Σε εξέλιξη η φωτιά στην Ηλεία - Μήνυμα 112 για εκκένωση Κότρωνας ή Καραγιαννέικα και Δαλαμπουρέικα

Οι ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις προσπαθούν να περιορίσουν το μέτωπο της φωτιάς, ενώ βρίσκονται κοντά στις κοινότητες, Βάλμη, Κότρωνα, Καραγιαννέικα, Λάττα και άλλες γειτονικές περιοχές, ώστε να μην απειληθούν σπίτια.

Μάχη με την φωτιά εξακολουθούν να δίνουν στην Ηλεία περισσότεροι από 130 πυροσβέστες με τέσσερις ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και περίπου 45 οχήματα, προκειμένου να κρατήσουν το πύρινο μέτωπο μακριά από τις κατοικημένες περιοχές.

Μήνυμα μέσω 112 εστάλη σε όλους όσοι βρίσκονται στην Κότρωνα ή Καραγιαννέικα και στην Δαλαμπουρέικα Ηλείας να εκκενώσουν άμεσα προς το Αγραπιδοχώρι λόγω δασικής πυρκαγιάς σε εξέλιξη.

Το μήνυμα αναφέρει: «Αν βρίσκεστε στην Κότρωνα ή Καραγιαννέικα και στην Δαλαμπουρέικα Ηλείας εκκενώστε τώρα προς Αγραπιδοχώρι.Δασική πυρκαγιά στην περιοχή σας. Ακολουθήστε τις οδηγίες των αρχών. Οδηγίες προστασίας: https://bit.ly/32VyYzm»».

Πληροφορίες αναφέρουν ότι η φωτιά πλησίασε τα πρώτα σπίτια της Κότρωνα ή Καραγιαννέικα σε απόσταση περίπου 30 μέτρων.

Οι ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις προσπαθούν να περιορίσουν το μέτωπο της φωτιάς,  ενώ βρίσκονται κοντά στις κοινότητες, Βάλμη, Κότρωνα, Καραγιαννέικα, Λάττα και άλλες γειτονικές περιοχές, ώστε να μην απειληθούν σπίτια.  

Όπως ανέφερε μιλώντας στο Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας Βασίλης Γιαννόπουλος «έχει μειωθεί η ένταση των ανέμων, γεγονός που βοηθάει το έργο των πυροσβεστών». 

Στο μεταξύ, με το πρώτο φως της ημέρας αναμένεται να ξεκινήσουν τις ρίψεις νερού τα εναέρια μέσα, ενώ σύμφωνα με τον χάρτη πρόβλεψης κινδύνου πυρκαγιάς σήμερα, η περιφερειακή ενότητα Ηλείας βρίσκεται στην πολύ υψηλή κατηγορία κινδύνου.

Όπως ανέφερε μιλώντας στο Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας, Βασίλης Γιαννόπουλος, «το πύρινο μέτωπο κατευθύνθηκε προς τις κοινότητες, Κότρωνα και Καραγιαννέικα, οι οποίες έχουν ήδη εκκενωθεί, ενώ οι πυροσβεστικές δυνάμεις προσπαθούν να ανακόψουν τη φωτιά πριν φθάσει στην ορεινή κοινότητα, Λάττα». 

Φωτιά

Σύμφωνα πάντα με τον αντιπεριφερειάρχη, «η κοινότητα Λάττα βρίσκεται σε δύσβατο σημείο με πυκνή βλάστηση και ήδη δυνάμεις της πυροσβεστικής επιχειρούν στην περιοχή, ενώ μηχανήματα έργου της περιφέρειας ανοίγουν αγροτικούς δρόμους και αντιπυρικές ζώνες».
  
Επίσης, ο Βασίλης Γιαννόπουλος, ανέφερε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ότι «οι πυροσβεστικές δυνάμεις κατάφεραν να ανακόψουν το πύρινο μέτωπο που κατευθυνόταν προς την κοινότητα Βάλμη, έχοντας μάλιστα πλησιάσει τα πρώτα σπίτια σε απόσταση περίπου 150 μέτρων». 

Ηλεία

Νωρίτερα, εκκενώθηκε προληπτικά το χωρίο Βάλμη Ηλείας.  Όπως εξήγησε στον ΣΚΑΪ 100,3 ο δήμαρχος Ήλιδας Γιάννης Λυμπέρης, στο χωριό μένουν περίπου 25 κάτοικοι. Σημείωσε ότι η φωτιά έχει ήδη περάσει στην Ηλεία, και τόνισε ότι η κατάσταση είναι δύσκολη. 

Ο δήμαρχος Δυτικής Αχαΐας Σπύρος Μυλωνάς ανέφερε στο σταθμό μας ότι το αρχικό μέτωπο στην πλευρά της Αχαΐας βρίσκεται σε ύφεση. Ανέφερε ότι η φωτιά βρίσκεται σε απόσταση περίπου ενός χιλιομέτρου από τη Βάλμη και κατευθύνεται προς το χωριό Κοτρώνα.

Φωτιά

112

Στο μέτωπο της φωτιάς επιχειρούν 130 πυροσβέστες, με τέσσερις ομάδες πεζοπόρου τμήματος και 43 οχήματα, ενώ από αέρος πραγματοποιούν ρίψεις νερού έξι πυροσβεστικά αεροπλάνα και πέντε ελικόπτερα.

Το έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων συνδράμουν εθελοντές και υδροφόρα οχήματα της αυτοδιοίκησης. 

Φωτιά

Φωτιά

Φωτιά

Φωτιά


Οι δυνάμεις της πυροσβεστικής αναμένεται να ενισχυθούν.  

Η φωτιά εκδηλώθηκε από άγνωστη μέχρι τώρα αιτία. 

#Πυρκαγιά σε δασική έκταση στην περιοχή Πόρτες Αχαΐας. Κινητοποιήθηκαν επίγειες και εναέριες δυνάμεις.

— Πυροσβεστικό Σώμα (@pyrosvestiki) July 3, 2022
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ