Φωτιά στην Αλεξανδρούπολη: Νέες ενισχύσεις στα πύρινα μέτωπα - «Αντίπαλος» ο άνεμος

Οι ισχυροί άνεμοι είναι ο «μεγάλος αντίπαλος» για την πυρόσβεση, καθώς ένα απαλό «άγγιγμα» του ανέμου είναι ικανό για να υπάρξει αναζωπύρωση και να έχουμε νέο μέτωπο

Μαίνεται η φωτιά που έχει ξεσπάσει από χθες Σάββατο το πρωί στην Αλεξανδρούπολη με τις αρχές να αποφασίζουν την εκκένωση πέμπτου οικισμού την Κυριακή. Πρόκειται για τον οικισμό Άβαντας. "Αν βρίσκεστε στον οικισμό Άβαντας απομακρυνθείτε προς Αλεξανδρούπολη" τονίζεται στο μήνυμα του 112.  

Ενισχύθηκαν περαιτέρω δυνάμεις της πυροσβεστικής

Οι δυνάμεις που επιχειρούν πλέον είναι 198 πυροσβέστες με 59 οχήματα, 10 ομάδες πεζοπόρα τμήματα, 11 αεροσκάφη, έξι ελικόπτερα. Παράλληλα, συνδράμουν ισχυρές δυνάμεις του στρατού, της Περιφέρεια και των δήμων και πολλοί εθελοντές.

Στο έργο της κατάσβεσης συνδράμουν εθελοντές πυροσβέστες, δυνάμεις της ΕΛΑΣ, καθώς και υδροφόρες και μηχανήματα έργου του Ελληνικού Στρατού και των ΟΤΑ. Στη φωτιά διατίθενται 25 περιπολικά, 5 δίκυκλα και 55 αστυνομικοί.

Όπως έγινε γνωστό από το ΓΕΕΘΑ, στην επιχείρηση πυρόσβεσης συνδράμουν από πλευράς Ενόπλων Δυνάμεων: 4 πυροσβεστικά αεροσκάφη CL-415, 1 PZL, 2 ομάδες των 20 ατόμων του σχεδίου ΞΕΝΟΚΡΑΤΗΣ, 2 ομάδες των 10 ατόμων του σχεδίου ΔΕΥΚΑΛΙΩΝ, προωθητές γαιών για δημιουργία αντιπυρικών ζωνών, υδροφόρα οχήματα, βυτιοφόρα οχήματα και οχήματα γενικής χρήσεως.

Τα κύρια πύρινα μέτωπα έχουν περιοριστεί σε δύο, σύμφωνα με τον ρεπόρτερ του ΣΚΑΪ Χρήστο Νικολαΐδη. Το ένα στο Λουτρό, και το δεύτερο σε Αμφιτρίτη και Απαλό. Οι ισχυροί άνεμοι είναι ο «μεγάλος αντίπαλος» για την πυρόσβεση, καθώς ένα απαλό «άγγιγμα» του ανέμου είναι ικανό για να υπάρξει αναζωπύρωση και να έχουμε νέο μέτωπο. 

Νέα μηνύματα από το 112 εστάλησαν νωρίτερα στους κατοίκους των περιοχών Μοναστηράκι, Δορίσκος να απομακρυθούν προς τις Φέρες. Επίσης, στους κατοίκους των οικισμών Αμφιτρίτης και Μαΐστρου εστάλη μήνυμα να απομακρυνθούν προς την Αλεξανδρούπολη.

αλεξανδρούπολη

Μιλώντας το πρωί στον ΣΚΑΪ 100,3 ο εκπρόσωπος του Πυροσβεστικού Σώματος Γιάννης Αρτοποιός ανέφερε ότι στην περιοχή πνέουν ισχυροί άνεμοι εντάσεως 6 με 7 μποφόρ και σπρώχνουν τα μέτωπα της φωτιάς προς τη θάλασσα.

Τόνισε ότι η μεγαλύτερη ανησυχία υπάρχει για τα μέτωπα της Αμφιτρίτης και του Μαΐστρου.

Σύμφωνα με τον κ. Αρτοποιό, μεγάλη αναζωπύρωση σημειώνεται και στο μέτωπο νοτίως του οικισμού Νίψα, εκεί όπου διεκόπη εκ νέου η κυκλοφορία στην Εγνατία λόγω των πυκνών καπνών.

Προηγουμένως εστάλη μήνυμα από το 112 προς τους κατοίκους της Αλεξανδρούπολης να παραμείνουν σε εσωτερικούς χώρους με κλειστά παράθυρα και πόρτες λόγω του καπνού της μεγάλης πυρκαγιάς.

Το μήνυμα αναφέρει: «Αλεξανδρούπολη, εξελίσσεται δασική πυρκαγιά, οι καπνοί κατευθύνονται στην περιοχή σας. Παραμείνετε σε εσωτερικούς χώρους κλείστε παράθυρα και πόρτες».

Νέα διακοπή κυκλοφορίας στην Εγνατία Οδό Κήπων - Αλεξανδρούπολης τέθηκε σε ισχύ λόγω της πυρκαγιάς που ξέσπασε στην περιοχή της Μελίας.  Όπως ανακοίνωσε η Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, διακόπηκε η κυκλοφορία από  από το ύψος του κόμβου Αρδανίου έως το ύψος του κόμβου Βιομηχανικής Περιοχής (ΒΙ.ΠΕ.) Αλεξανδρούπολης.

Η κυκλοφορία των οχημάτων εκτρέπεται μέσω της Εθνικής Οδού Φερών - Αλεξανδρούπολης.

Τα δρομολόγια των λεωφορείων C682/C683 (Αλεξανδρούπολη – Ορμένιο) καταργούνται ολικώς με εντολή της Τροχαίας εξαιτίας της πυρκαγιάς στην περιοχή της Αλεξανδρούπολης, όπως αναφέρει σχετικά ενημέρωση της Hellenic Train.
 

Ενεργοποιήθηκε το σύστημα Copernicus

Κατόπιν εντολής του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, η Διεύθυνση Σχεδιασμού και Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, ως Εθνικό Σημείο Επαφής, ενεργοποίησε την Υπηρεσία Copernicus/Emergency Management Service – Mapping της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σκοπός της ενεργοποίησης είναι η παραγωγή χαρτογραφικών προϊόντων και δεδομένων για περιοχές του Δήμου Αλεξανδρούπολης της Περιφερειακής Ενότητας Έβρου, οι οποίες επλήγησαν από πυρκαγιά που εκδηλώθηκε το Σάββατο 19 Αυγούστου προς υποβοήθηση του έργου των φορέων που εμπλέκονται στην αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών και στη διαχείριση των συνεπειών του φαινομένου.

Το αίτημα έγινε αποδεκτό από την Ευρωπαϊκή Ένωση (κωδικός ενεργοποίησης EMSR686) και αναμένεται άμεσα η διάθεση σειράς χαρτογραφικών δεδομένων και προϊόντων, που προκύπτουν από ανάλυση δορυφορικών εικόνων.
 

Η μάχη με τις φλόγες στον οικισμό του Λουτρού ξεκίνησε από τη νύχτα, ο οποίος περικυκλώθηκε από την πυρκαγιά που πέρασε μέσα από αυλές σπιτιών.

Οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής κατάφεραν να την περιορίσουν, ανοίγοντας μεγάλες αντιπυρικές ζώνες προς την πλευρά του αεροδρομίου και της Αλεξανδρούπολης, με τα μηχανήματα του στρατού και της Περιφέρειας και κάνοντας φραγμό με τα πυροσβεστικά οχήματα και με την συνδρομή εθελοντών, δυνάμεων ΟΤΑ και στρατού.

 

Πηγή: skai.gr