος Μπουρνούς τόνισε ότι έχουν καεί τουλάχιστον 2 ή 3 σπίτια στο Ντράφι.

Σημείωσε ότι η φωτιά μαίνεται ανεξέλεγκτη και η εικόνα δεν είναι καλή. Πάντως δεν υπάρχει πρόβλημα για τους κατοίκους, καθώς η περιοχή έχει εκκενωθεί. Ο κ. Μπουρνούς έκανε γνωστό, μάλιστα, ότι το βράδυ ξέσπασε και άλλη φωτιά στη Νέα Μάκρη, η οποία περιορίστηκε γρήγορα από τις πυροσβεστικές δυνάμεις.

Λίγα λεπτά μετά τις 6 το πρωί, το 112 έστειλε μήνυμα στους πολίτες να αποφεύγουν τη μετακίνηση στη Λεωφόρο Μαραθώνος, από τον κόμβο της Αττικής Οδού έως το Πικέρμι, λόγω της πυρκαγιάς στην περιοχή.

Συγκεκριμένα το μήνυμα αναφέρει: «Αποφύγετε τη μετακίνηση στη Λεωφόρο Μαραθώνος, από τον κόμβο της Αττικής Οδού έως το Πικέρμι. Δρόμος κλειστός λόγω δασικής πυρκαγιάς στην περιοχή. Οδηγίες αυτοπροστασίας: https://www.civilprotection.gr/el/dasikes-pyrkagies ».

Σήμερα το πρωί εστάλη μήνυμα 112 προς όλους όσοι βρίσκονται στην Παλλήνη και στη Νέα Παλλήνη να εκκενώσουν άμεσα προς Πικέρμι - Ραφήνα.

Συγκεκριμένα το μήνυμα αναφέρει: «Αν βρίσκεστε στην Παλλήνη και στη Νέα Παλλήνη, εκκενώστε τώρα προς Πικέρμι - Ραφήνα. Δασική πυρκαγιά στην περιοχή σας. Ακολουθήστε τις οδηγίες των αρχών. Οδηγίες αυτοπροστασίας: https://www.civilprotection.gr/el/dasikes-pyrkagies ».

Στις 4.30 τα ξημερώματα, το «112» έστειλε μήνυμα προς όλους όσοι βρίσκονται στη Βούλα Πικερμίου και στο Πανόραμα Παλλήνης να εκκενώσουν άμεσα προς Πικέρμι.

Συγκεκριμένα το μήνυμα αναφέρει: «Αν βρίσκεστε στη Βούλα Πικερμίου και στο Πανόραμα Παλλήνης, εκκενώστε τώρα προς Πικέρμι. Δασική πυρκαγιά στην περιοχή σας. Ακολουθήστε τις οδηγίες των αρχών. Οδηγίες αυτοπροστασίας: https://www.civilprotection.gr/el/dasikes-pyrkagies ».

Σύμφωνα με το ΕΚΑΒ: 

  • Έγινε εκκένωση από Κατοικίες Υποστηριζόμενης Διαβίωσης «Αρήτη» (Πεντέλης και Τυρνάβου, Γέρακας), φιλοξενούσε 46 άτομα. Μεταφορά 6 ατόμων με φορείο + 3 άτομα με καρέκλα. Τα 3 άτομα μεταφέρθηκαν στον οίκο ευγηρίας Θάλπη (Άγιος Στέφανος) και 6 άτομα διακομίσθηκαν στον Ερυθρό Σταυρό.
  • Εκκένωση από Κέντρο Ειδικών Ατόμων η «Χαρά» (Πωγωνίου 2, Παλλήνη Αττικής), φιλοξενούσε 57 άτομα. Διακομιδή ενός (1) ατόμου προς το Ιπποκράτειο.
  • Εκκένωση από Μονάδα φροντίδας ηλικιωμένων «Εφέστια» (Εθ. Αντιστάσεως 80, Γέρακας), φιλοξενούσε 44 άτομα. Μεταφορά 10 ατόμων -2 σε Ερυθρό Σταυρό + 2  σε Ιπποκράτειο  και σε εξέλιξη τα υπόλοιπα 6, 5 Ερυθρό Σταυρό, 4 Θάλπη
  • Διακομιδές ΕΚΑΒ, κατόπιν κλήσης στο 166 (μέχρι τις 05:45): 3 Πυροσβέστες με αναπνευστικά & τραυματισμούς διακομίσθηκαν στο 251 ΓΝΑ, 5 πολίτες διακομίσθηκαν 1 στο Γεννηματάς με ελαφρύ έγκαυμα , 3 Ερυθρό Σταυρό και 1 Σωτηρία με αναπνευστικά προβλήματα

Eκτροπές στην κυκλοφορίας

  • Στη Λεωφόρο Μαραθώνος στο ρεύμα προς Νέα Μάκρη, στο Σταυρό της Αγίας Παρασκευής, στη Λεωφόρο Σπάτων, και στις οδούς Ευρυτανίας και Κύπρου στο ρεύμα προς Αθήνα.

  • Έχει διακοπεί η κυκλοφορία των οχημάτων επι της οδού Αναπαύσεως και Κλεισθένους προς Πεντέλη.

Γυναίκα με παιδί εγκλωβίστηκε σε σπίτι και διασώθηκε από εθελοντές πυροσβέστες

Την δραματική διάσωση μιας γυναίκας που εγκλωβίστηκε στο σπίτι μαζί με το μικρό παιδί της περιέγραψε μιλώντας στον ΣΚΑΙ ο εθελοντής Πυροσβέστης Πέτρος Παπαδόπουλος.

Πηγή: skai.gr